Quantcast
Channel: Nyheter från Simrishamns kommun
Viewing all 189 articles
Browse latest View live

Offentliga rummet - Gata & Park

$
0
0

Samhällsbyggnadsförvaltningen har en bred verksamhet och arbetar med att bevara och utveckla det offentliga rummet såsom Gata & Park.

Aktuellt

Hastighetssänkningar från 50 till 40 km/h

Simrishamns kommun har sedan många år tillbaka beslutat, tillsammans med samtliga kommuner i Sverige, att hastighetsgränserna inom tättbebyggda områden i kommunerna ska ändras. Generella tankesättet är att ersätta 50 km/h med 40 km/h och låta 30 km/h vara kvar på de platser där de är idag. Arbetet är resurskrävande och tar lång tid att förbereda och samordna med andra myndigheter. Man har sedan tidigare genomfört dessa ändringar inom flera tättbebyggda områden inom Simrishamns kommun. Nu tar projektet fart igen. Hastigheten ändras i nio områden.

  • Östra Vemmerlöv
  • Södra Mellby
  • Kivik
  • Järrestad
  • Vik och Nyhem
  • Rörum
  • Vitaby
  • Baskemölla
  • Östra Tommarp

I ovanstående nio områden är endast Trafikverket väghållare och det är endast de som behöver skylta om. På de områden som är kvar efter dessa nio, bland annat Simrishamns tätort och Gärsnäs, krävs att kommunen skyltar om på kommunala vägar samtidigt som Trafikverket skyltar om på statliga.

Arbetet i dessa nio områden börjar i Östra Vemmerlöv och Södra Mellby den 6 juli och avslutas i Östra Tommarp den 30 september. Vid frågor är ni välkomna att kontakta trafikingenjören på samhällsbyggnadsförvaltningen, Kontakt samhällsbyggnad, 0414-81 92 00, samhallsbyggnad_at simrishamn.se

Trevlig sommar!

KarlaparkenVi vistas alla i det offentliga rummet där samhälle, bostad, arbete och fritid ingår och vår verksamhet fokuserar på att förbättra människans välbefinnande i miljöerna där hon lever, vistas och verkar. Det offentliga rummet ska underlätta ett aktivt liv för alla kommunmedborgare, besökare och turister sett ur ett psykiskt och socialt perspektiv.

Vi ansvarar bland annat för:

• Planering, projektering och byggande av parker, lekplatser och naturmiljöer

• Drift och underhåll av park och naturmiljöer

• Drift och underhåll av lekplatser

• Drift, underhåll och snöröjning av gång- och cykelvägar på kommunal mark

• Snöröjning på kommunala gator

• Underhåll av kommunala vägnätet

• Underhåll och tömning av papperskorgar och hundlatriner

• Skapa förutsättningar för god folkhälsa och livskvalité genom helhetssyn och långsiktighet


Nationaldagsfirande 6 juni

$
0
0

Måndag den 6 juni firas Sveriges nationaldag. Kommunens nyblivna svenska medborgare hälsas speciellt välkomna. I Simrishamns kommun ser programmet ut så här.

Svensk flagga vid hav och blommande rapsfält. Foto: Elisabeth Wikenhed.Svensk flagga vid hav och blommande rapsfält i Simrishamns kommun.

Program för nationaldagsfirande i Simrishamns kommun

Välkommen att delta i nationaldagsfirandet i Simrishamns kommun!

Simrishamn 

Gudstjänst i Sankt Nikolai kyrka för de som så önskar kl. 10.00. Samling på Stortorget kl. 10.30 för avmarsch (via marschstopp vid Lillevångshemmet) med Simrishamns Musikkår till Brunnsparken där firandet äger rum med start cirka kl. 11.00. Högtidstal av journalist och författare Torun Börtz. Utdelning av Simrishamns kommuns kulturpris, föreningsledarstipendium och idrottspris 2016 och Lions stipendier. Sång av Holger Bak. Musik av Simrishamns musikkår. Arr: Simrishamns Nationaldagskommitté.

Brantevik

Nationaldagsfirandet i Brantevik startar kl. 16.00 med samling vid Södra hamnen för att följa Simrishamns musikkår till Norra hamnen där vi lyssnar till tal av MarieAnne Maxe och sång av Brantevikskören. Kom gärna iklädd folkdräkt.

Rörum

Nationaldagsfirandet inleds med nationaldagsgudstjänst i kyrkan kl. 14:00. Därefter cirka kl. 14:45 fanmarsch genom byn ned till sporthallen med ankomst 15:00. Nationaldagstal och nationalsång. Firandet avslutas med kaffe och tårta. Arr: Föreningen Gambla Rörum, Svenska Kyrkan och Rörums Sportklubb.

Hammenhög

Nationaldagsfirande och invigning av Hammenhögs torg kl. 17:00. Trumpetspel till flagghissningen av Anders Jeppsson. Invigningstal av Carl-Göran Svensson och musik av Kulturskolans elever. Kjell Nilsson berättar historien bakom Karin Norelius skulptur ”Lekande barn” på torget. Byakören spelar och sjunger. Uppträdande av Gymmet i Hammenhög. Rundvisning på torget, tipsrunda med fina vinster, parkour, traktorvisning och filmvisning. Hammenhögs IF serverar korv och kaffe och alla barn bjuds på glass.

Sankt Olof

Samling vid järnvägsstationen kl. 15:15, avmarsch kl. 15:30 med flaggtåg och Tomelilla Ungdomsorkester till torget, där firandet äger rum. Högtidstal av komminister Ulrika Rundqvist. Kaffeservering och körsång. Vid regn i kyrkan. Arr: Sankt Olofs Byalag.

Sillens Dag den 27 augusti 2016

$
0
0

Sillens dag bild

Vad vore Simrishamn utan sillen? På Sillens Dag står sillen i centrum! Visning av rökeriet, uppträdanden, tävlingar och så sill förstås! Sill i mängder och i alla sorts varianter på stadens restauranger. Marknadsstånd på hamnplan, musikunderhållning och uppträdande.

Årets konferencier Sofie Gudmundsson, 3:a i Sveriges Mästerkock 2016

Årets program

På scenen

10.30 Simrishamns Musikkår spelar på hamnplan

11.00 Familjekonsert "Mamma Måd - hal som en ål & pigg som en mört!" Här erbjuds musik efter mottot: ”Glad musik ger glada barn!” Föreställningen passar alltifrån den dans­an­de 2-åringen till dennes äldre syskon, föräldrar eller far- och morföräldrar, alla i publiken görs delaktiga i konserten via sång och rörelse.

11.45 Invigningstal av Knut Jeppsson, Skillinge Fisk Impex

12.00 Musikunderhållning av Gösta Klapp

14.00 Musikunderhållning av Gösta Klapp

14.45 Sofie´s överraskning

Vid hamnen och på sta’n

kl 7 – 15 Loppmarknad, Suckarnas Gång 

kl 9 Laxfiske av absolut världsklass (4 tim) Förbokas på visitystadosterlen.se

kl 9 Sommarfiske med pilk (4 tim) Förbokas på visitystadosterlen.se

kl 10 Start för Stafettmaran, Stortorget

kl 10 Musikunderhållning av Fishermans Friends, Stortorget

kl 10 – 14 Österlens museum har öppet

kl 10 – 15 Butikerna har öppet

kl 10 – 16 Garverimuseet har öppet - demonstration av garvning av fiskskinn.

kl 11 Visning av sorterings- och filéteringshallen, Skillinge Fisk Impex

kl 12 Guidad vandring ”Simrishamn – Sillastan, då, nu och i framtiden”, Marint centrums foajé

kl 12 – 15 Surströmmingsbjudning, Stortorget

kl 12 – 17 Konstmuseet Gösta Werner och havet – tillfällig utställning Kit Alexi och Christer Olofsson

kl 12.15 Bilkortege Autoseums bilar

kl 13 Visning av sorterings- och filéteringshallen, Skillinge Fisk Impex

kl 13 Musikunderhållning av Fishermans Friends, Stortorget

kl 14 Guidad vandring ”Simrishamn – Sillastan, då, nu och i framtiden”, Marint centrums foajé

kl 14 Laxfiske av absolut världsklass (4 tim) Förbokas på visitystadosterlen.se

kl 14 Sommarfiske med pilk (4 tim) Förbokas på visitystadosterlen.se

kl 14 - 16 Veteranmotorcykelrallyt Skåne Runt passerar småbåtshamnen (ca-tid)

kl 14.30 Visning av sorterings- och filéteringshallen, Skillinge Fisk Impex

kl 15.30 Sjöräddningsuppvisning

Konferencier Sofie Gudmundsson, 3:a i Sveriges Mästerkock 2016

Under hela dagen kl 10.30 – 15.30

·        Naturskolan & Marint centrum anordnar familjeaktivitet vid strandkanten i hamnbassängen – håva, titta i lupp, vadarstövlar

·        Visning av Galeasen Sarpen, jakten Hoppet, tvåmastskonaren Klara Marie ochvrakekan

·        Scouterna visar upp sig vid Sarpen

·        Simrishamns Segelsällskap anordnar aktiviteter

·        Fisket i mannaminne, utställning Marint centrums foajé

·        Utställning skapad av barn på tema havet, Marint centrums foajé

·        ”Hemmahamn” – köp fisk av de lokala fiskarna (reservation för väderlek och slutförsäljning)

·        Marknadsstånd

·        Fiskdamm, Skillinge Fisk Impex (kl. 13 - 15)

Bygga & bo

$
0
0

Simrishamn är en vacker kommun som har mycket att erbjuda. Här finns ett varierande landskap med släta åkrar, böljande fält och lummiga skogar. I vår kommun finns små idylliska byar, pittoreska fiskelägen och breda milsvida sandstränder. Det finns ett brett kulturutbud av många olika slag som till exempel måleri, skulptur, glaskonst och teatrar.

Tomtmark för bostadsprojekt till salu

Simrishamns kommun har tomtmark till salu för uppförande av bostäder i genuin miljö, i ”Gamla sta´n”, vid Västra Parkskolan, på Nisbethsgatan i Simrishamn.  Kommunen är angelägen om att området, bestående av fyra bostadstomter och en gemensamhetsanläggning (för gångpassage, miljöhus och trottoar), byggs i ett sammanhang för att passa bra in i den känsliga kulturmiljön.

Intresserad? Lämna ditt bud tillsammans med ett grovt gestaltningsförslag. Här hittar du gälllande planbestämmelser / handlingar. Anbud ska lämnas skriftligt och i slutet kuvert. Märk kuvertet ”Folkskolan”. Kommunen kommer att utvärdera efter erbjudet pris. För att vara med i utvärderingen ska ditt anbud ha kommit in senast 2016-06-20.

Här finns ett varierat boende och på flera platser i kommunen planeras för bostäder. Det finns såväl hyres- som bostadsrätter och tomter för villabebyggelse. Gård i rapsfältDet är ständigt en balansgång mellan att bevara våra fina miljöer och att tillåta exploatering för olika byggnationer. De senaste åren har det varje år flyttat in över 900 personer till vår kommun. Vår främsta strävan är att främja en fortsatt hög inflyttning och därmed befolkningstillväxt i vår kommun. Viktiga faktorer för att attrahera folk att flytta hit och stimulera företagande är tillgång till bra bostäder, en bra infrastruktur och ett brett utbud av kommunal service av hög kvalitet.

Här kan du ladda ner tidningen "Nyinflyttad". Vill du att vi skickar dig tidningen kan du höra av dig till Kontakt samhällsbyggnad, samhallsbyggnad (at) simrishamn.se eller per telefon 0414-81 92 00.


Kontakt samhällsbyggnad

Samhällsbyggnadsförvaltningen är uppdelad på olika enheter och områden: Bygglov och planering,  Fastighet, Gata och Park, Mätning och exploatering samt Vatten och avlopp.

Kontakten är Samhällsbyggnadsförvaltningens reception och ansikte utåt. Via ett telefonnummer kan ni få hjälp med era frågor som rör verksamheten och få hjälp att komma i kontakt med rätt tjänsteman. Ni hittar oss på Björkegrenska gården, Storgatan 22 i Simrishamn.

Mån - fre kl. 09.00 - 15.00. (övrig dagtid - ring kommunens växel, 0414-819 000)
Avvikande öppettider förekommer vanligen dag före helgdag.
Tel: 0414-81 92 00

För frågor gällande specifika bygglovsfrågor:
Mån - fre kl. 10.00 - 12.00 

Fax: 0414-81 97 01

E-post: kontakt samhällsbyggnad


Bygglov

Det är viktigt att du som tänker bygga nytt eller bygga om tar kontakt med kommunen i god tid för att få reda på vilka bestämmelser som gäller och för att få goda råd. En del ärenden - till exempel sådana som flera myndigheter ska yttra sig över - kan nämligen ta lång tid.

För att hinna handlägga alla ärenden, har vi infört telefontider för bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer.


Tomter för småhus

Samhällsbyggnadsförvaltningen kan anvisa byggnadsklara tomter för småhus. Byggklar tomtmark finns i de flesta tätorter inom kommunen.

Det finns även privata tomter på flera ställen i kommunen. För information, kontakta kommunens mäklare.


Detaljplan för Mellby 3:121 m.fl. Kiviks hamn, nordvästra delen

$
0
0

Dnr 2016/535

Detaljplan för Mellby 3:121 m.fl. Kiviks hamn, nordvästra delen, Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för samråd 9 juli - 28 augusti 2016

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning
Plankarta

Planområde

Planområdet är beläget i Kiviks hamn.

Syfte

Planarbetet syftar till att aktualisera plansituationen för hamnområdet i Kivik, att pröva markanvändning, tillgänglighet och utveckling med hänsyn till områdets kulturvärden.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-06-30 § 102 att godkänna planen för samråd. Planen handläggs enligt plan- och bygglagen 2010 och ändring av plan- och bygglagen 2015. Planprövning sker genom normalt planförfarande, planprogram som omfattar hela hamnområdet har inledningsvis upprättats.

 Utställningslokaler 

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 9.00 - 16.30, fredag 8.00 – 16.00, lunch-stängt 12.00 -13.00

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30 - 17.00, lördag 11.00 - 14.00

Äppelgården, entrén, Eliselundsvägen 8, Kivik
Måndag - söndag 07.00 - 15.00

 Upplysningar

Frågor beträffande planen kan ställas till:
Expeditionen på samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt David Tufvesson, 0414-81 92 53.

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnads-förvaltningen/Planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2016-08-28.

 

Detaljplan för Brantevik 36:32 m.fl., Södra hamnen, Simrishamns kommun

$
0
0

Dnr 2015/483

Detaljplan för Brantevik 36:32 m.fl., Södra hamnen, Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för samråd under tiden 10 september - 7 oktober 2016.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning
Plankarta

Planområde

Planområdet är beläget i Branteviks Södra hamn.

Syfte

Planarbetet syftar till att aktualisera plansituationen för Södra hamnen i Brantevik, att pröva markanvändning, tillgänglighet och utveckling med hänsyn till områdets kulturvärden.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-08-25 § 118 att godkänna planen för samråd. Planen handläggs enligt plan- och bygglagen 2010 och ändring av plan- och bygglagen 2015. Planprövning sker genom standardförfarande.

Utställningslokaler 

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 9.00 - 16.30, fredag 8.00 – 16.00, lunch-stängt 12.00 -13.00

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30 - 17.00, lördag 11.00 - 14.00

Upplysningar

Frågor beträffande planen kan ställas till:
Expeditionen på samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt David Tufvesson, 0414-81 92 53.

Samrådsmöte: Välkomna på samrådsmöte på Sjöfartsmuseet Hoppet, Pantaregatan 20, Brantevik, Simrishamns kommun, tisdagen den 20 september 2016 kl.18:00.

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnads-förvaltningen/Planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2016-10-07.

 

Detaljplan för del av Simrishamn 3:1 och Garvaren 3

$
0
0

Detaljplan och miljökonsekvensbeskrivning för del av Garvaren 3 och del av Simrishamn 3:1 m fl, Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för samråd 3 - 24 oktober 2016

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning (2 Mb)

Plankarta (pdf 0,4 Mb)

Samrådsredogörelse (pdf 0,2 Mb)

 MKB (pdf 1 Mb)

Samlad bedömning samråd (pdf 0,3 Mb)

Samtliga granskningshandlingar finns att tillgå hos Samhällsbyggnadsförvaltningen/ Planenheten och i de övriga utställningslokalerna.

Planområde

Planområdet utgör ca 1,5 hektar och avgränsas i väster av bostadsområdet Bruket, i norr av stationsområdet, i öster av befintlig industribebyggelse och i söder av en före detta industrideponi.

Syfte

Syftet med planen är att pröva möjligheten att tillåta bostadsbebyggelse inom planområdet som ska utformas med hänsyn till riksintresset för kulturmiljö norr om Stenbocksgatan.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-09-22, § 131 att godkänna detaljplanen och miljökonsekvensbeskrivningen för samråd. Planen handläggs enligt plan- och bygglagens (2010:900) regler för normalt planförfarande.

Kungörelse och planhandlingar sänds till berörda fastighetsägare. De fastighetsägare som tar emot handlingar ska informera berörda hyresgäster om så finnes.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00 - 14.00

Kontakt/ Samhällsbyggnad i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
Fredag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.00

Samrådsmöte

Stora salen, Stadshuset, Stortorget, Simrishamn, torsdagen den 6 oktober kl.18:00

Upplysningar

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Kontakt/ Samhällsbyggnad, 0414-81 92 00. Planarkitekt Linda Larsson 0414-81 92 76, e-post linda.a.larsson (at) simrishamn.se

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen/ planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2016-10-24.

Bostadsförsörjningsprogram

$
0
0

Dnr 2015/833

Bostadsförsörjningsprogram för Simirshamns kommun, Skåne län, är föremål för samråd under tiden 17 oktober  - 19 oktober 2016.

Samrådshandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda programmet genom att klicka på länkarna nedan.

Samrådsförslag (pdf 12 Mb)

Syfte

Bostadsförsörjningsprogrammets syfte är arbeta med bostadsfrågorna ur ett attraktivitetsperspektiv. Alla i kommunen ska kunna leva i goda bostäder.

Simrishamns kommun vill kommunicera och inspirera till inflyttning genom en strategisk och tydlig genomförandeinriktad bostadspolitik som engagerar lokalsamhället. Kommunen ska tydliggöra vilka områden för bostadsförsörjning man aktivit vill arbeta med att förverkliga, på kort och lång sikt. Bostadsförsörjningsprogrammet ska ge förslag till åtgärder för att nå målen.  

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-09-22 § 130 att godkänna programmet för samråd. Programmet handläggs enligt plan- och bygglagen 2010:900.

Utställningslokaler 

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 8.00 - 16.30, fredag 8.00 – 16.00, lunch-stängt 12.00 -13.00

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30 - 17.00, lördag 11.00 - 14.00

Upplysningar

Frågor beträffande planen kan ställas till:
Kontakt/ Samhällsbyggnad, 0414-81 92 00. Planarkitekt Grace Gustavsson, 0414-81 92 23.

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnads-förvaltningen/Planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2016-12-19.

 


Arkitekturpris 2016

$
0
0

Kommunens Arkitekturpris 2016 går till den Engelska Trädgården på Svabesholm.

Priset delas ut lördagen den 22 oktober kl 10.00. Prisutdelningen sker på plats och är offentlig.

Den Engelska Trädgården finns vid Svabesholms Kungsgård i Svinaberga by, söder om Kivik.

Den Engelska Trädgården är en besöksträdgård med perennrabatter, lusthus, rosenträdgård, woodland, äng, damm, växthus, allmogeträdgård och köksträdgård samt plantskola. Projektägare och trädgårdsanläggare är Anette Cato och Maria Nilsson, Trädgårdsfixarna på Österlen. Anläggningsarbetet utfördes under 2014. Trädgården öppnade våren 2015.

Motiveringen för premieringen är: För en fascinerande och stilfull trädgård med blomsterprakt och olika inspirerande delar som sammantaget ger ett tilltalande och minnesvärt intryck.

Tidigare år, från 1999 till 2015, har följande byggnader/anläggningar premierats med kommunens arkitekturpris: Vitemölla Badhotell. Aktivitetsbyggnad, Ragnarpers, Gärsnäs. Visningsträdgård, Kiviks musteri. Bostadshus, Skogshyddan, Kivik. Naturum, Stenshuvuds Nationalpark. Bostadsområde, Äppellunden, Brantevik. Ravlunda Bränneri. Buhres Fisk, Kivik. Gyllebo Slott. Verkstad, kv Otto Lars, Simrishamn. Baskemölla Ekoby. Flerbostadshus, kv Snödroppen, Simrishamn. Bostadshus, kv Laxen, Simrishamn. Smedja Volund, Älmhult. Vilhelmsbergs gård, Järrestad. Kiviks Hotell. Nordic Sea Winery, Simrishamn. Butik/verkstad, OscarsHus i Kivik.

Natur

$
0
0

GulyxneHavet, kusten, landskapet och den överdådigt rika naturen – Simrishamn är verkligen en plats för livet!

 

 

Natur och naturvård

Hasselmus

Aktuellt

Simrishamns kommun har för åren 2015-2019 beviljats statligt bidrag för naturvårds- och friluftslivsbefrämjande åtgärder det tätortsnära naturområdet Åbackarna. Syftet är att skapa rika naturmiljöer och bättre levnadsvillkor för sällsynta arter, samt att förbättra tillgänglighet, attraktion, trygghet och upplevelsemöjligheter för både lokalbefolkning och besökare.

De planerade åtgärderna kommer i huvudsak att genomföras under vinterhalvåret, med start denna vinter, ska till stor del följa en befintlig skötselplan och omfatta bland annat följande moment:

  1. Naturvårdsåtgärder i skogsmark (utglesning, frihuggning av utvalda träd, kompletterande plantering av naturligt förekommande träd och buskar, inklusive skuggning av vattendrag och anläggning av brynvegetation)
  2. Naturskapande åtgärder på f.d. åkermark (träda, slåtter, plantering av naturligt förekommande träd och buskar
  3. Våtmarksanläggningar
  4. Vresrosbekämpning och markbearbetning på sandmark (sandblottor, slåtter)
  5. Tillgänglighetsåtgärder (tillgänglighetsanpassade promenadslingor i olika naturmiljöer, bänkar för rast och vila, nyanläggning och/eller renovering av befintliga stigar, trappor och broar)
  6. Anordningar för friluftsliv, upplevelser och information (observationsplats med vind- och regnskydd, ”lägerplats” med bänkar, bord, grill och tak, grillplatser med bänkar och bord, samt skyltar med vägledning och information om naturmiljön och vidtagna åtgärder)

 För mer information se "Skötselplan, Åbackarna" (i punkktlista ovan).

Bastardsvärmare

Skötselplaner, tätortsnära natur

Samhällsbyggnadsförvaltningen har under senare år upprättat skötselplaner för tätortsnära naturområden i Simrishamn, Borrby, Baskemölla och Kivik (2). Skötselplanerna, som färdigställts av oberoende konsulter, har till syfte att bevara och utveckla naturvärden, samt att förbättra tillgängligheten för det rörliga friluftslivet.

Skötselplaner: (under uppbyggnad)

  • Borrby backar, Borrby
  • Kråsebo, Baskemölla
  • Agdelund, Kivik
  • Skogsdala, Kivik
  • Åbackarna, Simrishamn

Landskapet och naturen

Det milda klimatet, de skiftande geologiska förhållandena och närheten till kontinenten gör att Simrishamns kommun hyser mycket höga naturvärden. Flera sällsynta och hotade växt- och djurarter har starka fästen eller rent av sin huvudsakliga utbredning i kommunen.

I söder är landskapet starkt påverkat av jordbruksverksamhet. De kvarvarande naturmiljöerna är små och få, men de har ofta rikt djur- och växtliv och är mycket viktiga för många arters överlevnad. Norrut vidtar en mellanbygd med ett mer omväxlande landskap och längst i nordost överväger skogsmarkerna. Kusten är relativt oexploaterad och av skiftande karaktär. I söder och norr finns vidsträckta sandstränder och däremellan allt från strandängar och långgrunda vikar till sandstenshällar, granitklippor och alkärr.

Vattendragen i jordbrukslandskapet är påverkade av dikning och näringsläckage, men har ändå höga naturvärden. Stora mängder havsöring vandrar på höstarna upp och leker där det finns lämpliga bottnar och i mer opåverkade delar finns fortfarande ett rikt djurliv. Åar och bäckar i norra delen av kommunen är relativt opåverkade och har mycket höga naturvärden.

Våtmarkerna i slättbygden har i stort sett försvunnit på grund av utdikning och de som finns kvar är oftast påverkade av dikningsföretag och torvbrytning. Så kallade rikkärr förekommer dock lite varstans och hyser inte sällan en imponerande orkidéflora.

Lövgroda, Brantevik

Kommunalt naturreservat Skansen

Landskap och natur

Skansen är ett knappt 10 ha stort naturområde i Simrishamns tätort. Området gränsar till villabebyggelse, hyreshus, kolonistugor, industrimark och Östersjön. Området är en rest av gamla naturbetesmarker och är värdefullt ur både natur- och kulturvetenskapligt perspektiv. Förutom en rik flora och förekomst av hotade groddjur, finns också unika geologiska formationer och fasta fornlämningar i form av hällristningar. Marken ägs och förvaltas av Simrishamns kommun.

Skansen har en varierande natur, bestående av omväxlande hällmark, torräng och fuktigare svackor. Hävden genom bete upphörde i mitten av 60-talet, varpå området delvis växte igen. Under 80-talet inventerades området och ett förslag till skötselplan upprättades. Viss röjning skedde och betesdriften återinfördes. År 2006 beviljades kommunen statligt bidrag för att göra Skansen till kommunalt naturreservat. Under arbetet med reservatsbildning har Skogsstyrelsen under 2006 och 2007 med hjälp av "Gröna jobb" utfört röjning, renoverat stängsel och byggt nya övergångar.

Läs områdesbeskrivning (ur Naturvårdsprogrammet) och skötselplan.

Naturreservatet har bildats med hjälp av bidrag från Länsstyrelsen.

Renovering av stängsel (Gröna jobb)

Naturvårdsarbetare

Gråfibblor

Naturvårdsprogram för Simrishamns kommun

Bakgrund och arbetsgång

Under 2006 ansökte Simrishamns kommun om statligt bidrag för att färdigställa ett naturvårdsprogram. Bidrag beviljades av Länsstyrelsen och projektet startades 2007-01-01. Syftet med programmet har varit att i ett dokument sammanställa befintlig och nyinsamlad dokumentation om naturvärden i olika områden. Arbetet har pågått i drygt tre år och den 31 maj 2010 antogs programmet av Kommunfullmäktige. Naturvårdsprogrammet ska i första hand användas som underlag i kommunens arbete med fysisk planering, men förhoppningsvis också tjäna som inspiration till friluftsliv och lokalt naturvårdsarbete.

Befintligt material och inventeringsresultat från bland annat Jordbruksverket (Ängs- och betesmarksinventering), Skogsstyrelsen (Nyckelbiotoper m.m.) och Artdatabanken (Rödlistade arter) har kopplats till kommunens kartdatabas. Områden utan dokumentation har inventerats och bedömts enligt värderingsgrunder som bygger på relevanta miljömål. Naturvärden i form av arter, naturtyper, andra värdefulla naturelement som till exempel död ved, stubbar, gamla träd och buskar, lågor, betesmarker, våtmarker och gärdsgårdar, har dokumenterats till övervägande del med hjälp av digital fotografering. Resultatet har sammanstälts i ett drygt 200 sidor tjockt dokument rikt på vackra bilder. Naturvårdsprogrammet finns också tillgängligt i form av en tryckt, inbuden bok. Projektet avslutades 2010-07-20.

Slutrapporten till Länsstyrelsen kan läsas här.

Solvända, Vitemölle strandbackar

Naturvårdsprogrammet omarbetat och redigerat efter remissrunda:

  1. Gislövs stjärna och Lunkaberg
  2. Mälarhusen och Borrbystrand
  3. Grönet och Hylkan
  4. Impan
  5. Simris strandängar
  6. Bäckhalladalen och Gladsax hallar
  7. Stenshuvud med omnejd
  8. Vitemölle strandbackar
  9. Ravlundaföltet
  10. Torups ängar och Bolen
  11. Gyllebo
  12. Åkarp och Mellby käsk
  13. Tjörnedala och Prästens badkar
  14. Vårhallen, Knäcken och Svingeln
  15. Sankt Olof och Måsalycke
  16. Karlaby och Gladsax mossar
  17. Östratorp och Iglamossen
  18. Dälperöd och Rörums käsk
  19. Älmhult
  20. Snapparp och Munkarynga
  21. Grönhult
  22. Forsemölla och Rörums backar
  23. Backamossen och Tommarps sjö
  24. Vilhelmsberg
  25. Glimminge hallar och Västanbäck
  26. Tångdala och Svinaberga
  27. Mellby kalvhage och Djupadal
  28. Vallbyåsen och Lunnasjöbäckens dalgång
  29. Komstad
  30. Toremosse, Glivarpa mosse och Ängahagen
  31. Marknadsfältet
  32. Åbackarna och Skansen
  33. Gedings mosse och De dödas lott
  34. Borrby backar
  35. Kylsgården
  36. Verkeåns dalgång och Brösarps backar
  37. Torup
  38. Gärsnäs slott
  39. Vemmerlövs mosse och Kungabacken
  40. Norrekås och Örnahusen
  41. Simrishamns hamn
  42.  

Synpunkter på publicerat material och kompletterande information kan lämnas till Bengt Bengtsson, bengt.bengtsson@simrishamn.se.

Mer information

Skånes miljömål

Mer om Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram finns på Länsstyrelsens hemsida.

Skånes natur

Mer om Skånes natur finns på Länsstyrelsens hemsida.

Allmänt om naturvård

Länsstyrelsens, Skogsstyrelsens och Jordbruksverkets hemsidor kan man läsa mer om naturvärden och pågående naturvårdsprojekt. Fler naturlänkar uppe till höger.

Allemansrätten

Läs om Allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.

Synpunkter och/eller idéer angående naturvård kan framföras till Bengt via E-post
bengt.bengtsson@simrishamn.se
eller telefon 0414-819271

Detaljplan för del av Simrishamn 2:24 (Östra planteringen)

$
0
0

Dnr: 2015/823. Detaljplan för del av Simrishamn 2:24 (Östra planteringen), Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för samråd under tiden 3 december 2016 - 7 januari 2017

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning (pdf 2 Mb)

Plankarta (pdf 0,6 Mb)

Utredningsmaterial

Behovsbedömning (pdf 0,3 Mb)

Bullerutredning (pdf 0,4 Mb)

Planprogram med behovsbedömning (pdf 8 Mb)

Programsamrådsredogörelse (pdf 1 Mb)

Samtliga planhandlingar finns att tillgå hos Samhällsbyggnadsförvaltningen/ Planenheten och i de övriga utställningslokalerna.

Planområde

Planområdet är beläget inom Östra planteringen.

Syfte

Syftet med planen är att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus och samtidigt bevara parkstråket och kulturmiljövärdena, inom och i anslutning till planområdet.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-11-24, § 161 att godkänna detaljplanen för samråd. Planen handläggs enligt plan- och bygglagens (2010:900) regler för normalt planförfarande.

Kungörelse och planhandlingar sänds till berörda fastighetsägare. De fastighetsägare som tar emot handlingar ska informera berörda hyresgäster om så finnes.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00 - 14.00

Kontakt/ Samhällsbyggnad i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
Fredag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.00

Avvikande öppettider kan förekomma under jul- och nyårshelgerna.

Samrådsmöte

Stora salen, Stadshuset, Stortorget, Simrishamn, torsdagen den 8 december kl.18:00

Upplysningar

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Kontakt/ Samhällsbyggnad, 0414-81 92 00. Planarkitekt Linda Larsson 0414-81 92 76, e-post linda.a.larsson (at) simrishamn.se

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen/ planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2017-01-07.

Detaljplan för del av Garvaren 3 och del av Simrishamn 3:1

$
0
0

Dnr: 2016/584. Detaljplan och miljökonsekvensbeskrivning för del av Garvaren 3 och del av Simrishamn 3:1 m fl, Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för granskning under tiden 3 december 2016 - 14 januari 2017.

Planen gick ut på granskning den 3 december men ett fel i plankartan har upptäckts och svarstiden förlängs därför till den 14 januari 2017.Plankartan i listan har ersatts med en korrekt plankarta, om ni undrar vad som ändrats så kan ni läsa följebrevet som skickats ut till berörda sakägare och andra intresserade,här.  

 

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning (pdf 2 Mb)

Plankarta (pdf 0,5 Mb)

Samrådsredogörelse (pdf 0,2 Mb)

MKB (pdf 2 Mb)

Samlad bedömning granskning (pdf 0,3 Mb)

Utredningsmaterial

Rapport bullerutredning Simrishamns stationsområde (pdf 3 Mb)

Riskutredning av verksamheter inom kv Garvaren (pdf 0,3 Mb)

Riskutredning kv Garvaren (pdf 0,8 Mb)

Översiktlig miljöteknisk markundersökning (pdf 1 Mb)

Kompletterande undersökning deponi inom Garvaren 3 (pdf 1 Mb)

Behovsbedömning (pdf 0,2 Mb)

MUR- Geoteknisk undersökning - del av Skansen (pdf 0,5 Mb)

PM - Geoteknisk undersökning - del av Skansen (pdf 0,2 Mb)

Arkeologisk utredning (pdf 3 Mb)

Riskbedömning av område inom Simrishamn 3:1 (pdf 1 Mb)

PM - bemötande av Länsstyrelsens yttrande, riskutredning (pdf 0,05 Mb)

Översiktlig bedömning av naturmiljö på fastigheten Garvaren 3 (pdf 8 Mb)

Dagvattenutredning ( pdf 1 Mb)

Samtliga planhandlingar finns att tillgå hos Samhällsbyggnadsförvaltningen/ Planenheten och i de övriga utställningslokalerna.

Planområde

Planområdet är beläget söder om Stenbocksgatan.

Syfte

Syftet med planen är att pröva möjligheten att tillåta bostadsbebyggelse inom planområdet som ska utformas med hänsyn till riksintresset för kulturmiljö.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-11-24, § 163 att godkänna detaljplanen och miljökonsekvensbeskrivningen för granskning. Planen handläggs enligt plan- och bygglagens (2010:900) regler för normalt planförfarande.

Kungörelse och planhandlingar sänds till berörda fastighetsägare. De fastighetsägare som tar emot handlingar ska informera berörda hyresgäster om så finnes.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00 - 14.00

Kontakt/ Samhällsbyggnad i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
Fredag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.00

Avvikande öppettider kan förekomma under jul- och nyårshelgerna.

Upplysningar

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Kontakt/ Samhällsbyggnad, 0414-81 92 00. Planarkitekt Linda Larsson 0414-81 92 76, e-post linda.a.larsson (at) simrishamn.se

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen/ planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2017-01-07.

Detaljplan för Mellby 3:121 m.fl, Kiviks hamn nordvästra delen

$
0
0

Dnr 2016/535. Detaljplan för Mellby 3:121 m.fl. Kiviks hamn, nordvästra delen, Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för granskning under tiden 3 december 2016 - 7 januari 2017.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning (pdf 11 Mb)

Plankarta (pdf 0,3 Mb)

Samrådsredogörelse (0,3 Mb)

Planområde

Planområdet är beläget i Kiviks hamn.

Syfte

Planarbetet syftar till att aktualisera plansituationen för hamnområdet i Kivik, att pröva markanvändning, tillgänglighet och utveckling med hänsyn till områdets kulturvärden.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-11-24 § 160 att godkänna planen för granskning. Planen handläggs enligt plan- och bygglagen 2010 och ändring av plan- och bygglagen 2015. Planprövning sker genom normalt planförfarande, planprogram som omfattar hela hamnområdet har inledningsvis upprättats.

 Utställningslokaler 

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 9.00 - 16.30, fredag 8.00 – 16.00, lunch-stängt 12.00 -13.00

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30 - 17.00, lördag 11.00 - 14.00

Äppelgården, entrén, Eliselundsvägen 8, Kivik
Måndag - söndag 07.00 - 15.00

Avvikande öppettider kan förekomma under jul och nyår.

 Upplysningar

Frågor beträffande planen kan ställas till:
Expeditionen på samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt David Tufvesson, 0414-81 92 53.

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnads-förvaltningen/Planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2017-01-07.

Detaljplan för Brantevik 36:32 m.fl, Södra hamnen

$
0
0

Dnr 2015/483. Detaljplan för Brantevik 36:32 m.fl., Södra hamnen, Simrishamns kommun, Skåne län är föremål för granskning under tiden 7 januari - 3 februari 2017.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning ( 9 Mb)

Plankarta ( 0,5 Mb)

Samrådsredogörelse ( 0,2 Mb)

Planområde

Planområdet är beläget i Branteviks Södra hamn.

Syfte

Planarbetet syftar till att aktualisera plansituationen för Södra hamnen i Brantevik, att pröva markanvändning, tillgänglighet och utveckling med hänsyn till områdets kulturvärden.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2016-12-15 § 171 att godkänna planen för granskning. Planen handläggs enligt plan- och bygglagen 2010 och ändring av plan- och bygglagen 2015. Planprövning sker genom utökat förfarande.

Utställningslokaler 

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag - torsdag 9.00 - 16.30, fredag 8.00 – 16.00, lunch-stängt 12.00 -13.00

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30 - 17.00, lördag 11.00 - 14.00

Upplysningar

Frågor beträffande planen kan ställas till:
Expeditionen på samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt David Tufvesson, 0414-81 92 53.

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet.

Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnads-förvaltningen/Planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2017-02-03.

 

Sportlov

$
0
0

I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar 20-26 februari. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare!

Snö i gamla stan i Simrishamn 2017. Foto: Elisabeth Wikenhed.Sportlov i Simrishamns kommun

20-26 februari (vecka 8) är det sportlov. Varmt välkommen att uppleva en massa roliga saker - schack, hoppborgar och en äventyrsbana i simhallen, prova-på-ridning, brodera japanskt, var med på dockteaterverkstad, bada bastu, testa spa, "fickla" på stan, dansa streetdance, gå på teaterföreställning, testa nycirkus, prova att skjuta luftgevär, spela innebandy, gå på bio, träna på gym, spela fotboll, bordtennis och badminton, spika en fågelholk och var med i konstverkstaden som avslutas med en vernissage på Tjörnedala konsthall.

Det är bara en liten del av alla de roliga aktiviteter som finns för sportlovslediga barn och unga. Simrishamns kommun tackar alla arrangörer, ledare och föreningar som ställer upp med dessa trevliga sportlovsaktiviteter. Ladda hem sportlovsprogrammet här.


Arkitekturpris 2017

$
0
0

Vilket objekt ska premieras med arkitekturpris i år? Lämna Ditt förslag till Arkitekturpris 2017! Förslaget ska lämnas in senast den 9 juni.

Simrishamns kommun värnar om byggnadskultur och miljö och ett arkitekturpris instiftades därför 1999. Följande objekt har premierats: Vitemölla Badhotell. Ragnarpers, Gärsnäs. Visningsträdgård, Kiviks Musteri. Skogshyddan, Kivik. Naturum, Stenshuvuds Nationalpark. Äppellunden, Brantevik. Ravlunda Bränneri. Buhres Fisk, Kivik. Gyllebo Slott. Verkstad, kv Otto Lars, Simrishamn. Baskemölla Ekoby. Flerbostadshus, kv Snödroppen, Simrishamn. Bostadshus, kv Laxen, Simrishamn. Smedja Volund, Älmhult. Vilhelmsbergs gård, Järrestad. Kiviks Hotell. Nordic Sea Winery, Simrishamn. OscarsHus, Kivik. Förra året premierades den Engelska Trädgården på Svabesholm. 

Nu efterlyser Simrishamns kommun förslag till objekt för år 2017. Arkitekturpriset är en plakett och ett diplom med prismotivering. 

Priset ska uppmärksamma en värdefull insats gällande den sydsvenska byggnads- och trädgårdstraditionen både avseende bevarande och förnyelse samt miljöaspekter. Priset kan uppmärksamma byggnadskonsten - en nybyggnad, en ombyggnad, en tillbyggnad eller en restaurering. Priset kan också uppmärksamma trädgårdskonsten - en trädgårds- eller en park-anläggning. Även områden, en boendemiljö eller en naturmiljö, kan uppmärksammas. 

Det föreslagna objektet ska vara beläget i Simrishamns kommun och projektet ska vara genomfört under de senaste tio åren samt vara färdigställt. 

Förslag till utmärkelsen - Arkitekturpris 2017, lämnas till Samhällsbyggnadsförvaltningen senast den 9 juni 2017. Besöksadress: Storgatan 22, expeditionstid måndag-fredag 9.00-15.00. Postadress: Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, 272 80 Simrishamn. E-post: samhallsbyggnad@simrishamn.se.

Simrishamns kommun

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4 och 36:99 m.fl

$
0
0

Diarienummer: 2017/34. Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4 och 36:99 m.fl, Simrishamns kommun, Skåne län, är föremål för samråd under tiden 4 februari - 17 mars 2017.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på programhandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning (pdf 15 Mb)

Plankarta (pdf 0,4 MB)

Behovsbedömning (pdf 0,1 Mb)

Samrådsredogörelse (pdf 1 Mb)

Planområde

Planområdet ansluts till den intilliggande befintliga bebyggelsestrukturen.

Syfte

Detaljplanen syftar till att pröva markens lämplighet för ny bebyggelse innehållande friliggande bostadshus samt allmän platsmark i form av lokalgator samt en gång- och cykelstig.

Kommunala beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2017-01-26 § 19 att godkänna planen för samråd.

Detaljplanen handläggs i enlighet med plan- och bygglagen 2010 och ändring av plan- och bygglagen 2015 som normalt planförfarande. Ett plangrogram har upprättats som inledande del i planprocessen.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00, lunch-stängt 12.00 - 13.00

Samrådsmöte:

Välkomna på samrådsmöte i Stora salen i Stadshuset, Stortorget, Simrishamn, tisdagen den 21 februari kl.18.00.

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt David Tufvesson, 0414-81 92 53.

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet. Synpunkter ska skriftligen vara Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen/Planenheten, 272 80 SIMRISHAMN tillhanda senast 2017-03-17.

Kv Skansen

$
0
0

Skansenområdet är ett attraktivt utvecklingsområde i Simrishamn. Det är ett centralt läge som gränsar till ett naturreservat och ligger på gångavstånd till hamnen och havet. Området har på grund av sin storlek, cirka 9,5 hektar, och sitt läge, i anslutning till stationen, en stor potential för att utvecklas till ett attraktivt blandstadskvarter.

Det finns en detaljplan för detta område som medger allmän platsmark i form av park/plantering och kvartersmark för industriändamål. Området har aldrig blivit fullt utbyggt och ger ett intryck av att vara till stor del oanvänd och igenvuxen plats, där en del av området används som båtuppställningsplats.

Omvandlingen från industriområde till blandstad ska ske etappvis, befintliga verksamheter ska ges möjlighet att finnas kvar under utbyggnadstiden. Detaljplanen för den första etappen har börjat vägen mot antagande genom att passera samhällsbyggnadsnämnden. I slutet av februari 2017 kan den tidigast antas av kommunfullmäktige. En andra etapp har inletts med ett planmedgivande för övrig obebyggd mark inom kvarteret. Följande etapper kan genomföras när respektive markägare har intresse av att sälja marken och det finns en exploatör. 

VISION

Målet är att utveckla Skansenområdet till en levande och integrerad stadsdel med nya mötesplatser. Där utbyggnad för blandstad möjliggörs med en stor variation av attraktiva boendemiljöer. Den nya bebyggelsen ska anpassas till stadens skala och kulturmiljövärden. Utvecklingen av området ska ske som en del av kommunens vision om tillväxt och ökad inflyttning med ansvar för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Landskap och gröna värden ska utvecklas och bevaras för att skapa en grön stadsdel. Öppna dagvattensystem ska arbetas in som en naturlig del i de allmänna stråken som vägar, parker och naturområden.

 

läs mer genom att klicka på länken:

Etapp 1

Detaljplan för del av Garvaren 3 och Simrishamn 3:1, m fl och miljökonsekvensbeskrivning ligger för antagande, läs mer genom att klicka på länken:  

Etapp 2

Detaljplan för Garvaren 13 m fl, planbesked har beviljats av samhällsbyggnadsnämnden 2017-01-26 §12

Offentliga rummet - Gata & Park

$
0
0

Samhällsbyggnadsförvaltningen har en bred verksamhet och arbetar med att bevara och utveckla det offentliga rummet såsom Gata & Park.

Aktuellt

Hastighetssänkningar från 50 till 40 km/h

Simrishamns kommun har sedan många år tillbaka beslutat, tillsammans med samtliga kommuner i Sverige, att hastighetsgränserna inom tättbebyggda områden i kommunerna ska ändras. Generella tankesättet är att ersätta 50 km/h med 40 km/h och låta 30 km/h vara kvar på de platser där de är idag. Arbetet är resurskrävande och tar lång tid att förbereda och samordna med andra myndigheter. De områden som är kvar planeras genomföras senast i slutet av mars 2017. Det är följande fyra områden:

  • Gröstorp
  • Simris
  • Gärsnäs
  • Simrishamn

Vid frågor är ni välkomna att kontakta trafikingenjören på samhällsbyggnadsförvaltningen, Kontakt samhällsbyggnad, 0414-81 92 00, samhallsbyggnad_at simrishamn.se

KarlaparkenVi vistas alla i det offentliga rummet där samhälle, bostad, arbete och fritid ingår och vår verksamhet fokuserar på att förbättra människans välbefinnande i miljöerna där hon lever, vistas och verkar. Det offentliga rummet ska underlätta ett aktivt liv för alla kommunmedborgare, besökare och turister sett ur ett psykiskt och socialt perspektiv.

Vi ansvarar bland annat för:

• Planering, projektering och byggande av parker, lekplatser och naturmiljöer

• Drift och underhåll av park och naturmiljöer

• Drift och underhåll av lekplatser

• Drift, underhåll och snöröjning av gång- och cykelvägar på kommunal mark

• Snöröjning på kommunala gator

• Underhåll av kommunala vägnätet

• Underhåll och tömning av papperskorgar och hundlatriner

• Skapa förutsättningar för god folkhälsa och livskvalité genom helhetssyn och långsiktighet

Natur

$
0
0

GulyxneHavet, kusten, landskapet och den överdådigt rika naturen – Simrishamn är verkligen en plats för livet!

 

 

Natur och naturvård

Hasselmus

Aktuellt

Simrishamns kommun har för åren 2015-2019 beviljats statligt bidrag för naturvårds- och friluftslivsbefrämjande åtgärder det tätortsnära naturområdet Åbackarna. Syftet är att skapa rika naturmiljöer och bättre levnadsvillkor för sällsynta arter, samt att förbättra tillgänglighet, attraktion, trygghet och upplevelsemöjligheter för både lokalbefolkning och besökare.

De planerade åtgärderna kommer i huvudsak att genomföras under vinterhalvåret, med start denna vinter, ska till stor del följa en befintlig skötselplan och omfatta bland annat följande moment:

  1. Naturvårdsåtgärder i skogsmark (utglesning, frihuggning av utvalda träd, kompletterande plantering av naturligt förekommande träd och buskar, inklusive skuggning av vattendrag och anläggning av brynvegetation)
  2. Naturskapande åtgärder på f.d. åkermark (träda, slåtter, plantering av naturligt förekommande träd och buskar
  3. Våtmarksanläggningar
  4. Vresrosbekämpning och markbearbetning på sandmark (sandblottor, slåtter)
  5. Tillgänglighetsåtgärder (tillgänglighetsanpassade promenadslingor i olika naturmiljöer, bänkar för rast och vila, nyanläggning och/eller renovering av befintliga stigar, trappor och broar)
  6. Anordningar för friluftsliv, upplevelser och information (observationsplats med vind- och regnskydd, ”lägerplats” med bänkar, bord, grill och tak, grillplatser med bänkar och bord, samt skyltar med vägledning och information om naturmiljön och vidtagna åtgärder)

Vresrosbekämpning (bortgrävning) har inletts på Tobisviks strandbad idag (10/2).

Bortgrävning av vresrosbestånd, Tobisvik 10/2 -17

 För mer information se "Skötselplan, Åbackarna" (i punkktlista ovan).

Bastardsvärmare

Skötselplaner, tätortsnära natur

Samhällsbyggnadsförvaltningen har under senare år upprättat skötselplaner för tätortsnära naturområden i Simrishamn, Borrby, Baskemölla och Kivik (2). Skötselplanerna, som färdigställts av oberoende konsulter, har till syfte att bevara och utveckla naturvärden, samt att förbättra tillgängligheten för det rörliga friluftslivet.

Skötselplaner: (under uppbyggnad)

Landskapet och naturen

Det milda klimatet, de skiftande geologiska förhållandena och närheten till kontinenten gör att Simrishamns kommun hyser mycket höga naturvärden. Flera sällsynta och hotade växt- och djurarter har starka fästen eller rent av sin huvudsakliga utbredning i kommunen.

I söder är landskapet starkt påverkat av jordbruksverksamhet. De kvarvarande naturmiljöerna är små och få, men de har ofta rikt djur- och växtliv och är mycket viktiga för många arters överlevnad. Norrut vidtar en mellanbygd med ett mer omväxlande landskap och längst i nordost överväger skogsmarkerna. Kusten är relativt oexploaterad och av skiftande karaktär. I söder och norr finns vidsträckta sandstränder och däremellan allt från strandängar och långgrunda vikar till sandstenshällar, granitklippor och alkärr.

Vattendragen i jordbrukslandskapet är påverkade av dikning och näringsläckage, men har ändå höga naturvärden. Stora mängder havsöring vandrar på höstarna upp och leker där det finns lämpliga bottnar och i mer opåverkade delar finns fortfarande ett rikt djurliv. Åar och bäckar i norra delen av kommunen är relativt opåverkade och har mycket höga naturvärden.

Våtmarkerna i slättbygden har i stort sett försvunnit på grund av utdikning och de som finns kvar är oftast påverkade av dikningsföretag och torvbrytning. Så kallade rikkärr förekommer dock lite varstans och hyser inte sällan en imponerande orkidéflora.

Lövgroda, Brantevik

Kommunalt naturreservat Skansen

Landskap och natur

Skansen är ett knappt 10 ha stort naturområde i Simrishamns tätort. Området gränsar till villabebyggelse, hyreshus, kolonistugor, industrimark och Östersjön. Området är en rest av gamla naturbetesmarker och är värdefullt ur både natur- och kulturvetenskapligt perspektiv. Förutom en rik flora och förekomst av hotade groddjur, finns också unika geologiska formationer och fasta fornlämningar i form av hällristningar. Marken ägs och förvaltas av Simrishamns kommun.

Skansen har en varierande natur, bestående av omväxlande hällmark, torräng och fuktigare svackor. Hävden genom bete upphörde i mitten av 60-talet, varpå området delvis växte igen. Under 80-talet inventerades området och ett förslag till skötselplan upprättades. Viss röjning skedde och betesdriften återinfördes. År 2006 beviljades kommunen statligt bidrag för att göra Skansen till kommunalt naturreservat. Under arbetet med reservatsbildning har Skogsstyrelsen under 2006 och 2007 med hjälp av "Gröna jobb" utfört röjning, renoverat stängsel och byggt nya övergångar.

Läs områdesbeskrivning (ur Naturvårdsprogrammet) och skötselplan.

Naturreservatet har bildats med hjälp av bidrag från Länsstyrelsen.

Renovering av stängsel (Gröna jobb)

Naturvårdsarbetare

Gråfibblor

Naturvårdsprogram för Simrishamns kommun

Bakgrund och arbetsgång

Under 2006 ansökte Simrishamns kommun om statligt bidrag för att färdigställa ett naturvårdsprogram. Bidrag beviljades av Länsstyrelsen och projektet startades 2007-01-01. Syftet med programmet har varit att i ett dokument sammanställa befintlig och nyinsamlad dokumentation om naturvärden i olika områden. Arbetet har pågått i drygt tre år och den 31 maj 2010 antogs programmet av Kommunfullmäktige. Naturvårdsprogrammet ska i första hand användas som underlag i kommunens arbete med fysisk planering, men förhoppningsvis också tjäna som inspiration till friluftsliv och lokalt naturvårdsarbete.

Befintligt material och inventeringsresultat från bland annat Jordbruksverket (Ängs- och betesmarksinventering), Skogsstyrelsen (Nyckelbiotoper m.m.) och Artdatabanken (Rödlistade arter) har kopplats till kommunens kartdatabas. Områden utan dokumentation har inventerats och bedömts enligt värderingsgrunder som bygger på relevanta miljömål. Naturvärden i form av arter, naturtyper, andra värdefulla naturelement som till exempel död ved, stubbar, gamla träd och buskar, lågor, betesmarker, våtmarker och gärdsgårdar, har dokumenterats till övervägande del med hjälp av digital fotografering. Resultatet har sammanstälts i ett drygt 200 sidor tjockt dokument rikt på vackra bilder. Naturvårdsprogrammet finns också tillgängligt i form av en tryckt, inbuden bok. Projektet avslutades 2010-07-20.

Slutrapporten till Länsstyrelsen kan läsas här.

Solvända, Vitemölle strandbackar

Naturvårdsprogrammet omarbetat och redigerat efter remissrunda:

  1. Gislövs stjärna och Lunkaberg
  2. Mälarhusen och Borrbystrand
  3. Grönet och Hylkan
  4. Impan
  5. Simris strandängar
  6. Bäckhalladalen och Gladsax hallar
  7. Stenshuvud med omnejd
  8. Vitemölle strandbackar
  9. Ravlundaföltet
  10. Torups ängar och Bolen
  11. Gyllebo
  12. Åkarp och Mellby käsk
  13. Tjörnedala och Prästens badkar
  14. Vårhallen, Knäcken och Svingeln
  15. Sankt Olof och Måsalycke
  16. Karlaby och Gladsax mossar
  17. Östratorp och Iglamossen
  18. Dälperöd och Rörums käsk
  19. Älmhult
  20. Snapparp och Munkarynga
  21. Grönhult
  22. Forsemölla och Rörums backar
  23. Backamossen och Tommarps sjö
  24. Vilhelmsberg
  25. Glimminge hallar och Västanbäck
  26. Tångdala och Svinaberga
  27. Mellby kalvhage och Djupadal
  28. Vallbyåsen och Lunnasjöbäckens dalgång
  29. Komstad
  30. Toremosse, Glivarpa mosse och Ängahagen
  31. Marknadsfältet
  32. Åbackarna och Skansen
  33. Gedings mosse och De dödas lott
  34. Borrby backar
  35. Kylsgården
  36. Verkeåns dalgång och Brösarps backar
  37. Torup
  38. Gärsnäs slott
  39. Vemmerlövs mosse och Kungabacken
  40. Norrekås och Örnahusen
  41. Simrishamns hamn
  42.  

Synpunkter på publicerat material och kompletterande information kan lämnas till Bengt Bengtsson, bengt.bengtsson@simrishamn.se.

Mer information

Skånes miljömål

Mer om Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram finns på Länsstyrelsens hemsida.

Skånes natur

Mer om Skånes natur och naturvård finns på Länsstyrelsens hemsida.

Allmänt om naturvård

På  Skogsstyrelsens och Jordbruksverkets hemsidor kan man läsa mer om naturvärden och pågående naturvårdsprojekt. Fler naturlänkar uppe till höger.

Allemansrätten

Läs om Allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.

Synpunkter och/eller idéer angående naturvård kan framföras till Bengt via E-post
bengt.bengtsson@simrishamn.se
eller telefon 0414-819271

Viewing all 189 articles
Browse latest View live