Quantcast
Channel: Nyheter från Simrishamns kommun
Viewing all 189 articles
Browse latest View live

Översiktsplan för Simrishamns kommun

$
0
0

Nu är det dags att tycka till om Simrishamns kommuns förslag till översiktsplan. Utställningstiden är 22 maj- 17 juli 2014.  Diarienummer 2010/74

Planhandlingar

Översiktsplanen finns publicerad som en enkel, blädderbar pdf. Inkomna synpunkter från samrådet redovisas och bemöts i samrådsredogörelsen nedan.

Översiktsplan för Simrishamns kommun (utställningshandling)

Samrådsredogörelse (utställningshandling) 

Syfte

Översiktsplanen är kommunövergripande och anger riktlinjerna för kommunens planering och framtida markanvändning. Utställningens syfte är framför allt att få in synpunkter på lämpligheten av planförslagets olika delar.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-07, § 130, att godkänna översiktsplanen för utställning enligt plan- och bygglagen. Översiktsplanen har varit föremål för samråd under hösten 2013, därefter har planen bearbetats vidare inför utställningen och synpunkterna från samrådet har sammanställts och besvarats i en samrådsredogörelse.

Utställningslokaler

Översiktsplanen finns tillgänglig i enkel, blädderbar form här på simrishamn.se under fliken Vision & översiktsplan. Det finns också en upptryckt version av översiktsplanen att läsa och studera på följande ställen:

  • Samhällsbyggnadsförvaltningen/Planenheten, Storgatan 22, Simrishamn: måndag–fredag kl. 9–15
  • Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn: måndag–torsdag kl. 9.00–16.30, fredag kl. 8–16
  • Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2, Simrishamn: måndag–torsdag kl. 10.30–19.00, fredag kl. 10.30–17.00, lördag kl 11–14

Upplysningar

Frågor kring översiktsplanen? Ring:

  • Kontakt samhällsbyggnad, 0414-81 92 00
  • Planarkitekt Anna Bartels, 0414-81 92 81
  • Planarkitekt Evelina Simonsson, 0414-81 92 76

Den som inte framfört sina synpunkter skriftligt och med tydlig avsändare senast under utställningstiden kan förlora rätten att överklaga antagandebeslutet. Yttrande inkomna efter remisstiden kommer inte att beaktas.

Synpunkter ska skriftligen vara Samhällsbyggnadsförvaltningen/planenheten, Simrishamns kommun, 272 80 Simrishamn tillhanda senast den 17 juli 2014.


Detaljplan för Sandby 22:64 samt del av Sandby 22:2 och 22:6

$
0
0

Diarienummer 2011/285
Detaljplan för Sandby 22:64 samt del av Sandby 22:2 och 22:6, Simrishamns kommun, Skåne län, är föremål för granskning under tiden 2 juni - 14 juli 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länken nedan.

Planbeskrivning (pdf 0,6 Mb)

Plankarta (pdf 2,2 Mb)

Samrådsredogörelse (pdf 0,2 Mb)

Planområde

Planområdet omfattar fastigheterna Sandby 22:64 samt del av Sandby 22:2 och 22:6. Fastigheterna är belägna vid slutet av Per Ivars Väg i Kyhl Mälarhusen, i södra delen av Simrishamns kommun.

Syfte

Planförslaget innebär ändring av kvartersmark inom området.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt 2014-05-14, § 180 att godkänna detaljplanen för granskning. Planen handläggs enligt plan- och bygglagens regler (2010:900) för normalt planförfarande.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen/Planenheten i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajen, Stortorget
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00 - 16.00

Upplysningar

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till: Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Eva Ferlinger, 0414-81 92 75. Ni kan också få svar via epost på eva.ferlinger (at) simrishamn.se.

Lediga jobb

$
0
0

Simrishamns kommun är den största arbetsgivaren i kommunen med närmare 1 600 medarbetare. De flesta arbetar inom barnomsorg, skola samt äldre- och handikappomsorg.

Vi anstränger oss för att skapa goda arbetsplatser där medarbetarna trivs och har en bra arbetsmiljö, där det finns stimulerande arbetsuppgifter där alla känner sig delaktiga och kan påverka sin arbetssituation. Service, vänlighet och respekt ska prägla kontakten med kommuninvånarna. Pensionsavgångarna ökar markant framöver hos oss liksom i övrigt i samhället, därför kommer personalförsörjningen att bli en viktig fråga under de närmaste tio åren. Vi är en attraktiv arbetsgivare som hela tiden vill bli ännu bättre. Vill du vara med?

 

Jobba med vård och omsorg i Simrishamn

Du som utbildar dig inom vård och omsorg och vill arbeta utifrån ett rehabiliterande synsätt, kommer att trivas med att jobba hos oss. Du får möjlighet att bidra till att en annan människa kan få leva ett värdigt liv, oavsett ålder eller funktionshinder, oavsett om du väljer att jobba inom vård och omsorg, LSS eller inom psykiatrin.

Hos oss blir du viktig: Hos oss i Simrishamns kommun får du ett stort inflytande och det finns stor handlingsfrihet i hela organisationen, för att förbättra och utveckla verksamheterna. Vi bedriver många olika former av projekt, allt för att hitta nya lösningar och få medarbetarna att vara delaktiga och växa. Det gör att vi ligger långt framme inom innovation och utveckling – och att vi får väldigt goda betyg när det vi gör bedöms, vare sig det är av vårdtagarna, anhöriga eller kollegor. Läs mer här.

Socionom/Familjerättssekreterare 100% tillsvidare, f n med placering vid individ- och familjeomsorgen, barn och ungdomsenheten, ref nr 14-064 

 4 juli

Modersmålslärare i finska, timanställning, för närvarande med placering vid Barn- och utbildningsförvaltningen , ref nr 14-063

 19 juni

Förskollärare med varierande sysselsättningsgrad för närvarande med placering vid Barn- och utbildningsförvaltningens kommunala förskolor och grundskolor, ref nr 14-062 

19 juni 

Studiehandledare i arabiska med varierande sysselsättningsgrad för närvarande med placering vid Barn- och utbildningsförvaltningens kommunala förskolor och grundskolor, ref nr 14-061 

 19 juni

Fritidspedagoger med varierande sysselsättningsgrad för närvarande med placering vid Barn- och utbildningsförvaltningens kommunala förskolor och grundskolor, ref nr 14-060 

 19 juni

Grundlärare och ämneslärare med varierande sysselsättningsgrad för närvarande med placering vid Barn- och utbildningsförvaltningens kommunala förskolor och grundskolor, ref nr 14-059

 19 juni

Sjuksköterska f n med placering vid Elevhälsan, Barn- och utbildningsförvaltningen, ref nr 14-058

 27 juni

Deltidsbrandman till stationsområdena Simrishamn och Borrby. Läs mer här!

 

Speciallärare/resurslärare 100% f n med placering vid Skolområde Korsavad, ref nr 14-057 

 18 juni

Grundskollärare mot åk 1-7 alt. åk 4-9, vikariat läsår 2014/2015 100%, ref nr 14-056 

23 juni

Grundskollärare mot åk 1-7, vikariat läsår 2014/2015 100%, ref nr 14-055 

23 juni

 Socialsekreterare, 100 %, f n med placering vid Individ-och familjeomsorgen, enheten ensamkommande barn., ref nr 14-054

 22 juni

Nämndsekreterare f n med placering vid Socialförvaltningen , ref nr 14-052

19 juni 

Barngruppen Blåvinge

$
0
0

Stöd- och utbildningsprogram för barn 7-12 år.
Barn- och utbildningsförvaltningen och Socialförvaltningen i samarbete.

Bengts andra blåvinge

Foto: Bengt Bengtsson

Vad är barngruppen Blåvinge?

Barngruppen Blåvinge är ett stöd- och utbildningsprogram för barn i åldrarna 7-12år vars familj har eller har haft en känslomässig sjukdom (kemiskt beroende, psykisk ohälsa, våld) eller lever/har levt i en familj med konfliktfyllda seperationer. Det är vanligt att barn i dessa familjer tror att de är ensamma om sina upplevelser. De tar också ofta på sig skulden för det som händer i familjen.

Vad kan Blåvinge ge barnet?

Genom att delta i en Blåvinge barngrupp får barnen möjlighet att uttrycka sina känslor i förhållande till det som sker i det dagliga livet, bli medvetna om sig själva och sina behov, dela sina erfarenheter och upplevelser med andra barn och avlastas från skuld.

När och hur träffas man?

Blåvingegruppen träffas på KAK-huset en gång i veckan tjugo gånger. Varje träff är 2 timmar och då hinner vi också fika. På träffarna lär barnen sig att se sina egna känslor och behov, lösa konflikter, hantera motgångar, klara situationer med grupptryck så att man kan säga nej till alkohol, droger och kriminalitet och istället göra bra och hälsosamma val.

Vad gör man när man träffas?

Under varje gruppträff utgår vi ifrån ett särskilt tema. De teman som vi tar upp under en termin är känslor, risker och val, självkänsla, känslomässiga sjukdomar och familjen, försvar. När vi arbetar med dessa olika teman gör vi övningar där vi använder samtal, lek och rollspel. Vi ritar, läser sagor och så tränar vi på att slappna av. När barnen får mer kunskap om sig själva och sin omvärld ger det en bättre självkänsla som ofta påverkar hela familjen positivt.

Varför behövs Blåvinge gruppen?

Alla familjer har regler, men i familjer med en känslomässig sjukdom är reglerna ofta outtalade och kan variera från dag till dag beroende på hur föräldern mår. Barnen utvecklar olika anpassningsmönster och roller för att överleva och undvika för mycket smärta. Detta är ett omedvetet försök från barnens sida att upprätthålla balansen i familjen. Det sker på bekostnad av barnets egen utveckling.

Hur påverkas barnen i en familj med problem?

I en familj där det förekommer kemiskt beroende, våld eller psykiska problem är det vanligt att man förnekar och bortförklarar det verkliga problemet. Detta gör att barnet får svårt att skilja på fantasi och verklighet och kanske börjar ljuga. Barn i dessa familjer är vana vid att tillvaron är oförutsägbar och att löften ofta sviks. Detta kan i förlängningen skapa stora svårigheter att etablera relationer baserade på tillit och vänskap, både som barn och vuxen.

Föräldrarnas problem tar så mycket plats att barnens känslor kommer i skymundan. Barnen blir ofta bättre på att tolka sina föräldrars känslor än sina egna. En följd av detta kan vara att barnen döljer sina känslor, har svårt att uttrycka känslor, sätter på sig masker och utvecklar för starka försvar.

"Kring varje människa med en känslomässig sjukdom finns det 4-5 människor som på ett eller annat sätt påverkas."

Broschyr

Du kan också läsa om barngruppen Blåvinge i vår broschyr ( Pdf-fil 122 KB) eller i en speciell version riktad direkt till barn ( Pdf-fil 633 KB).

Kontakt

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss på Barngruppen Blåvinge!
Du kan antingen skicka e-post till någon av oss eller fylla i nedanstående formulär.

Gruppledare:

Gruppledare - Blåvinge

Annica Lindh, och Karin Andersson


 

Gruppledarna är utbildade enligt den s.k. CAP-metoden, ett pedagogiskt program för att arbeta med barn i grupp.

Före gruppstart träffar alltid gruppledarna barnen och deras familjer enskilt och kan då ge mer information om vad programmet innehåller.

Barngruppsledarna är anställda inom Barn- och utbildningsförvaltningen och Socialförvaltningen.

 

Lagändring 2 juli 2014

$
0
0

Riksdagen har beslutat om ändringar i plan- och bygglagen, vilket innebär att fler åtgärder för en- och tvåbostadshus inte kommer att kräva bygglov. Observera att många av åtgärderna ändå kräver anmälan till kommunen

Lagändringarna som träder i kraft 2 juli 2014 innebär att vissa åtgärder ska kunna göras utan bygglov och istället krävs en anmälan till kommunen. Några av de åtgärder som beslutats vara bygglovsbefriade är en tillbyggnad på 15 m2, inredning av ytterligare bostad och uppförande av ett komplementbostadshus på 25 m2. Tidigare åtgärder (friggebod) som inte kräver lov finns kvar. Observera att placeras några av åtgärderna närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter behövs grannens godkännande, alternativet är att söka bygglov. Mer information hittas på Riksdagens eller Boverkets hemsidor eller för frågor ta kontakt med Samhällsbyggnadsförvaltningen.   

Trots ändringarna i lagen kommer åtgärder även framöver att ställa krav på bygglov om kommunen i detaljplan eller områdesbestämmelser kräver bygglov för ett område som utgör en värdefull miljö eller om byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i ett sådant område eller om åtgärderna är inom eller i anslutning till ett övnings- och skjutfält som är av riksintresse för totalförsvaret enligt bestämmelser i miljöbalken.

I anmälan kommer kommunen att pröva om byggnaden är lämplig för sitt ändamål, har tillräckliga rumsfunktioner som en bostad kräver, och om byggnaden är tillgänglig och användbar, med minimimått på dörrbredd och badrum m.m. i enlighet med kraven i Boverkets byggregler.

Ändringarna i lagen innebär att den som skickar in en anmälan även i de flesta fall måste ta fram arkitektritningar och tekniska ritningar, till exempel konstruktionsritning på grund och stomme, VS-ritning och ventilationsritning.

Tekniskt samråd och kontrollansvarig ska normalt inte behövas för de nya bygglovsbefriade åtgärderna. Däremot behövs ett förslag till kontrollplan eftersom det är du som byggherre som ska intyga att bygget följer de tekniska egenskapskrav som finns i lagen. Du måste dessutom invänta ett startbesked för att få börja bygga och ett slutbesked från kommunen innan du får börja använda den nya byggnaden.

 

 

Detaljplan för Simrishamn 2:49 m.fl. (hamnområdet) i Simrishamn

$
0
0

Diarienummer: 2013/54. Detaljplan för Simrishamn 2:49 m.fl. (hamnområdet) i Simrishamn är föremål för granskning 21 juli - 1 september 2014

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på den utställda planen genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivning (3 Mb)

Plankarta (pdf 1 Mb)

Samrådsredogörelse (pdf 0,5 Mb)

Behovsbedömning för MKB (pdf 0,5 Mb)

Bullerutredning (pdf 2 Mb)

Sammanträdesprotokoll kommunstyrelsens arbetsutskott (pdf 0,5 Mb)

Samtliga granskningshandlingar finns att tillgå hos Samhällsbyggnadsförvaltningen/ Planenheten och i de övriga utställningslokalerna.

Planområde

Planområdet utgör 17,3 ha och omfattar Södra kajen i Simrishamn, hamnområdet med fiskehamn och industriområde, samt del av stationsområdet och gatumark.

Syfte

Syftet med planen är att utöka byggrätterna i hamnen och justera markanvändningen efter gällande förhållande. Byggnader inom området prövas så att de blir planenliga och marken regleras för aktuella behov.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-06-25, § 223 att godkänna detaljplanen för granskning. Planen handläggs enligt plan- och bygglagens (2010:900) regler för normalt planförfarande.

Kungörelse och planhandlingar sänds till berörda fastighetsägare. De fastighetsägare som tar emot handlingar ska informera berörda hyresgäster om så finnes.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag - torsdag 10.30 - 19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00 - 14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen/ Planenheten i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag - fredag 9.00 - 15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget
Måndag - torsdag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
Fredag 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.00

Upplysningar

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen/Planenheten, 0414-81 92 00. Planarkitekt Evelina Simonsson 0414-81 92 76, e-post evelina.simonsson (at) simrishamn.se

Detaljplan för del av Simris 206:1 samt Simris 203:10, Industrin 7 m.fl.

$
0
0

Diarienummer: 2013/165. Detaljplan för del av Simris 206:1 samt Simris 203:10, Industrin 7 m.fl., Simrishamn, Simrishamns kommun, är föremål för samråd under tiden 28 juli – 25 augusti, 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på samrådshandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivningen (pdf 1,0 Mb)

Plankarta (pdf 0,3 Mb)

Planområde

Området är beläget i västra delen av industriområdet i Simrishamn öster om Christian IV:s väg och omfattar fastigheterna Simris 206:1, Simris 203:10, Industrin 7 och Simrishamn 3:1.

Syfte

Syftet med detaljplanen är att inom industriområdet i Simrishamn pröva lämpligheten i en utökning av verksamhetsområde mot väster för Industrin 4, fastställa gällande markanvändning inom Simris 203:10 samt se över plansituationen inom Industrin 7. Vidare är syftet att förstärka gång- och cykelvägen i nord-sydlig riktning längs Lindhagagatan.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-06-25, § 222 att godkänna förslaget för samråd.

Detaljplanen handläggs i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900) som enkelt planförfarande.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00

Upplysning

För upprättat planförslag bereds tillfälle för samråd mellan 28 juli – 25 augusti 2014. Något ytterligare tillfälle att komma in med synpunkter avses inte att lämnas.

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Joel Hedin, 0414-81 92 86, joel.hedin (at) simrishamn.se.

Detaljplan för Kvarnby 15:291 och 139:9

$
0
0

Diarienummer: 2012/155. Detaljplan för Kvarnby 15:291 och 139:9, Skillinge, Simrishamns kommun, är föremål för samråd under tiden 28 juli – 25 augusti, 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på samrådshandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Planbeskrivningen (pdf 0,7 Mb)

Plankarta (pdf 0,6 Mb)

Planområde

Området är beläget i sydvästra Skillinge inom befintligt villakvarter och avgränsas av Långgatan i sydväst och Seymours väg i nordost. Berörda fastigheter inom planområdet är Kvarnby 15:291 och 139:9.

Syfte

Syftet med detaljplanen är att pröva lämpligheten i att upphäva gällande fastighetsindelningsbestämmelser som berör fastigheterna Kvarnby 15:291 och 139:9 i Skillinge. Vidare är syftet att se över regleringen inom rubricerade fastigheter utifrån dagens situation. 

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-05-28, § 192 att godkänna förslaget för samråd.

Detaljplanen handläggs i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900) som enkelt planförfarande.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00

Upplysning

För upprättat planförslag bereds tillfälle för samråd mellan 28 juli – 25 augusti 2014. Något ytterligare tillfälle att komma in med synpunkter avses inte att lämnas.

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Joel Hedin, 0414-81 92 86, joel.hedin (at) simrishamn.se.


Detaljplan för del av Svinaberga 14:4 och Svinaberga 14:13, Kivik Art Centre/Bergdala gård

$
0
0

Diarienummer: 2011/141. Detaljplan för del av Svinaberga 14:4 och Svinaberga 14:13, Kivik Art Centre/Bergdala gård, Simrishamns kommun, är föremål för samråd under tiden 25 augusti – 30 september 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på samrådshandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Plankarta (pdf 2,1 Mb)

Planbeskrivningen (pdf 0,8 Mb)

Genomförandebeskrivning (pdf 0,1 Mb)

Miljökonsekvensbeskrivning (pdf 0,9 Mb)

Landskapsanalys (pdf 3,0 Mb)

Planprogram (pdf 4,2 Mb)

Samrådsredogörelse, program (pdf 0,2 Mb)

Planområde

Planområdet är beläget söder om Kivik och öster om vägen mellan Kivik och Svinaberga.

Syfte

Detaljplanen syftar till att pröva och reglera markanvändning för kulturverksamhet och lantbruksverksamhet i samverkan.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-06-25, § 224 att godkänna förslaget för samråd.

Detaljplanen handläggs i enlighet med plan- och bygglagen (1987:10) som normalt planförfarande med program.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Eva Ferlinger, 0414-81 92 75, eva.ferlinger (at) simrishamn.se.

Planprogram för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 och del av Simris 16:153 m.fl.

$
0
0

Diarienummer: 2014/106. Planprogram för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 och del av Simris 16:153 m.fl., Brantevik, Simrishamns kommun, är föremål för programsamråd under tiden 1 september – 10 oktober 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på programhandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Planprogram (pdf 1,4 Mb)

Behovsbedömning (pdf 0,1 Mb)

Planområde

Programområdet ligger i norra Brantevik, inom ett område väster om Branteviksvägen och norr om Styrmansgatan.

Syfte

Planprogrammet syftar till att pröva markens lämplighet för en bebyggelsestruktur med  bostadsbebyggelse (kvartersmark) och mark för gata och natur/park (allmän platsmark) som kan ansluta till befintlig omgivning och bebyggelsestruktur i Brantevik.

Vidare är syftet med planprogrammet att i ett tidigt skede, genom programsamrådet, utvärdera planprogrammets övergripande huvudstruktur och riktlinjer och bredda kommunens beslutsunderlag med hjälp av berördas erfarenheter och synpunkter.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-08-06, § 253 att godkänna planprogrammet för programsamråd.

Detaljplanen handläggs i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900) som normalt planförfarande där planprogrammet utgör ett inledande steg i planprocessen.

Utställningslokaler

Biblioteket i Simrishamn, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, Storgatan 22
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Joel Hedin, 0414-81 92 86, joel.hedin (at) simrishamn.se.

Aktuellt på Marint centrum

$
0
0

Här presenteras information om händelser och aktiviteter som har skett inom ramarna för eller med koppling till Marint centrum. För kommande aktiviteter och arrangemang - se förstasidan eller kalendariet!

2014-09-04

Konferensen Läkemedelsrester i vatten den 4 september kl 9-15.30 på Teknik och Sjöfartsmuseet, Malmöhusvägen, Malmö. Se programmet här!

2014-05-07

Husfrukost på Marint centrum.

2014-04-24

Deltog i Region Skånes konferens "Attraktionskraft Skåne – en heldag om skånsk attraktionskraft".

2014-04-23

Workshop 2 inom projekt InnoVatten: Hur ska vi göra för att skapa fler och bättre resultat på området hav och vatten i Skåne?

Hur kan vi arbeta och samarbeta för att driva och stödja kunskaps- och erfarenhetsutbyte, konkreta miljöinsatser, idé- och innovationsutveckling, entreprenörskap och forskning inom hav och vatten i vår region? Det är den övergripande frågan som vi arbetar med i projektet som pågår året ut. Projektet har under vintern genomfört en serie intervjuer med skånska havs- och vattenrelaterade organisationer och verksamheter. Kartläggningen visar många styrkor och fördelar, men också en rad svagheter. Vid workshopen presenterades resultaten av kartläggningen tillsammans med förslag på hur vi kan gå vidare. Vill du veta mer/engagera dig, välkommen att kontakta projektledare Therese Jephson, 0414-81 91 24, therese.jephson@simrishamn.se.  

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet.

2014-04-22

Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner (M) på besök på Marint centrum. Artikel i Ystads Allehanda här.

Nätverket Östersjöinitiativet träffas på Marint centrum för planering av seminarium under Almedalsveckan m.m.

2014-04-15

Visning av filmen Spökgarn i Östersjön av Joakim Odelberg, dykare och undervattensfilmare, på biografen Grand i Simrishamn. Tillsammans med Patrik Juhlin, dykare som arbetat många år med spökgarnsproblematiken och Vesa Tschernij, fiskeredskapsexpert och verksamhetsledare för Sydkustens fiskeområde hölls en diskussion omspökgarnsfrågan. Bakom arrangemanget stod: LeoFilm, KIMO Baltic Sea, Europa Direkt Sydöstra Skåne, Ystads kommun och Region Skånes miljövårdsfond.

After work på Marint centrum/Café Kajen.

2012-04-12

Företagare vill etablera landbaserad laxodling i Simrishamn. Pressbevakning här, här och här.

2014-04-11

Möte om den allvarliga situationen för torskfisket i Hanöbukten. Rapportering i Sydnytt.

I Blekinge på konferensen Kustfisket - en plattform för tillväxt. Program.

Möte med Sea-U, Vattenriket och projektledningen för förstudien om marint besökscentrum i nordvästra Skåne.

2014-04-10

Arrangörer av konferensen Läkemedelsrester i vatten. Mängden läkemedel som används i Sverige ökar. Substanserna är stabila och tar sig ofta igenom både våra kroppar och våra avloppsreningsverk utan att brytas ned. Istället hamnar de i vattenmiljön där de orsakar skada på både individ- och ekosystemnivå. Enligt nya EU-regler skall Sverige börja med mätningar av läkemedelsrester i vatten 2015, vilket är ett första steg mot utsläppskrav. Under konferensen betraktar vi först helheten men dyker snabbt ner i olika lösningar. Vi fokuserar sedan på läget i världen och i Sverige, ser på vilka aktörer det finns som arbetar med frågan för att sist titta på vad vi kan göra åt problemet. Vi presenterar de lösningar som finns idag kring reningsmetoder och avslutar med en blick in i kristallkulan, finns det tekniker och modeller som skulle kunna bli de nya och kostnadseffektiva lösningarna i framtiden? Vi vänder oss till en bred publik med intresse i problematiken; politiker, kommunala tjänstemän, och personer från företag, organisationer och forskning. Program.

Möte med Kristianstads kommun.

2014-04-03

På konferensen Havsplanering i Östersjön. Program.

2014-04-02

Husfrukost på Marint centrum.

På seminariet Status fosforåterföring vid avloppsrening. Program.

På Skånes miljö- och hälsoskyddsförbunds temadag om vatten. Program.

2014-04-01

Föredrag av Ann-Marie Camper om Hanöbukten vid Hushållningsällskapet Skånes årsmöte.

2014-03-27

På konferensen Skånsk landskapsdag 2014 - vårda vatten och landskap för människa och hav. Program.  

2014-03-26

Möte med Svenskt Marintekniskt Forum (SMTF)

2014-03-25

Referensgruppsmöte i projekt InnoVatten.

2014-03-24

Möte med Water Innovation Accelarator (WIN).

2014-03-20

Möte med LTH.

2014-03-19

Artikelserie i Ystads Allehanda om yrkesfisket i Simrishamn:

http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article2112122/Antalet-yrkesfiskare-har-halverats.html

http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article2116543/rdquoDags-att-ga-fran-ord-till-handlingrdquo.html 

http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article2116542/FI-vill-utveckla-hamnen-och-det-lokala-fisket.html

2014-03-18

Möte med World Maritime University (WMU).

Möte med Vattenalliansen.

2014-03-14

Möte med Erosionsskadecentrum.

På Miljömålskonferensen 2014. Program.

2014-03-11

Möte med Sea-U.

Möte med Ålakademin.

2014-03-10 Marint centrum söker verksamhetsledare

Simrishamns kommun har som målsättning att tillvarata och utveckla sin marina profil. Vi arbetar strategiskt med havs- och vattenfrågor. Visionen är att Simrishamn ska bli den ledande mötesplatsen för organisationer och företag som ser Östersjön som en tillgång.

Nu söker vi en verksamhetsledare för Marint centrum. I arbetet ingår även att i ett bredare perspektiv leda och samordna kommunens arbete med anknytning till hav och vatten och vara en aktiv part i det övergripande utvecklingsarbetet i kommunen.

Välkommen med din ansökan senast 23 mars!  

Direkt till utlysningen.

2014-03-05

Husfrukost på Marint centrum.

2014-03-04

Möte med projektledningen för förstudien om Marint besökscenter på Kullen.

Möte med Naturskyddsföreningen Skånes Havsnätverk.

2014-02-25

Föredrag av Anne-Marie Camper, Skånes hav och vatten:
"En droppe i havet - vatten som naturresurs och handelsvara"
Tisdag 25 februari kl 19.00, Södra Skolan, Råkullavägen 8 Brantevik
Arrangör: Trädgården som Livsrum och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Färs & Frosta Sparbank

2014-02-24

Region Skåne arrangerar en workshop i Ystad om den kommande Regionala utvecklingsstrategin, Marint centrum deltar och lämnar synpunkten på remissen.

Marint centrum och Skånes Hav och Vatten deltar när SÖSK:s EU-nätverk träffas i Ystad.

2014-02-21

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gjort en film om skräp i havet, se filmen här.

2014-02-12

Husfrukost på Marint centrum.

2014-02-10

Vetenskapens värld uppmärksammar problematiken med Spökgarn, Vesa Tschernij från Sydkustens Fiskeområde och Patrik Juhlin på P-Dyk medverkar. Se programmet här.

KIMO:s nya projektledare för Fishing for Litter, Therese Jephson, intervjuas i P4 om projektet.  

2014-02-07

Marint centrum och Skånes Hav och Vatten är inbjudna att delta i den nationella pattformen Blue Growth Sweden, som har som syfte att öka svenska aktörers möjlighet att ta del av och påverka projektfinansiering och utlysningar inom EU-programmet Horisont 2020. Mer information här.

2014-02-06

Tillsammans med KTH och våra samarbetspartners i Östersjöinitiativet, arrangerade vi idag ett seminarium i Stockholm under rubriken "Havet som resurs" för att diskutera hur lokala utmaningar rörande Östersjön kan utgöra grunden för insatser och nya möjligheter. Fokus var på stöd och verktyg för att stärka insatser för att underlätta lokala insatser och nya former för hur lokala aktörer och forskare ska mötas och utveckla idéer och åtgärder.

2014-02-05

Deltar i Svenskt Marintekniskt Forums frukostmöte i Landskrona.

2014-02-01

Vi hälsar två nya projektstrateger välkomna som anställda på Marint centrum: Alexander Lindahl och Dustin Swenson!

Idag välkomnar vi också Tillväxt Syd som ny hyresgäst på Marint centrum!

2014-01-31

Simris Algs Fredrika Gullfot får kemiteknikpris: http://www.kemivarldenbiotech.se/nyheter/kemiteknikpris-banbrytande-algodling/ 

2014-01-28 - 2014-01-29

Den 28-29 januari stod Marint centrum värd för Nationella vattenbrukskonferensen 2014. Temat var Regional drivkraft för nationell utveckling och arrangörer var Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk, Vattenbrukarnas riksförbund och Jordbruksverket.

I dag är närmare hälften av den fisk som vi konsumerar odlad, och globalt är vattenbruket den livsmedelsfaktor som växer snabbast. I Sverige har vattenbruket stora möjligheter och på konferensen samlas aktörer från hela landet för att diskutera hur man på ett hållbart sätt kan utveckla det vidare.

Konferensen var fulltecknad och samlade 150 personer från hela Sverige – odlare, forskare, myndigheter och intresseföreningar. Det övergripande temat för konferensen är samverkan för regional utveckling genom de tre vattenbrukscentrumen (Norr, Väst och Ost).

Konferensen bjöd på presentationer av olika odlingstekniker och forskningsprojekt, såsom programpunkterna "Hållbar odling av röding", "Musslor och ostron på Västkusten" och "Världens hållbaraste fisk odlad i Skåne". Under konferensen gav även Jordbruksverket en lägesrapport för arbetet med en handlingsplan utifrån den svenska strategin för vattenbruket.

Här finner du program respektive dokumentation.

Nationella vattenbrukskonferensen 2014

2014-01-16

Dåliga nyheter om syrebristen i Östersjön i Ystads Allehanda idag.

2014-01-13

Klass 2 på Nils Holgerssonskolan gör studiebesök på Marint centrum.

2014-01-07

Möte med Academic Work.

2014-01-01

Inslag i Sydnytt, om vårt arbete med läkemedelsrester i havet.  

God jul önskar Marint centrum!

God jul 2013

Julstämning på KBV202 vid kajen utanför Marint centrum

2013-12-16

Idag gratulerar vi Simris Algs grundare Fredrika Gullfot till dubbla utmärkelser: Skånes mest företagsamma person och Simrishamns kommuns miljöpris. Stort grattis!

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/gullfot-mest-foretagsam-i-skane/
http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article2046663/Alger-och-solceller-prisas.html 

2013-12-04

Nytt EU-bidrag beviljat till Marint centrum - nu kan vi nyrekrytera och få större muskler till arbetet under 2014. Mer information här.

2013-11-26

Fartyg på grund i Hanöbukten.  
http://www.bltsydostran.se/nyheter/solvesborg/fartyg-pa-grund-utanfor-solvesborg(4040458).gm

2013-11-25

Konferensen Inspiration vatten i Norrtälje, Marint centrum och Skånes Hav och Vatten deltar för att prata om hur vi arbetar med havs- och vattenfrågorna i Skåne.

Program.

2013-11-21

Ålakademin arrangerade idag konferensen Vatten13 i Åhus, program

Pressbevakning:
http://www.svtplay.se/klipp/1621403/radsla-for-fisken-i-hanobukten
http://www.svtplay.se/klipp/1621371/b-vitamin-kan-orsaka-fiskdod

VATTEN13 HMI presentation

Ovan: Havsmiljöinstitutets chef Åke Hagstöm är bekymrad över läkemedelsläckaget till våra hav.

Nedan: Hade vi upptäckt miljöproblemen i Hanöbukten utan yrkesfiskarna? Troligtvis inte, menar skånske fiskeridirektören Johan Wagnström och föreslår åtgärder för att stärka detta.

VATTEN13 Lst presentation

Idag deltar vi också i arrangemanget "European Innovation Partnership Water's got talent" i Bryssel. Entreprenörer presenterar framtidens lösningar på problem med vattenrening, återvinning av näringsämnen m.m. 

EIP Waters got talent 2013-11-21

2013-11-12

Skånska nätverket för läkemedelsrester och antibiotikaresistens i vattenmiljön träffas på Marint centrum idag.

Nätverket Läkemedelsrester i vatten 2013-11-12

2013-10-29

Hanöbuktsutredningen är färdig och har överlämnats till regeringen genom Miljöminister Lena Ek.

En presentation av utredningen i korthet finns här och utredningen i sin helhet här.

2013-10-28

Sydsvenskan skriver idag om nuläge och framtidsplaner i Simris Alg, länk till artikeln.

2013-10-24 - 2013-10-25

Konferensen Hållbara utveckling av strandnära områden - risker och möjligheter i kustplanering. Arrangörer är SGI, Erosionsskadecentrum och Ystads kommun. 

SEAS på SGU-konferens 2013-10-25
Inkubatorbolaget SE Aquatic Solutions föreläser på konferensen.

2013-10-23

Möte med Ålakademin och Kristianstads Vattenrike.

Simrishamns företagarfest på Marint centrum.

2013-10-22

Seminarium om EU:s kommande ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020.

2013-10-16 - 2013-10-17

EU-projektutbildning.

2013-10-15

3 år sedan Marint centrum invigdes!

Möte med Svenskt Marintekniskt Forum.

Planeringsmöte inför Nationella vattenbrukskonferensen på Marint centrum 28-29 januari 2014.

2013-10-10

Möte om kustnära fiske och landsbygdsutveckling i Sölvesborg.

Workshop i Malmö om akvatisk biomassa som resurs för Skåne. Program här.   

2013-10-08

Möte med Trelleborgs kommun.

Sudkustens Fiskeområde har denna vecka besök av en grupp fiskelärlingar från Bretagne. Läs mer här.

2013-10-07

Möte med Academic Work.

2013-10-02

Husfrukost på Marint centrum.

Möte med Connect Skåne.

2013-10-01

Region Skånes Näringslivsträff på Marint centrum med tjänstemän från Näringsliv Skåne och näringslivsansvariga i Skånes kommuner. Fokus är omställning och hur kommuner och näringsliv gemensamt kan agera. Dagens innehåll och diskussioner leds av Ola Jonsson, Universitetslektor på Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds Universitet.

2013-09-30 - 2013-10-04

Ludwig von Vulté från klass 9C på Korsavadskolan praktiserar på Marint centrum.

2013-09-26

Deltog vid seminariet "Fler kan negangeras i dagvattenhanteringen" i Tomelilla. Program finns här.  

2013-09-20

I januari fick Havs- och vattenmyndigheten uppdraget att i samråd med berörda myndigheter, institut och organisationer analysera vilka möjliga orsaker som kan ligga bakom de miljöproblem som rapporterats skett i ekosystemen i Hanöbuktsområdet. Den 20 september hölls utredningens tredje hearing på Marint centrum. Syftet med mötet var att berätta om miljötillståndet i Hanöbukten och att diskutera möjliga åtgärder för att förbättra situationen. Program finns här. All presentationer från seminariet finns att ladda ner här.

All information om Hanöbuktsutredningen finns samlad här.  

2013-09-18 - 2013-09-19

Innovation In Mind.

2013-09-17

KIMO Baltic Sea och Stiftelsen Håll Sverige Rent arrangerade ett seminarium om marin nedskräpning.

2013-09-11

Möte med Östersjöinitiativet i Vaxhom. KIMO Baltic Sea presenterade sin verksamhet för inbjudna kustkommuner.

2013-09-10

Studiebesök på Scandinavian Silver Eel i Helsingborg.

Möte med Lunds universitet och Kommunförbundet Skåne.

Infomration om Marint centrum för Lions.

2013-09-04

Husfrukost på marint centrum.

2013-09-03

Koneferensen Kustfisket - en plattform för tillväxt i Hörvik, Blekinge. Se programmet här.

2013-08-31

Resultat från IVL:s projekt om vågdriven syresättning av Östersjön presenterads på Marint centrum under Sillens dag av Vladimir Cvetkovic, Professor i vattenvårdsteknik vid KTH. Presentationen finns att ladda ner här.

WEBAP-presentation på Sillens dag 130831

2013-08-28

HaV:s enhet för havsplanering och maritima frågor spenderade förmiddagen på Marint centrum och träffade förutom oss SE Aquatic Solutions, Skånes Hav och Vatten, KIMO och Sydkustens Fiskeområde.

2013-08-27

Bild från förr på nuvarande Marint centrum i Simrishamns vackra hamn:

Bild från förr, Marint centrum och södra kajen

2013-08-22

Möte med Kommunförbundet Skåne om ekosystemtjänster i våra hav och kustlandskap.

Ystads Allehanda rapporterar om utvecklingen i Simrishamns hamn: http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article1958664/Ny-fabrik-pa-vag-till-Simrishamn.html

2013-08-20

Sydnytt rapporterar idag om Sydkustens Fiskeområdes utvecklingsarbete med torskburar. Arbetet sker i samarbete med bl a yrkesfiskare och SLU, projektet har sitt säte på Marint centrum. Mer här.

2013-08-15

Idag deltar vi självklart på Mötesplats: Skåne och diskuterar hur vi vill att Skåne ska se ut 2030 - och hur vi når dit. 800 personer är anmälda! Läs mer här: http://www.skane.se/motesplats.

2013-08-14

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson besöker Marint centrum. I fokus på dagordningen står fisket i Hanöbukten och diskussion med Sydkustens Fiskeområde och lokala yrkesfiskare.

Vesa Tschernij, Sydkustens Fiskeområde, och Åsa Romson, Miljöpartiet.

2013-08-13

Möte med Svenskt Marintekniskt Forum.

29 juli - 10 augusti

Hemmahamnen – en levande fiskehamn där fiskare och kunder möts

Stöd det lokala fisket! Kom till Hemmahamnen i Simrishamn 29 juli-10 augusti och handla färsk fisk direkt av din lokala fiskare. Hemmahamnen är en fest där vi under två veckor firar och gläds åt en levande hamn med färsk fiskmarknad, livemusik, matinspiration, föredrag, öppet hus på fiskebåt, målarworkshop för barn & unga, tipsrunda i hamnen och mycket mer. Öppet kl 13-17 alla dagar utom söndagar. Plats: Södra kajen vid Marint centrum, Simrishamn. Programmet hittar du här. Välkommen!

2013-07-25

Miljöminister Lena Ek gjorde idag ett spontanbesök (åtminstone så nära ett spontanbesök man kan komma som minister) på Marint centrum. Bland annat diskuterades Marint centrums verksamhet, Hanöbuktens miljöproblem och konkreta åtgärder för Östersjön. Med på bilden även Marianne Larsson från Teknopol.

Lena Ek på besök

Sydnytts bevakning av besöket finns här.

2013-07-13

Österlenvännernas frukostforum: Östersjöseminarium

Lördag 13 juli arrangerades Österlenvännernas årliga frukostforum, i år på temat "Österlens kust och vatten – vår framtid?" Beskriv Österlen och vi hör lovsånger till det fantastiska ljuset, de böljande rapsfälten och vårt blåa hav med sina fantastiska stränder. Men hur mår Östersjön egentligen. Vår idyll möts med ord som ”ett av världens mest förorenade innanhav”, ”utfiskning”, ”övergödning” och ”övertrafikerat”. Vad ligger framför oss? Vad kan vi göra och vad görs redan?

Österlenvännernas Frukostforum låter oss ta del av en panel av insatta och engagerade människor som ger sin syn på framtidsfrågor med anknytning till vår del av Skåne. Vi startar med en god och uppfriskande frukost.

Kontak: Österlenvännerna, Kristina Åhberg, tel. 0768-882 582.

Fullständigt program här.

2013-06-21

Glad midsommar!

Jordgubbar 

2013-06-10 

Ett tiotal cyklister i kampanjen Race for the Baltic ska i sommar ta sig runt Östersjön för att samla namnunderskrifter och tala om övergödning, marina reservat och överfiskning. Syftet är att skapa engagemang och opinion för en bättre havsmiljö i Östersjön. Den 10 juni gjorde cyklisterna ett stopp Simrishamn. Under eftermiddagen fanns olika aktiviteter, såsom tipspromenad för barn och unga, matförsäljning, utställare med mera längs stråket mellan hamnplan och Marint centrum.

RFTB cyklister

RFTB tipsrunda

Läs mer om kampanjen och skriv under petitionen på http://raceforthebaltic.com/petition.php.

Inslag i P4 Kristianstad.

2013-05-31

Landsbygdsministern på Marint centrum

Den 31 maj besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson Marint centrum. Under besöket presenterades Österlens näringsliv, möjligheter och goda exempel inom ministerns ansvarsområde . I särskilt fokus var fisket och dess stora betydelse för Simrishamn och Skåne. Dessutom deltog ett antal företag inom livsmedels- och landsbygdssektorn. Mötet på Café Kajen avslutades med lunch där ministern hade möjlighet att samtala med de deltagande företagarna.

Hur kan vi samordna våra resurser vid en gränsöverskridande komplex olycka?

Den 31:a maj  2013 var det tio år sedan det kinesiska handelsfartyget Fu Shan Hai sjönk utanför Bernholms kust och läckte ut stora mängder olja utanför den sydskånska  kusten. Olyckan krävde enorma arbetsinsatser och resurser och hade stor inverkan på miljö, natur och turism.

l samband med 1O-årsdagen av denna katastrof inbjuder KIMO Baltic Sea och Region Skåne till en KONFERENs att belysa följande frågor:

•    Hur ser hotbilden och oljeberedskapen ut i Skåne/Sverige  ut idag?

•    Hur påverkas en kommun ekonomiskt vid en oljekatastrof?

•    Hur arbetar vi gränsöverskridande och samordnar samhällets resurser?

•    Hur kan en organisation som KIMO Baltic Sea underlätta arbetet?

 

Flera viktiga frivilligorganisationer visade och demonstrerade de insatser som de kan bidra med vid en komplex olycka exempelvis vid en oljekatastrof

Oljeberedskapskonferensen anordnades av KIMO Baltic och Region Skåne i samverkan med Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (SÖRF), Miljöförbundet Ystad-Österlen samt Svenska institutet. 

Läs mer om konferensen på: www.kimobaltic.eu

2013-05-30

Den 30 maj genomfördes en gränsöverskridande ledningsövning på Marint centrum som motsvarade scenariot då fartyget Fu Shan Hai sjönk utanför Bornholms kust för tio år sedan. I övningen ingick deltagare från en lång rad myndigheter och organisationer. Ansvariga för övningen var Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Sydöstra Skånes räddningsförbund, Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet och Søværnets Operative Kommando. 

Övningen genomfördes som en s.k. "table top" av den verkliga händelsen som inträffade den 31 maj 2003 då fartygen FU SHAN HAI och GDYNIA kolliderade norr om Bornholm.

Övningen innehöll räddningstjänst från flera organisationer och länder samt de civila myndigheterna och verksamheter som är berörda under den första akuta fasen. Fokus kommer låg på beslutsprocessen, förmågan till gemensam lägesbild och gränsöverskridande ledning i en komplex olycka. Vidare så fanns syftet att fördjupa kännedomen om varandras organisationer samt ansvar.

Värd för övningen var Region Skåne och KIMO Baltic Sea. Mer information på http://fshex13.se/.

2013-05-16

Möte med Länsstyrelsen i Skåne och SE Aquatic Solutions.

2013-05-14

Möte med IVL svenska Miljöinstitutet.

2013-05-13

Grattis till vårt inkubatorföretag SE Aquatic Solutions, som idag träffar miljöminster Lena Ek i Stockholm. SEAS tillhör de utvalda entreprenörerna för detta möte, som har tema ”Hur kan små skånska entreprenörer jobba med stora globala utmaningar för att skapa tillväxt?”.

Mer info på http://www.skane.com/sv/entreprenor-skane.

 SEAS Friederike Eimer  och miljöminister Lena Ek

Friederike Eimer, SE Aquatic Solutions, med Miljöminister Lena Ek.

2013-05-08

Husfrukost på Marint centrum. Nyföretagarcentrum Ystad-Österlens nye verksamhetschef Henrik Berven presenterade sig och vad som är aktuellt inom organisationen.

2013-05-06

Möte med Europa Direkt sydöstra Skåne.

2013-05-02

Möte med Nyföretagarcentrum.

2013-04-30

Möte med Region Skåne, miljöstrategiska enheten.

2013-04-25

Möte i Malmö om småskaligt fiske och en strategi för hållbart fiske och levande hamnar i Skåne. Deltog gjorde Länsstyrelsen, Region Skåne, Sydkustens fiskeområde, Malmö stad, WMU, Lunds universitet, Den gode fiskaren, fiskeföreningar, SEA-U, Skånes Hav och Vatten och Marint centrum. 

2013-04-23

IVL:s Östersjökonferens i Stockholm, mer information här.

2013-04-19

Presentation av Marint centrum med mera för Per-Olof Järvgren, ny VD för SIFAB.

2013-04-16 - 2013-04-17

Havs- och Vattenforum i Göteborg, dokumentation här.

2013-04-15

Nu har testanläggningen i IVL:s syresättningsprojekt WEBAP hämtats in från sin position i Hanöbukten, efter nästan två års testpumpning av syrerikt ytvatten till det syrefattiga vattnet vid havsbotten. Pumpen har löpande levererat mätdata som har använts för att utvärdera den vågdrivna pumpens effektivitet, som synes varit god. Projektet har också resulterat i ny kunskap om hur fullskaleanläggningar för syresättning behöver vara utformade för att fungera optimalt ute till havs.

Tillsammans med mätdata från den andra testanläggningen i Stockholms skärgård, ska en utvärdering nu färdigställas av teknikens förmåga att syresätta syrefattiga bottnar. Detta underlag kan användas för planering av framtida åtgärder i Hanöbukten eller på andra platser i Östersjön.

Resultaten presenteras i slutet av sommaren, bland annat på Marint centrum under Sillens dag den 31 augusti. Mer information kan redan nu fås på hemsidan www.webap.ivl.se.

013-04-12

Möte med programgruppen för Nationella vattenbrukskonferensen 2014.

Idémöte med och om Race for the Baltic-kampanjen (www.raceforthebaltic.com).

2013-04-10 - 2013-04-11

Möte med Östersjöinitiativet i Vaxholm.

2013-04-09

Möte med Event in Skåne.

Möte om Sillens dag.

2013-04-08

Möte med Dafvid Hermansson på Artes Liberales.

2013-04-03

Husfrukost på Marint centrum.

2013-04-02

Eco-Logic antas till inkubatoprogrammet och flyttar in i Simris Algs gamla kontor på Marint centrum. Hjärtligt välkomna Dustin, Friderike och Simon!

2013-03-30

GLAD PÅSK!

2013-03-22

Med anledning av det oroande miljötillståndet i Hanöbukten, höll Havs- och vattenmyndigheten till ett öppet möte i Åhus fredagen den 22 mars.  

Syftet med mötet var att samla in information och observationer från allmänhet, boende i området, fiskare, sportfiskare, och lokala organisationer som verkar i Hanöbuktsområdet, samt informera om kunskapsläget och pågående utredning. 

Bakgrund: Havs- och vattenmyndigheten har fått ett uppdrag av regeringen att göra en utredning av de ekologiska orsakerna till de störningar som rapporterats skett i ekosystemen i Hanöbuktsområdet. Myndigheten ska efter samråd med berörda myndigheter, institut och organisationer analysera vilka möjliga orsaker som kan ligga bakom de miljöproblem som redovisas i skrivelse från länsstyrelsen i Skåne län och Region Skåne, samt föreslå åtgärder. 

För mer information om det pågående arbetet i utredningen se: https://www.havochvatten.se/hanobukten

2013-03-21

Marint centrum - vad har det blivit hittills och vad kommer härnäst? Torsdagen den 21 mars uppmärksammades att Marint centrum snart fyller 2,5 år och avslutandet av det treåriga projektet Baltic Sea R&D till vilket vi har fått EU-stöd för att utveckla verksamheten.

Samma kväll deltog också Mats Svensson, ansvarig för regeringsuppdraget att utreda miljöproblemen i Hanöbukten.

Vi bjöd på mat, mingel och ett program som blickade bakåt, inåt, utåt och framåt!  

Hela programmet finns här 

2013-03-09

Dagen K 2013 – ett seminarium om kvinnors företagande och behovet av att tänka nytt och hitta utvecklingskraft för framtiden. Vi har en ambition att koppla ihop den gamla med den nya näringen för att synliggöra betydelse av båda och det strategiskt viktiga i att samarbeta för människors och företags möjlighet att vistas, verka och växa i hela landet.

Seminariet är ett samarbete mellan Nätverket Qlara, Nyföretagarcentrum och enskilda företagare. Dagen K kommer att vara ett årligt återkommande arrangemang och 2013 är det första året.

Programmet

Från kl 10.00

Utställning med företagarna i Nätverket Qlara, Tillväxtrummets unga företagare m fl.

Seminariestart kl 12.30

  • Dagens konferencier är Susanna Persson Halapis.
  • Bredda vägarna till näringslivet  – Inledningstal av Gunilla Thorstensson, programansvarig ”Främja kvinnors företagande” på Tillväxtverket.
  • Spaning om kvinnors nyföretagande och företagande i kommunen – NyföretagarCentrum – Lotte Kolare
  • Korsbefruktning – flera möten mellan traditionell och ny näring företagare samtalar om samarbete. Samtalsledare Gudrun Schyman och Camilla Backman.
  • Frågestund med representanter från partierna i kommunen om deras              näringslivspolitik och hur de ser på framtiden och utvecklingen. Nätverket Qlara – Gunnel Ottersten och Katarina Bruning                  
  • Marint Centrum ur ett jämställdhetsperspektiv och en presentation av Marint Centrum
    Marint centrum – Madeleine Lundin

Om vår konferencier

Susanna Persson Halapi, skådespelare bosatt i Valleberga, är vår konferencier. Här en länk till hennes webbsida där det finns mer information.  www.sannaperssonhalapi.com/biografi  

Om vår inledningstalare

Gunilla Thorstensson är programansvarig för programmet Främja kvinnors företagande på Tillväxtverket. Programmet drivs på regeringens uppdrag sedan september 2007 och det pågår till 2014. Innan dess jobbade hon på Nutek med småföretagarfrågor, bland annat verksamt.se, som samlar information, verktyg och e-tjänster för personer som är eller vill bli företagare.

Tillväxtverket är en nationell myndighet som arbetar för att underlätta förnyelse i företag och regioner, och göra det enklare för företag. 

Om programpunkten Spaning om kvinnors nyföretagande och företagande i Simrishamns kommun

Lotte Kolare, rådgivare på NyföretagarCentrum, pratar om nyföretagare och om kvinnliga nyföretagare i synnerhet.

Om programpunkten Korsbefruktningen – traditionell och ny näring möts

Spännande samtal mellan nytt och gammalt, mellan kvinna och man. I fem olika ”par” möter företagare från helt olika branscher varandra under ett publikt samtal med Gudrun Schyman och Camilla Backman som samtalsledare. Frågorna kretsar kring; Har företagare på Österlen något gemensamt? Går det att korsa kompetenser på ett fruktbart sätt? Kan möten mellan traditionella basnäringar och nyare näringar skapa kreativa samarbeten? Vad kan en grisbonde lära av en grafiker, en glasblåsare av en mjölkbonde eller en fiskare av en vandrarhemsföreståndare? Behöver en art director någon hjälp av en konstintendent eller har en traditionsrik byggare något gemensamt med en modern arkitekt? Följ med på spännande spaningar! 

Medverkande i programpunkten Korsbefrukning är: 

Frida Jönsson, proffs-fikande art director, Fridas Grafiska, www.fridasgrafiska.se

Kenneth Skog, soldyrkande grisbonde, Dalagård AB

Maria Karlsson, finsmakande vandrarhemsvärd, Mariedals Gård, www.mariedalsgard.se

Toni Larsson, innebandyfrälst fiskare, egen företagare

 Elna Jolom, nyfiken konstnär och glashantverkare, Österlens glashytta, www.elnajolom.se

Martin Greiff, morgontrött mjölkbonde, Rosdala Gård, Gladsax

Lillemor Husberg, vandrande arkitekt, Husberg Arkitektkontor AB, www.husberg-arkab.se

Jonas Edstrand, jojo-bantande byggare, KEBAB, www.edstrands.se

Susanne Lindblad, labradorälskande intendent, Tjörnedala konsthall/ÖSKG, www.oskg.nu

Jacob Ravn, konstsimmande art director, Jacob Ravn Design Studio, www.jacobravn.com 

Om programpunkten med Simrishamns politiker

Frågestund med representanter från de politiska partierna som är representerade i Kommunfullmäktige i Simrishamn. Frågestunden ledas av Katarina Bruning, ordf. i Nätverket Qlara och Gunnel Ottersten som är vice ordf. Nätverket Qlara och Ordf. Borrby Företagarförening.

Hur vill de politiska partierna i Simrishamns kommun utveckla näringslivet och ser de på framtiden? Vilka är de stora utmaningarna? Hur ser de på företagandet generellt och specifikt vad gäller kvinnors företagande?

Om programpunkten Marin Centrum

Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum kommer att presentera några resultat av Marint centrums arbete de senaste två åren och även berätta om planerna för framtiden. Madeleine kommer också att prata om det företagsfrämjande systemet i Skåne i förhållande till kvinnors företagande.

2013-03-08

Workshop om kvinnor i fisket och de maritima näringarna.

2013-03-07

Möte med Race for the Baltic/Zennström Philanthropies.

Studiebesök på Skillinge Fisk-Impex.  

2013-03-06

Husfrukost!

Planeringsmöte inför Sillens dag.

2013-03-05

World Maritime University håller workshop på Marint centrum med projektet HERRING.

Projektmöte HERRING 2013-03-06

2013-02-21

En delegation från Simrishamns kommun och Marint centrum uppvaktade åter Kustbevakningens generaldirektör angående förslaget att ersätta fartyget KBV202 med ett mindre fartyg. Generaldirektören lovade att titta på konsekvenserna en gång till och ta in mer fakta. Bakom uppvaktningen stod också länsstyrelsen och Region Skåne, alla berörda kustkommuner och riksdagsledamöter från Skåne och Blekinge. Läs Ystads Allehandas artikel här.

Bakgrund:

Region Skåne, Länsstyrelsen, samtliga berörda kustkommuner och riksdagsledamöter från Skåne och Blekinge har uppvaktat Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin för att slå vakt om Kuststation Simrishamn och fartyget KBV202 och dess framtid.

- Kustbevakningen är en viktig resurs för säkerhet och miljö i södra Östersjön, säger Anders Johnsson, kommunalråd (M) i Simrishamns kommun. Kuststation Simrishamn har ett mycket strategiskt läge för sitt ansvarsområde, omfattande Hanöbukten, Bornholmsgattet och Sydkusten. Nästan all trafik in och ut ur Östersjön passerar här.  

Med 3500–5000 passerande fartyg varje månad är det Östersjöns mest trafikerade vattenområde. Trafiken motsvarar 15 % av världens godstransporter till sjöss. Därtill finns fyra betydande hamnar i närområdet, som ökar och komplicerar trafiken ytterligare: Trelleborg, Ystad, Simrishamn och Åhus.

De uppvaktande parterna slår fast att tidsfaktorn är avgörande när det gäller att göra skillnad för säkerhet och miljö.

- Att ha ett potent miljöfartyg närvarande i området är nödvändigt för att med snabba insatser kunna undsätta i nödläge, begränsa skador och linda miljöeffekter på vår kustmiljö och på Östersjöns ekosystem, säger Staffan Tellman, verksamhetsansvarig för Marint centrum i Simrishamn. Fartyget KBV202 och Kuststationen i Simrishamn är en sådan resurs; skulle exempelvis KBV202 flyttas längre bort från Bornholmsgattet kommer det att ta flera timmar ytterligare för möjliga insatser att komma på plats, i en situation där sannolikt varje minut är viktig.

Det är en rad kommunalråd i skånekommuner (Kristianstad, Simrishamn, Skurup, Trelleborg och Ystad) som tillsammans med landshövdingen, regionstyrelsens ordförande och flera riksdagsledamöter har tillskrivit Kustbevakningens generaldirektör inför överväganden om Kustbevakningens framtida organisation. En delegation har även uppfaktat Kustbevakningen i Karlskrona den 29 november.

2013-02-19

Möte med Eco-Logic.

2013-02-18

Möte med Pontus Lindberg, Ordförande i Regionala tillväxtnämnden, Region Skåne.

Möte med Thomas Nilsson, Sjötransport Syd AB.

2013-02-15

Möte med Östersjöinitiativet och KIMO.

2013-02-12

Telefonmöte med projektgruppen för IVL:s syresättningsprojekt WEBAP.

Information om Marint centrum och Skånes Hav och Vatten för Miljöpartiet Simrishamn.

2013-02-06

Husfrukost på Marint centrum. Eco-Logic presenterade sitt företag.

Telefonmöte med Östersjöinitiativet.

2013-01-31

Möte med projektgruppen för Baltic Sea R&D.

2013-01-29

Studiebesök tillsammans med Barn- och utbildningsförvaltningen på Campus Väst – Lysekils utbildningscentrum. Här går 1100 elever, ungdomar och vuxna, och läser allt från marinbiologiska specialutbildningar till vanliga yrkes- och högskoleförberedande program. Läs mer här.

2013-01-28

Möte med Lunicore.

2013-01-23

Deltar i seminariet Vägar till ett dynamiskt näringsliv, arrangerat av Kvinnors företagande stärker Sverige, Region Skåne och Tillväxtverket.

2013-01-21

Möte  med Sydkustens Fiskeområde, Länsbygderådet i Blekinge och fiskare Hörvik och Nogersund om samarbete om det kustnära fisket i Hanöbukten.

2013-01-18

Avtackning av Regions Skånes näringslivschef, tillika ambassadör för Marint centrum, Hans Henecke.

2013-01-14

Linn Persson börjar som administratör på Marint centrum. Välkommen Linn!

2013-01-09

Husfrukost på Marint centrum.

2013-01-07

Sofie Sweger börjar som kommunikatör för KIMO Baltic Sea och Sydkustens Fiskeområde. Välkommen till Marint centrum Sofie!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Önskar vi på Marint centrum

Julgris från havet

2012-12-19

Jullunch på Marint centrum.

Möte om havs- och fiskeutbildningar i Simrishamn.

2012-12-17

Avslutningskonferens i TITA-projektet om maximering av samhällsnyttan av etableringarna av ESS och MAX IV.

2012-12-14

WSP, Region Skåne och SIWI arrangerade seminariet "Hållbart nyttjande av hav, kust och vatten" i Malmö.

2012-12-13

Lucia på Marint centrum:

Lucia 2012

Möte med Skånes Hav och Vatten och Region Skåne.

Projektgruppsmöte i Baltic Sea R&D.

2012-12-07

Tillväxtrummet spenderade dagen på Marint centrum.

Kommunförbundet Skåne arrangerade ett möte på Marint centrum om marina ekosystemtjänster.

KfSk-möte om ekosystemtjänster 2012-12-07 

2012-12-06

Under ledning av Allan Larsson fortskrider arbetet inom nätverket Östersjöinitiativet. 6 december deltog representanter för ÖI:s alla parter vid en workshop med regeringens nyutnämnda Havs- och vattenambassadör Lisa Emilia Svensson samt deltagare från Miljödepartementet, Havs- och vattenmyndigheten, Vinnova, Tillväxtverket, Baltic STERN, Havsmiljöinstitutet och Nordiska investeringsbanken och Naturvårdsverket. Dokumentation från workshopen finns här

2012-12-05

Husfrukost på MC.

2012-12-04

Idag välkomnar vi Friederike, Dustin & Madeleine med startup-företaget EcoLogic till Marint centrum! Direkt från akvatisk ekologi i Lund, 2/3 nyinflyttade i Brantevik.

Inte långt från Marint centrum... ett nytt gymnasium i centrala Simrishamn 2014! Samarbetsmöjligheterna mellan Marint centrum och skolan/eleverna diskuteras intensivt just nu, mycket spännande! Läs mer här.

Nu kan du se Folke Rydéns senaste film om nedskräpning och spökgarn i Östersjön. I filmen syns och hörs bland annat KIMO:s Ida Wingren, projektledare för Fishing for Litter. Det är ett viktigt budskap så se filmen och sprid gärna vidare! Se filmen här.

Möte med Niclas Fjellström på Leader Ystad-Österlenregionens turistfiskeprojekt.

Glöggmingel/after work.

2012-12-03

Företaget Bosum flyttar in på Marint centrum, välkomna Bo och Suzanne!

Ledare i Ystads Allehanda om Östersjön, Simrishamn och Marint centrum.

Nätverksträff med Marint centrums ambassadörer.

Styrgruppsmöte i IVL:s syresättningsprojekt WEBAP.

2012-11-30

Simris Alg satsar på Kina, läs mer här.

2012-11-29

I Marstrand på konferensen Blå bioteknik för hållbara innovationer.

2012-11-28

Hälsade på i algfabriken i Hammenhög idag, där händer det grejer kan vi lova, nu 7 anställda i bolaget och i växthusen kommer det snart att lysa grönt!

2012-11-27

Möte med Krinova.

2012-11-23

Artikel om Kustbevakningens omorganisation i Ystads Allehanda.

Nu finns senaste numret av Havsutsik ute, kan läsas här.

2012-11-22

Möte med Österlengymnasiet.

2012-11-20

Biogasdag på Marint centrum.

Sustainable Business Hubs årliga cleantechdag i Malmö. Vinnare av South Sweden Cleantech Award blev Primozone, som sysslar med vattenrening med tillämpning bl a inom läkemedelsrester i vatten, rening av barlastvatten samt fiskodling.

MC på Skandinaviska innovationskartan (Stamming, RS 2012-11-20)En av presentationerna som hölls visade en karta över innovationsmiljöerna i Skåne, Marint centrum med på kartan som sig bör.

2012-11-19

Möte med Sydkustens Fiskeområde och innovationskonsulterna GEMBA Seafood.

2012-11-15

Möte med SP och SIK.

After Work i cafét.

2012-11-14

Idag hade vi möte med representanter från Nätverket Qlara om ökad samverkan med näringslivet för att skapa mer nytta och glädje av Marint centrum för Österlens företagare. Det var en ruskigt bra upptakt för det kommande arbetet!

Simris Algs grundare och VD Fredrika Gullfot tilldelades idag Region Skånes Miljöpris 2012. Fredrika fick ta emot priset för att hon har skapat en ny och viktig näring i Skåne. Stort grattis önskar vi från Marint centrum! Läs och hör mer om nyheten här och här 

Fredrika Gullfot får RS miljöpris 2012

Bild: Region Skåne

2012-11-13

Marint centrum presenterades idag i Göteborg på konferensen Sydsverige i EU - resultat och framtid. Dokumentation från konferensen finns här.

2012-11-12

Goda nyheter från KIMO Baltic Sea: Hela 13 hamnar och 46 båtar - från Haparanda till Öckerö - deltar nu i projektet Fishing for Litter. Mer information här.

2012-11-09  

Ja! En halv miljon kronor i planeringsbidrag beviljat av Vinnova för att skriva en ansökan om ett tioårigt projekt för att bygga en excellent innovationsmiljö kring vatten i Skåne (VINNVÄXT). Skånes Hav & Vatten/Marint centrum är en av aktörerna bakom satsningen, under kommande månader blir vi många fler!

Café Kajen, bästa mingelplatsen på Marint centrum:

Café Kajen

2012-11-07 

Fartfylld dag på MC idag: husfrukost, möten med Creative Plot, Connect Skåne respektive Näringsliv Skåne och radiointervju om fiskarna (lyssna här). Kryddat med lite opera live i huset!   

2012-11-06

Över natten blev en fisk till tre! Mystiken tätnar kring våra nya "hyresgäster"...

Guldfisk x 3

2012-11-05

Inkubatorns första alumnibolag Simris Alg intervjuas av Jordbruksverket och pekar på fördelarna med att driva företag på Österlen, läs artikeln här.

Morgonens överraskning här på Marint centrum var annars upptäckten att någon har planterat en guldfisk i vårt pumpteknikakvarium! Trick or treat? Treat tycker vi!

Guldfisk

2012-11-02

Marint centrum var vackert upplyst under Österlen lyser under Allhelgonahelgen:

Österlen lyser

2012-10-31

En vanlig syn för oss som jobbar på Marint centrum:Taknock

2012-10-26

Frukostmöte för företagare på Marint centrum kl 07.30-9.00, arrangerat av Simrishamns kommun och nätverket Qlara. Temat: en ännu bättre företagarvardag i Simrishamns kommun - hur kan vi bättre förstå varandra, förväntningar och andra viktiga frågor. 

2012-10-24

Marint centrum och Skånes hav & vatten deltog vid ett möte om Österlengymnasiets framtid, bl a diskuterades olika möjligheter kring havs- och vattenorienterade inriktningar och samarbeten av olika slag.

2012-10-22

Möten mellan Marint centrum, IVL Svenska Milijöinstitutet och följande Österlenföretag: 
Ingelsta kalkon, Skånefrö och Kiviks Musteri.

2012-10-19

Möte med Sustainable Business Hub om samarbete i vattenfrågor.

2012-10-18

Projektgruppsmöte i IVL:s syresättningsprojekt WEBAP. Projektet avslutningskonferens planeras till 21-22 maj på Marint centrum.

2012-10-16

Möte med studentkonsultföretaget Lunicore med diskussion om hur vi får Lundastudenter och Österlens företagare att ha nytta och glädje av varandra. I det stora handlar det om kompetensförsörjning för Österlens företag och att i högre utsträckning få Lundastudenterna att stanna och spridas i Skåne efter examen. Välkommen till Marint centrum 21 mars för en mingelkväll för nya kontakter och idéer och för att uppleva vad studenter kan erbjuda ditt företag! Har du behov redan idag? Hör av dig så hjälper vi till!  

2012-10-11

På partnerskapsmöte i TITA-projektet om hur vi maximerar effekterna och samhällsnyttan av ESS- och MAX IV-etableringarna i Skåne. Projektet närmar sig sitt slut och vid dagens möte presenterades de huvudsakliga resultaten. Du kan ladda ner eller beställa rapporterna på projektets hemsida.

2012-10-10

Information för KSAU om IVL:s projekt med fosforfällor i Tommarpsån.

Möte med Kommunförbundet Skåne.

2012-10-08 - 2012-11-02

Emelie Schmidt från Högskolan i Kristianstad praktiserar på Marint centrum. Emelie är biologstudent med inriktning Biologisk mångfald, kommunikation och samhälle ochgör under fyra veckor en kurs hos oss (Verksamhetsförlagd kurs för biologistudenter). Emelies rapport om biogas av alger finns att ladda ner här.

2012-10-08

Möte med KIMO Baltic Sea och Sydkustens fiskeområde.

Möte med lokala företagare ur Marint centrums ambassadörsnätverk.

2012-10-05

Möte med Sydkustens fiskeområde och Skånes hav och vatten.

Möte med Hans Hennecke, Näringsliv Skåne.

2012-10-03

Husfrukost på Marint centrum, med information om helt nyinflyttade företaget Kultivera.

2012-10-02

På lanseringskonferensen av Baltic Maritime Science Park. Dokumentation från konferensen finns här.

2012-10-01

Helena Ström och företaget Kultivera flyttar in på Marint centrum.

2012-09-26

Information om Marint centrum för Arbetsförmedlingen i Simrishamn.

2012-09-25

Mötet med Östersjöinitiativet på miljödepartementet. Vid mötet presenterade Östersjöinitiativet ett förslag till ett organiserat samarbete mellan staten och den lokala/regionala nivån i en rad för Östersjön viktiga frågor. Några av de frågor som lyftes var havet som grund för ”blå tillväxt”, det kustnära fisket, läkemedelsrester i hav och vatten, ren sjöfart, folkbildning om Östersjön samt finansiering av lokala/regionala åtgärder.

- Vi hade ett mycket konstruktivt samtal, det är tydligt att det finns en stor potential för Östersjön om den lokala och nationella nivån kan utveckla sitt samarbete vidare, säger Allan Larsson, ledare för Östersjöinitiativet.

Processen fortsätter under hösten genom möten mellan Östersjöinitiativet och berörda myndigheter, t ex Havs- och vattenmyndigheten, Vinnova och Tillväxtverket, följt av ett möte med miljöministern i början av nästa år. Temat för dialogen kommer att vara ”havet som resurs” och fokus kommer att ligga på långsiktig finansiering av satsningar inom temat och ett partnerskap mellan myndigheterna och organisationerna i Östersjöinitiativet som lokala/regionala genomförare av en aktiv Östersjöpolitik.

Miljödepartementets representanter vid mötet var bl. a. Stefan Berggren, chef för naturmiljöenheten, samt Mikael Ekman, politiskt sakkunnig

Föredrag på Marint centrum

Föredrag kl 19.00 öppet för alla av professor Klas-Göran Karlsson, Lunds universitet, om Östersjön - havet som förenat och delat. Ett referat av föredraget hittar du här.

2012-09-24

Studiebesök på Marint centrum av Seniornet Österlen.

Föredrag kl 19.00 öppet för alla av professor Sture Hansson, Stockholms universitet, om Östersjöns ekologi och biologi i ett 100-årsperspektiv. Ett referat av föredraget finner du här.

2012-09-21

Information om Marint centrum och Skånes hav och vatten för Blekingekustens vattenvårdsförbund.

2012-09-19

Husmöte med fastighetsägaren.

2012-09-18

Projektmöte i IVL:s WEBAP-projekt.

2012-09-17

Möten med IVL Svenska Miljöinsitutet.

2012-09-14

Konferensen Innovation in Mind i Lund.

2012-09-13

Möte med Lunds universitet.

Konferensen Innovation in Mind i Lund.

2012-09-11

Möte med South-East.

Möte med uppföljning och utvärdering av Sillens dag.

2012-09-10

Möte med Ideon Innovation.

Möte med Alf-Göran Andersson om Lokal kontaktgrupp till Hanöbuktens försvar och mötet i Kivik 2012-07-24.

2012-09-08

Den 8 september firades geologins dag runtom i Sverige och i hamnen i Simrishamn höll SGU öppet hus kl 13-17 på undersökningsföretaget Ocean Surveryor, där man kunde bekanta sig med forskningsfartyg och lära sig mer om hur Sveriges havsbotten kartläggs. 

Ocean Surveyor  

2012-09-07

Möte med WSP.

2012-09-06

After work på Marint centrum.

2012-09-05

Husfrukost på Marint centrum.

2012-08-31

Ny utställning i foajén: om livet på Östersjöns olika bottentyper.

Bild 1

2012-08-23

Möte i EU-projektet Baltic Sea R&D.

2012-08-22

Arbetsmöte med Marint centrums styrgrupp kring den kommande organisationens stadgar och format.

2012-08-20

KIMO Baltic Seas rapporterar delresultat från projektet Fishing for Litter: De 38 medverkande fiskarna i Simrishamn, Nogersund och Ronehamn har under projektets första 10 månader fiskat upp hela 6 ton skräp ur havet. Huvudsakligen plast (56 %) men även metall (17 %), textilier (15 %), gummi (6 %), trä (4 %) och elektronik (0,7 %).

2012-08-13

Var så god att ladda ner Nyfiken på hållbart fiske, ett studiematerial om Östersjön och hållbart fiske för barn på mellanstadiet. Materialet är framställt av Anna Bengtsson i samarbete med Naturskyddsföreningen.

2012-08-06

KIMO Baltic Seas projekt Fishing for Litter uppmärksammas i Sydnytt.

2012-07-23 - 2012-08-05

Sydkustens Fiskeområdes projekt Hemmahamnen pågår längs kajen utanför Marint centrum.

Hemmahamnen ger dig en möjlighet att se och prata med dina lokala fiskare när de landar sin fångst direkt i hamnen alla dagar kl. 10:00-13:00 under hela projektperioden. Hemmahamnen erbjuder en lokal färsk fiskmarknad i enlighet med säsongens tillgång och utbud, rökt fisk och ölvagn, utställning och mycket mer. Fler bilder och mer information i projektbloggen.  

Köp fisk vid kajen

2012-07-22

2012-07-09

Tre båtar från Simrishamn och tre från Nogersund har i veckan draggat efter spökgarn i Östersjön. Under augusti månad kommer även tre båtar från Gotland att dragga. Projektet genomförs av KIMO Baltic Sea och Håll Sverige Rent i samarbete med Sydkustens och Gotlands fiskeområden.

Artikel i Ystads Allehanda.

2012-07-02 - 2012-07-06

Marint centrum, KIMO Baltic Sea och Koordinatorn för Skånes hav och vatten Ann-Marie Camper deltar i Almedalsveckan i Visby.

Under veckan lanserades Östersjöinitiativet – ett nätverk för samverkan mellan fem lokala och regionala Östersjöfokuserade verksamheter signerade företrädare för fem lokala och regionala aktörer en avsiktsförklaring om samverkan för att stärka insatserna för Östersjöns miljö och ekonomiska utveckling. De fem aktörerna är Kalmarsundskommissionen, Kraftsamling för Östersjön (Gotland), Marint centrum (Simrishamn/Skåne), Trelleborgs kommun och Östersjöns Hus (Vaxholm).

Östersjöinitiativets syfte är att samverkan ska stärka de ingående aktörernas bidrag till Östersjöns och Östersjöländernas miljö, ekonomi och välfärd. Bland annat handlar det om att utveckla miljöförbättrande åtgärder i kustzonen, initiera och främjamiljödriven näringslivsutveckling och bedriva information och folkbildning. Avsikten är också att aktörerna genom Östersjöinitiativet vara pådrivande gentemot regering, riksdag och myndigheter när det gäller insatserna för Östersjöns miljö. Man kommer gemensamt att verka för att de medel som finns avsatta inom EU-programmen och i Sverige till vatten- och havsmiljöåtgärder används för att på lokal och regional nivå driva utvecklingsarbetet vidare.

Lanseringen skedde i samband med ett seminarium som arrangerades den 2 juli av Miljödepartementet och Länsstyrelsen i Gotlands län om Östersjöns miljöutmaningar och möjligheter. Seminariet ”Kasta pengarna i sjön? - havet som resurs och investering” fokuserade på det ekonomiska värdet av havet och dess ekosystem och på möjligheterna att investera i havsmiljön. Bland deltagarna i seminariet var:
Lena Ek, Miljöminister
Björn Risinger, Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten
Björn Carlson, grundare av stiftelsen Baltic Sea 2020
Johan Rockström, Stockholm Resilience Centre  

120702_1
Undertecknandet av Östersjöinitiativet under översyn av miljiöministern.

120702_2
Marint centrums Staffan Tellman passade på att lyfta problemen i Hanöbuktens
ekosystem med miljöministern.

2012-06-26

Länsstyrelsen och Region Skåne ber regeringen om hjälp att komma till rätta med problemen i Hanöbuktens ekosystem. Inslag på Sydnytt samt i P4 Krstianstad.

2012-06-22

GLAD MIDSOMMAR!

2012-06-21

Möte med Simris Alg.

Tjänsten som koordinator för Skånes hav och vatten tillsatt

Region Skåne och Marint centrum har rekryterat Ann-Marie Camper som koordinator till samverkansfunktionen Skånes hav och vatten.

Tjänsten ska erbjuda olika aktörer i Skåne stöd att hantera, utveckla och samverka kring frågor och möjligheter som rör hav, kust och vatten. Detta ska ske genom att främja kunskaps- och erfarenhetsutbyte, nätverksbyggande, projekt, innovationsutveckling och samarbete i regionen.

Ann-Marie Camper har gedigen både teoretisk och praktisk kunskap om projektledning, affärs- och konceptutveckling, entreprenörskap samt koordinering och samarbete mellan forskare, företag och offentliga aktörer.

Hon kommer senast från en tjänst som projektledare för kompetensutveckling i näringslivet i Lunds, Eslövs, Höör och Hörby kommuner. Före det har hon varit verksam som VD på Ideon Agrofood, egenföretagare som konsult, assistent i forskningsprojekt, verksamhetsansvarig för Vattenbrukscentrum, lärare med mera.  

Sin akademiska bakgrund har hon vid Lunds universitet och SLU Alnarp. Marinbiologi är basen, som sedan utökats med utbildning i bl. a. företagsledning, juridik, ekonomi, affärskunskap och agrarhistoria.

– Vi är mycket nöjda med rekryteringen, Ann-Marie har genom sin kompetens och erfarenhet den breda profil som behövs för denna samspelsfunktion, säger Peter Askman, miljöstrateg på Region Skåne med ansvar för hav och vatten. Hennes bakgrund kommer att vara en stor tillgång i arbetet med att mobilisera aktörer från olika discipliner och verksamheter i syfte att tackla problemställningarna och hitta nya utvecklingsmöjligheter med koppling till hav, kust och vatten, fortsätter Askman.

Ann-Marie Camper ser fram emot att uppdraget:

– Att få vara med och bygga upp samverkansfunktionen för Skånes hav och vattenkänns fantastiskt roligt, utmanande och angeläget.  Extra roligt är att funktionen tar sin utgångspunkt i samarbete och de synergieffekter man kan uppnå med det sättet att arbeta. Jag hoppas kunna bidra till att ge Skåne än mer energi i dessa frågor, säger Camper.

Skånes långa kust ger regionen ett särskilt ansvar för miljön i haven, men också spännande möjligheter till nya idéer, ny teknik och företagande med koppling till hav och vatten. Den nya tjänsten kommer att arbeta både med att stötta miljöförbättrande åtgärder, men också med att utveckla hav och vatten som grund för framtidens skånska näringsliv.  

– Det faktum att Skåne är omgärdat av vatten gör uppdraget extra spännande, vi kommer att arbeta utifrån faktiska problem och frågeställningar, vilket är väldigt stimulerande, fortsätter Camper. För att lösa de utmaningar vi står inför vad gäller sötvattens- och havsmiljöerna krävs det att vi tänker och agerar tillsammans. Vad gäller stärkandet av näringslivet, ska vi uppmuntra till nytänkande, både i form av nya verksamheter och genom att förmå etablerade verksamheter att utvecklas vidare.

– Tjänsten placeras på Marint centrum i Simrishamn, vilket ger fördelen att finnas nära en rad aktörer inom hav, kust och vatten liksom Marint centrums nätverk inom akademi, myndigheter, näringsliv och organisationer, säger Staffan Tellman, verksamhetschef på Marint centrum. Samtidigt är det självklart att Ann-Marie kommer att röra sig mycket runtom i hela Skåne, poängen är ju att bidra till alla havs- och vattenrelaterade verksamheter i hela regionen, fortsätter Tellman.

Tjänsten tillträds den 6 augusti, dessförinnan deltar Ann-Marie t.ex. under Almedalsveckan i juli tillsammans med Marint centrum.

2012-06-20

Studiebesök på NetPort Karlshamns med Kommunstyrelsens arbetsutskott samt kommundirektören.

After Work på Marint centrum!

2012-16-19

Möte med ideon Innovation.

Möte med KIMO Baltic Sea och Sydkustens fiskeområde.

2012-06-18

Möte om jämställdhet i förhållande till Marint centrums funktion och verkan.

2012-06-14

Samling med Marint centrums ambassadörsnätverk.

Augmented - Making Sense of the Sea: Workshop på Marint centrum om hur vi kan förstå och utveckla Östersjön, hur havet kan göras mer tillgängligt och hur vi kan engagera nya discipliner i berättandet om Östersjön som en resurs. Entreprenörer, forskare och offentliga aktörer träffades för att diskutera. Program.  

2012-06-13

Gemensamt frukostmöte på Marint centrum, med information från hamnkontoret.

2012-06-12

Möte med forskare från Lunds universitet: biologi respektive bioteknik. 

Styrgruppsmöte i syresättningsprojektet WEBAP.

2012-06-04 - 2012-06-05

I Bryssel för möten med EU-kommissionen, Svenska representationen, Skåne Europen office och SKL samt deltagande i seminarium om ålens fortlevnad.

2012-06-01

Finaldag för Mainr centrums pedagogiska program med sång och musik i Skeppet.

2012-05-31

Studiebesök från Karlstads universitet.

Nyföretagarcentrum och Feministiskt initiativ möts och diskuterar företagande.

2012-05-30

Biogasmöte på Marint centrum, värd: Simrishamns kommun.

2012-05-24

Press om om WEBAP-projektet om syresättning av Östersjön i Ystads Allehanda.

2012-05-23

Deltar och presenterar Marint centrum på Regeringskansliets, Havs- och vattenmyndighetens och Vinnovas möte om havsnära innovation och tillväxt. Mer information här.

2012-05-22 - 2012-05-24

Under tre dagar pågår Marint centrums utomhuspedagogiska program i havet och på stranden vid Fiskestugan, för förskolorna Annelund, Backstugan, Borrby, Gärsnäs, Hammenhög, Kivik, Sankt Olof, Skillinge och Solrosen.

Bildspel finns här.
Inslag i P4 här.

2012-05-21 - 2012-05-22

Deltgar i European Maritime Days i Göteborg.

2012-05-16

Partnerskapsmöte i projektet TITA, om hur vi ökar effekterna av etableringarna av ESS och Max IV. Projektet ägs av bl a Region Skåne, Lunds universitet och alla skånska kommunerna. Program och mer information på projektets hemsida.

Möte med Charlotte Lorentz och Karl-Erik Grevendahl från Krinova Science Park.

2012-05-15

Möte med Krister Asplund, Absolut vodka.

2012-05-14

Möte med Tommy Johansson.

Möte med Incubator C i Ystad.

2012-05-11

Möten mellan Marint centrum, IVL Svenska Milijöinstitutet och följande Österlenföretag: 
Kiviks Musteri, Marincenter Syd och Johan Kronholm.

2012-05-10

Möte med Österlengymnasiet.

Möte med Briggen Tre Kronor om sommarens besök i Simrishamn 22-26 juli.

Första inkubatorbolaget på Marint centrum flygfärdigt

Marint centrums funktion som inkubatormiljö för nystartade innovativa företag har börjat bära frukt. Simris Alg är det första innovationsbolag på Marint centrum som grott från start-up till ett moget bolag med kommersiell produktion. Företaget, som har haft kontor på Marint centrum sedan starten för 1,5 år sedan, har nu funnit perfekta förutsättningar för en storskalig algodling i Hammenhög.

- Vi är mycket glada att Simris Algs produktionsanläggning nu är i hamn och att bolaget kan komma i gång med odling i stor skala, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum. Simris Alg är ett imponerande tillväxtföretag med en enastående drivkraft, som verkar inom ett mycket spännande område. Det är också fantastiskt roligt att Österlen härigenom blir en del av världsmarknaden på algodlingssidan.

 - Processen med Simris Algs tid på Marint centrum är ett föregångsexempel för hur företag kan starta sin verksamhet här, för att efter tid en expandera och utvecklas vidare – naturligtvis helst på annan plats i kommunen eller vårt närområde, säger Staffan Tellman, verksamhetschef på Marint centrum.

 I Simris Algs fall är detta en självklarhet, eftersom centrala Simrishamn knappast är rätt läge för en algodling av den här dimensionen, som kräver helt andra krav på ytor och lokaler.

 - Simris Algs flytt är en naturlig pusselbit i ett ständigt flöde av olika verksamheter som finns på Marint centrum och intressenter finns redan för att ta över Simris Algs kontor, avslutar Staffan Tellman. 

 Simris Alg flyttar från lokaler på Marint centrum men förblir en del av Marint centrums nätverk.

 - Vi var första bolaget in på Marint centrum och är jättestolta över att vi nu blir det första alumnibolaget. Genom Marint centrum har vi lyckats skaffa ett ypperligt lokalt nätverk och jag kommer personligen att fortsätta engagera mig för Marint centrums fortsatta utveckling, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot.

I Hammenhög kommer Simris Alg odla mikroalger 2000 kvm växthus för att tillverka omega-3 som alternativ till fiskolja. Anläggningen, som Fredrika Gullfot blir den första av sitt slag i Sverige, tas i drift till hösten, och produkterna beräknas komma ut på marknaden under 2013. Idag sysselsätter bolaget fyra anställda, och en produktionschef är på väg in. Ytterligare rekryteringar kommer att bli aktuella när odlingen kommer i gång.

Nyheten har plockats upp bl. a. av SVT.

2012-04-26 - 2012-04-27

Konferensen Our Baltic Future, Visby. Arrangör: venska institutet, Östersjöenheten (tidigare på Sida).

2012-04-25

Möte med Blue Innovation om nytt inkubatorbolag.

Möte med Simris Alg.

Husmöte med brandövning.

2012-04-24

På seminariet Forskning och innovation med kommuner som inkubatorer, Naturum Vattenriket i Kristianstad.

Möte med Hans Henecke, Region Skåne.

2012-04-23

Möte med Bo Thorson, VD Nordic Sea Winery.

2012-04-19

Möte med Högskolan i Kristianstad.

2012-04-18

Vi välkomnar Stan Lazarec med sitt företag OneWell till Marint centrums och Ideon Innovations inkubator Blue Innovation!

Möte med Skånefrö och IVL Svenska Milijöinstitutet.

Möte med Marincenter Syd och IVL Svenska Milijöinstitutet.

2012-04-17

Möte med Sydkustens fiskeområden och KIMO Baltic Sea.

2012-04-16

Möte med Lunds universitet.

2012-04-13

Möte med Torbjörn Wistrand, ambassadör för Marint centrum.

Möte med Peter Askman, Miljöstrateg Region Skåne.

2012-04-12

Mötemed Mikael Edelstam, Cleantech Scandinavia och ambassadör för Marint centrum.

2012-04-11

Filmvisning för alla på Marint centrum av dokumentärfilmen "Spöken i Östersjön".

2012-04-10

Svenskt näringsliv arrangerade seminariet "Företagens betydelse för Simrishamn" på Marint centrum.

2012-04-05

GLAD PÅSK!

2012-04-04

Frukostträff på Marint centrum.

Projektöte i Baltic Sea R&D.

2012-04-03

Den nya webbplatsen Havets försurning lanseras. Sidan riktar sig till allmänheten, kommuner och länsstyrelser. Webbplatsen ska sprida information om klimatproblematiken kring förbränning av fossila bränslen och vilka effekter detta har på den marina miljön.

2012-04-02

Studiebesök på NetPort Karlshamn.

2012-03-30

Studiebesök på Hammarby sjöstadverk.

2012-03-29

Deltar i seminariet Initiativ, finansiering och samverkan för en hållbar tillväxt i Östersjöregionen, Stockholm. Mer information här.

2012-03-28

Möte med Kommunstyrelsens arbetsutskott.

2012-03-27

Information om Marint centrum för Skånes miljö- och hälsoskyddsförbund.

2012-03-26

Ny utställning i Marint centrums foajé, om projektet SAMBAH om tumlare i Östersjön. Mer information på projektets hemsida.

2012-03-23

Möte med Region Skåne.

Möte med Simrishamn Business Centre.

Möte med Ideon Innovation.

2012-03-22

Möte med Media Evolution City.

2012-03-20

Besök på Hel Marine Station, Gdansks universitet, Polen.

2012-03-19

Möte med OneWell AB.

2012-03-16

Deltog i Innovationsdag i Skåne, med fördjupad dialog om innovationsarbetet i Skåne och inspel till den kommande nationella innovationsstrategin.

2012-03-15

Möte med ALMI.

2012-03-14

Deltog i möte mellan Sydkustens fiskeområde, fiskerinäringen och kommunstyrelsens arbetsutskott.

Möte med Simris Alg.

Artikel om mikroalger som energikälla och Simris Alg i Energimyndighetens tidskrift Energivärlden.

2012-03-12

Möte med Region Skånes Utvecklingsdirektör Mikael Stamming.

Deltog vid partnerskapsmöte för TITA-projektet om effekterna av etableringarna av ESS och MAX IV i Skåne.

2012-03-10

Artikel i Gotlands tidningar om KIMO:s projekt Fishing for Litter.

2012-03-07

Frukostträff på Marint centrum med presentation av projektet Fishing for Litter.

2012-03-01

Möte med CONNECT Skåne.

Inslag på Sydnytt om fiskproblemen i Hanöbukten: se här.  

2012-02-27

Ambassadörsnätverksträff med fokus på Marint centrums roll i Skånes innovationssystem samt Marint centrums kommande organisationsform.

Möte med Simris Alg och Simrishamns reningsverk om pilotprojekt.

2012-02-24

Möte med Carina Månsson.

2012-02-22

Möte med KIMO Baltic Sea, Sydkustens Fiskeområde och Region Skåne.

Möte med Ikaros AB.

Möte med Skånes Kust- och havscenter och ECOAST.

2012-02-21

Svnskt Näringsliv skriver om Simris Alg och Marint centrum, läs här.

2012-02-20

Möte med Nyföretagarcentrum och Ideon Innovation.

2012-02-17

Vi har ägnat dagen åt "Marint centrum on the road". Dags att lära känna fler företag i vår närregion och diskutera möjligheter och samverkan inom hav, vatten och/eller miljöteknik. Först ut var Kylprodukter i Kivik och Laqua Treatment i Yngsjö. Spännande diskussioner!

2012-02-16

Möte med South-East om nytt format för vårt nyhetsbrev samt ny hemsida.

2012-02-15

Möte med Ikaros AB.

Möte om Sillens dag 2012.

2012-02-14

Deltog i konferensen "Kommunerna och Östersjöstrategin" på SKL i Stockholm.

2012-02-11

UF-mässa på Marint centrum.

2012-02-10

Möte med Svenskt Näringsliv.

UF-mässa på Marint centrum.

2012-02-07

Möte med ECOAST.

2012-02-03

Möte med Näringsliv Skåne.

2012-02-02

Så här ser fiskebåtarna utanför Marint centrum ut idag:
Isig fiskebåt

2012-02-01

Frukostträff på Marint centrum.

Möte med Region Skånes miljöstrategiska avdelning.

2012-01-30

Möte med SR P4 Kristianstad.

Möte med Österlenskolan för konst och design.

2012-01-27

Möte med World Maritime University.

2012-01-26

Möte med IVL och Biogas Ystad-Österlenregionen.

2012-01-24

Simris Algs VD Fredrika Gullfot utses till Årets uppstickare i den nationella tävlingen Beautiful Business Award. Grattis!

2012-01-20

Möte med Invest in Skåne.

Möte med SOUTH-EAST (tidigare SOUTH Valentin & Byhr) om profilmaterial och ny hemsida till Marint centrum.

2012-01-19

Studiebesök på Marint centrum från Famn skola i Vik.

2012-01-18

Möte med World Maritime University.

Möte med Ideon Innovation och Nyföretagarcentrum om gemensam satsning på nyföretagande i Simrishamn.

2012-01-13

Workshop i TITA-projektet om de regionala effekterna av etableringarna av ESS och MAX IV. Tema: Hur skapas dynamiska och innovativa forskningsmiljöer?

2012-01-12

Möte med IVL, CWE Nordic och Simris Alg.

Styrgruppsmöte i IVL:s syrepumpsprojekt WEBAP.

Husmöte med fastighetsägaren.

2012-01-11

Möte med Peter Askman, miljöstrateg med ansvar för hav och kust på Region Skåne.

Möte med Watreco AB.

Projektmöte i Baltic Sea R&D-projektet.

2012-01-09

Marint centrums sommarutställning från 2011, Regional Algae Farm, lever och utvecklas vidare. Visning i London under perioden 13 januari till 11 februari. Mer information här.

2012-01-04

Marint centrum hälsar Ida Wingren välkommen till oss! Ida kommer att jobba för KIMO Baltic Sea, med projektet Fishing for Litter.

Mikroalger och Simris Alg är med i Klotet/Vetenskapsradions årskrönika över årets viktigaste miljöhändelser 2011, läs och lyssna här och här.

2011-12-31

Gott Nytt År!

2011-12-24

GOD JUL önskar vi på Marint centrum!

Blue Christmas Tree Worm
Christmas Tree Worm (Spirobranchus giganteus)
The spiral "branches" are actually the worm's breathing and feeding apparatus. The worm itself lives in a tube, and it can withdraw its tree-like crowns if threatened.

2011-12-21

Möte med Ideon Innovation och Nyföretagarcentrum.

Gemensam jullunch i vårt café!

2011-12-19

Artikel i Ystads Allehanda om fiskproblemen i Hanöbukten.

011-12-16

Möte med Simris Alg.

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet om miljöteknikprojekt.

2011-12-15

Företagarfrukost på Marint centrum.

Med med P-Dyk.

2011-12-14

Frukostmöte på Marint centrum, med information från Nyföretagarcentrum.

2011-12-13

Lucia på Marint centrum!

Lucia 2011

Lucia 2011

Lucia 2011

Lucia 2011

Projektmöte i Baltic Sea R&D.

2011-12-12

Möte med AquaBiota.

Möte med Ideon Innovation.

Möte med Sound View Instruments.

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet om fosforfällor och minskad övergödning.

2011-12-09

Möte i TITA-projektet om regionala effekter av etableringarna av ESS och Max IV. Tema innovation.

2011-12-08

Arbetsmöte för den internationalla innovationsstrategin för Skåne.

2011-12-07

Möte med Ekocentrum Syd.

Möte med Sea-U.

Skånskt möte om blåmusselodling.

Pressmeddelande från EU-kommissionen om den nya fonden för EU:s havs- och fiskeripolitik.

2011-12-06

Möte i TITA-projektet om regionala effekter av etableringarna av ESS och Max IV.

2011-12-05

Möte med VA-teknik och vattenvård.

Möte med Simrishamns kommuns Samhällsbyggnadschef Robert Svensson.

Sustainable Business Hubs Cleantechevent 2011: program.

2011-12-01

Simris Alg samarbetar med Sweco. Press om nyheten:
Kemivärlden Biotech
Sveriges Radio

2011-11-30

Om Simris Alg, Österlengymnasiet och Marint centrum i Ystads Allehanda.

2011-11-29

Deltog i konferensen Biosfär 2011 på Naturum i Kristianstads Vattenrike. Mer information och programmet.

2011-11-24

Debattartiklar om fiske:

http://di.se/Default.aspx?pid=251694__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-sluta-fanga-oonskad-fisk_6655732.svd

2011-11-23 - 2011-11-24

24 h verksamhetsplanering för 2012!

2011-11-23

I dagarna kom Havsmiljöinstitutets rapport Havet 2011. Titta in på MC och läs eller beställ/ladda ner ditt eget ex från Havet.nu.

2011-11-22

Artikel om KIMO Baltic Sea:s projekt Fishing for Litter.

2011-11-21 - 2011-11-23

Deltog i Svenska havsforskningföreningen konferens Havsforskningsdagarna, i år med underrubriken Visions of the Sea. Mer information här.

2011-11-21

Träff med Marint centrums ambassadörsnätverk.

Deltog i seminariet Förnyelse i EU:s fiskeripolitik – minimerade bifångster och förbud mot utkast. Se programmet här.

2011-11-19

Artikel om Sydkustens Fiskeområdes projekt om burfiske.

2011-11-18

Möte med inredningsarkitekten.

Möte med Blue Innovation.

Simris Alg utsedda till årets nyföretagare 2011 i Simrishamns kommun!

2011-11-16

Frukostmöte på Marint centrum. Med presentation av förslaget till Marint centrums nya grafiska profil.

Möte med Region Skåne och Sea-U med uppföljning av Bluetech-konferensen på Marint centrum den 21 september samt planering av fortsatt samverkan.

2011-11-15

Deltog i konferensen "Framåt! EU 2020 för ett blomstrande Sydsverige", program och dokumentation finns på Region Skånes hemsida.

2011-11-14

Möte med CWE Nordic AB.

Information om Marint centrum för Energikontoret i Skåne.

2011-11-10

Möte med Österlengymnasiet.

2011-11-09

Simris Alg samarbetar med Österlengymnasiet genom att handleda
naturprogrammets elever i tillämpade projekt om mikroalger.

Simris Algs om samarbetet:
"Vi tror på Österlen som region med enorm utvecklingspotential när det gäller innovativa och nya verksamheter. Gymnasieskolan har en nyckelroll i att ge ungdomar – framtidens forskare och företagare – verktyg för kunskap och kompetens, experimentlusta och nya idéer. Som företag arbetar Simris Alg med en mycket spännande verksamhet, och får många förfrågningar om gemensamma projekt från både skolor och universitet. Vi vill stödja vår lokala hembygd, och har därför valt att samarbeta specifikt med Österlengymnasiet.
Varje termin avsätter vi ett antal arbetsdagar, då våra medarbetare handleder
naturprogrammets elever i tillämpade projekt om mikroalger. Eleverna får därmed praktiska erfarenheter och unika kunskaper inom ett område i den teknisk-naturvetenskapliga utvecklingens absoluta framkant. Vi hoppas på så vis kunna inspirera till fortsatta studier och en framtida karriär inom naturvetenskap och teknik – och givetvis även duktiga framtida medarbetare hos oss på Simris Alg =)."

Kontaktperson för Simris Algs elevsamarbeten:
Jakob Larsson, jakob@simrisalg.se tel. 0738-22 92 22.

Bilder från Öppet hus på Österlengymnasiet 2011-11-08
Foto: Simris Alg

Chlorellakulturer på tillväxt
Chlorellakulturer på tillväxt.

Lokalt växande alger finns givetvis också med
Lokalt växande alger finns givetvis också med.

Besökarna fick titta på olika alger i mikroskop
Här tittar man på olika alger i mikroskop.

Eleverna har utvecklat en egen ny fotobioreaktor
Eleverna har utvecklat en egen ny fotobioreaktor.

Här testas olika odlingsförhållanden
Här testas olika odlingsförhållanden.

Skörd
Skörd!

2011-11-08

Möte med Simris Alg.

Möte om nya grafiska profilen.

2011-10-31

Artikel i Ystads Allehanda om Hamnkontoret, en av verksamehterna på Marint centrum.

2011-10-28

Husaktivitet: lunch och utflykt med guidad hällristningsvisning.

2011-10-28

Deltog i Hjärntrustens seminarium "Region Skåne och det sydsvenska näringslivet". Program här.

2011-10-27

Information om Marint centrum på Naturskyddsföreningens möte om Bra skolmat.

2011-10-26

Information till Kommunstyrelsens arbetsutskott.

2011-10-25

Möte med fastighetsägaren Sifab.

2011-10-24

Deltog på Sparbanken Syds arrangemang Tillväxtdagen 2011.

2011-10-21

Information om Marint centrum för lärare och skolledare från Simrishamns kommun.

Möte med Simris Alg AB.

Möte med inredningsarkitekten.

2011-10-20

Möte med Ideon Innovation.

2011-10-19

Frukostmöte för hela Marint centrum hos Kustbevakningen.

Budgetmöte för 2012.

2011-10-13

Möte om samverkan mellan Marint centrum och Österlengymnasiet.

Press om Sydkustens fiskeområdes burfiskeprojekt. Läs artikeln här.

2011-10-12

Arbetsmöte om Marint centrums nya grafiska profil.

2011-10-11

Information och visning av Marint centrum för Österlens astma- och allergiförening.

2011-10-10

Husmöte på Marint centrum.

2011-10-06 - 2011-10-07

KIMO Internationals årsmöte i Aberdeen. Simrishamnspolitikern och ordförande i KIMO Baltic Sea, Monica J. Gripp (M), valdes till president också för KIMO International.

2011-10-06

Deltog vid invigningen av Centrum för havsforskning vid Göteborgs universitet.

2011-10-05

Möte med inredningsarkitekten.

2011-10-04

Workshop hos Tillväxtverket kring effekter och lärdomar rörande miljö och innovationer i projekt med stöd från Europeiska regionalfonden (ERUF).

2011-10-03

Möte med Simris Alg.

2011-09-30

Workshop om kreativa miljöer i TITA-projektet om ESS och MAX IV.

2011-09-28 - 2011-09-29

På konferensen Present and Potential Uses of Algae i Trelleborg. Programmet finns här.

2011-09-27

Möte med Sydkustens Fiskeområde.

EUROPAN 2011: Seminarium och utställning med idéer och arkitektförslag för framtidens Simrishamn, på Kulturhuset Valfisken i Simrishamn.

2011-09-26

Möte med reklambyrån SOUTH Valentin & Byhr.

2011-09-22

Möte med Watreco AB.

Stora innovationsdagen 2011.
Mer om detta hos Region Skåne och på Innovationsbloggen.

2011-09-22

Möte med Näringsliv Skåne - Innovationssystem.

2011-09-21

Östersjön är en resurs med stora värden – och stor outnyttjad potential. Med detta för ögonen ordnade Region Skåne idag ett seminarium på Marint centrum för främjande av innovativa verksamheter inom Bluetech-området. Medarrangörerer var Marint centrum, Trelleborgs kommun, SEA-U, Malmö Stad och Östersjöns återhämtning – Kretsloppet.

Den stora salen på Marint centrum var full när ett 20-tal företagare, forskare och experter från Sverige och Europa med korta presentationer beskrev hur man på olika sätt arbetar med hav och kust som resurs, inspirationskälla och arbetsfält. Seminariet präglades av ett koncentrat av kunskap på Bluetech-området. Många av deltagarna fick även viktiga personliga kontakter för framtiden mellan föredragen.

Programmet finns här.

Presentationer från dagen:
Den nya havs- och vattenmyndigheten - Björn Risinger, Havs- och vattenmyndigh.
Mål och möjligheter i energiarbetet - Arne Andersson, Energimyndigheten
Energy from Micro Algae– Dorinde Kleinegris, AlgaePARC Wageningen University
Energi ur blåmassa– Östen Ekengren, IVL Svenska Miljöinstitutet
Musslor som resurs – Michael Palmgren, Sea-U
Havet och vidhäftning– Hans Elwing, Göteborgs universitet
Clean ship, sjöfart utan miljöskador– Olof Lindén, World Maritime University
Rening av närsalter - Mattias Müller, Trelleborgs kommun
Skörd av cyanobakterier– Fredrik Gröndahl, KTH
Ekologiskt hållbart fiske – Vesa Tschernij, Sydkustens fiskeområde
Utan spaning, ingen aning– Peter Jonsson, LTH
Plattform för utveckling av besöksnäringen– Oddvar Fiskesjö, Region Skåne
Potentialen för havsturism i Skåne – Kjell Andersson, LTH
Undervattensturism– Johan Delfalk, Adventura AB
Havsfisketurism– Niclas Fjellström, Leader Ystad-Österlenregionen

Press och bloggar om evenemanget:
Ystads Allehanda
Sveriges Radio P4
Sveriges Radio P4
FISH Fiskesekretariatet
TEM vid Lunds universitet

2011-09-16

Den välrenommerade internationella arkitekttidskriften Domus skriver om projektet Regional Algae Farm på Marint centrum.

Länk till artikeln på Domus webb.
Artikeln som pdf.

2011-09-14 - 2011-09-15

På konferensen Innovation in Mind och Q-Day i Lund, mer information här.

2011-09-14

Möte med Marint centrums styrgrupp.

2011-09-13

Möte med fastighetsägaren.

2011-09-12

Möte med inredningsarkitekten, planerna för entrén börjar hitta sin slutgiltiga form.

2011-09-09

Möte med Sea-U för utvärdering av den pedagogiska verksamheten på Marint centrum under 2011 och planering för nästa år.

2011-09-08

Seglingsprojektet MAST håller en tvådagars workshop på Marint centrum.

2011-09-07

Möte med Marine Stewardship Council.

Marine Stewardship Council håller informationsmöte på Marint centrum.

2011-09-07 - 2011-09-09

Simris Alg deltar på Livsmedelsdagarna i Halmstad:

"Blått är det nya gröna: odlade marina mikroalger som ny gröda för innovativa livsmedel" Fredrika Gullfot, grundare och vd, Simris Alg.
Mikroalger är mycket rika på hälsosamma ämnen, bland annat de viktiga marina omega 3-fettsyrorna EPA och DHA. Fredrika berättar om den stora potential som finns för innovativa livsmedel med fetter, oljor och andra extrakt från odlade mikro-alger som ingrediens.

2011-09-02

Möte med Österlengymnasiets rektor Christina Bergkvist om samverkan mellan Marint centrum och gymnasiet.

2011-09-01

Deltog i Hjärntrustens frukostseminarium om öppen innovation. Mer information här.

2011-08-31

Möte med fastighetsägaren Sifab.

2011-08-29

Möte med inredningsarkitekten, nu ska kontorslandskapet på tredje våningen äntligen bli klart!

2011-08-27

Sillens dag i Simrishamn och Öppet hus på Marint centrum.

2011-08-25 - 2011-08-26

Konferensen Heja Skåne på Marint centrum. Mer information på http://www.hejaskane.se/.

2011-08-24

Artikel om fisket i Hanöbukten i Ystads Allehanda.

2011-08-22

Möte med Blue Innovation och Nyföretagarcentrum.

Workshop med South Valentin & Byhr om strategisk varumärkesplattform och ny grafisk profil för Marint centrum.

Möte om Skeppet med Simrishamnskrögare.

2011-08-19

Simrishamns kommuns energieffektiviseringsdag, på Marint centum.

2011-08-18

Möte med Watreco AB.

2011-08-17

Möte med South Valentin & Byhr om strategisk varumärkesplattform och ny grafisk profil för Marint centrum.

2011-08-16

Möte om renovering etapp 2.

2011-08-15

Avstämningsmöte med Sydkustens fiskeområde.

Deltog i Briggen Tre Kronors temakväll om Östersjön. Bl a deltog även KIMO Baltic Sea och berättade om pågående projekt.

2011-08-12 - 2011-08-16

Briggen Tre Kronor i Simrishamn, med kajplats precis utanför Marint centrum.

2011-08-10

Planering av konferensen 21 september om Bluetech.

2011-08-09

Möte med socialdemokratiska politiker från sydöstra Skåne för information om Marint centrum.

Planeringsmöte inför konferensen Heja Skåne.

2011-07-21

Eva Nordberg Karlsson, Teknisk doktor i Bioteknik vid Lunds universitet höll ett föredrag på Marint centrum med rubriken Hållbara tekniker och koncept för att öka värdet på biomassa - förnybara produkter kan hämtas från både land och hav. Föredraget var en del av Lunds universitets och Marint centrums föredragsserie Sommarexperterna.

2011-07-14

Johanna Stadmark, forskare i Kvartärgeologi vid Lunds universitet höll ett föredrag på temat Hur kan Östersjön bli ett friskare hav? – ett föredrag om hur musselodlingar, våtmarker och syrepumpar fungerar. Föredraget var en del av Lunds universitets och Marint centrums föredragsserie Sommarexperterna.

2011-07-13

Simris Alg i internationell press, Algae Industry Magazine, se här.

2011-07-12

Idag återinstallerades syrepumpen WEBAP1 i IVL Svenska Miljöinstitutets syresättningsprojekt i Hanöbukten utanför Simrishamn. På projektets hemsida kan man se foton, kartposition med mera.

2011-07-08

Artikel i Ystads Allehanda om Simrishamnsfiskares tvekan inför höjda torskkvoter i Östersjön.

2011-07-07

Möte med Innovationsbron.

Hans Hansson, professor i Teknisk vattenresurslära vid LTH, höll ett föredrag på Marint centrum om klimatförändringarnas inverkan på kusten. Föredraget var en del av Lunds universitets och Marint centrums föredragsserie Sommarexperterna.

2011-07-06

Arbetsmöte om Marint centrums kommande varumärkesplattform och nya grafiska profil.

Utställningen Vac from the Sea invigdes i Skeppet.

2011-07-04

Simrishamnsfiskare, som förordar försiktighet i motsats till de föreslagna ökade torskfiskekvoterna, i Rapport (första inslaget i sändningen).

Även inslag om ålen i Sydnytt (05.50 minuter in i sändningen).

2011-07-02

Artikel i Ystads Allehanda om KIMO Baltic Seas projekt om skräpfiske och sommarens utställning Vac from the Sea på Marint centrum.

2011-06-30

Seminariet Alger och innovation hölls på Marint centrum. Program.

Dagens speciallunch på Marint centrum, på temat "svenska alger är en fröjd att äta":

Trio på gravad hälleflundra med röda, gröna och bruna alger
Wakameångad torskrygg med hyvlad fänkkål, mynta och apelsin
Soppa på Alaria, ramslök och citron med syrad grädde och algrom
Tupproulad fylld med murklor och kantareller, serverad med carraigin och purjolök
Vaniljpudding gjuten med röda alger, serverad med krusbär
Bilder kommer snart...
Tack till Nordic Algae och Kippers källare!

Om Simris Alg respektive Marint centrums sommarutställning om algodling, "Urban Algae Farm", på TV4-nyheterna. Tyvärr inte helt korrekt återgivet. Från Marint centrums sida tycker vi att erkännande ska ges till den som erkännade förtjänar och vill därför påpeka att det är Simris Alg som är pionjärer på algfronten, inte Simrishamns kommun, som det framställs i inslaget.

Om Urban Algae Farm också i P4 Kristianstads Hallå Skåne.

2011-06-29

Region Skånes ESS-projekt "TITA" och delprojektet Mötesplats Lund NE höll workshop på Marint centrum på ämnet arkitektur, stadsplanering och kunskapsöverföring. På workshopen presenterades två studier. En jämförande studie av olika forskningsmiljöer och hur de fungerar som mötesplats samt en litteratur- och forskningssamanställning kring mötesplatser och stråk. Mer information om projektet på http://www.essmax4tita.se/.

2011-06-24

Marint centrum önskar glad midsommar!

2011-06-23

Artikel om IVL:s projekt om syresättning av Östersjön i Ny teknik. Ytterligrare information finns på projektes hemsida.

Möte med Blue Innovation.

Möte i projektet Baltic Sea R&D.

2011-06-22

Planeringsmöte inför konferensen Heja Skåne 25-26 augusti.

2011-06-20

Volvo Penta IPS Baltic Trip till Simrishamn. Volvo Penta IPS Baltic Trip äger rum mellan 16 juni och 15 juli 2011, med destinationerna St Petersburg, Helsingfors, Stockholm, Gdansk, Kiel, Göteborg och Simrishamn.

Den 20 juni arrangeras för särskilt inbjudna ett Volvo Penta IPS-seminarium där det kommer att presenteras intressant information om IPS-systemet samt om dess funktion. Dessutom finns det möjlighet att provköra IPS 1050 som består av 2 st D13-800 samt IPS 3. Dessa är monterade i en testbåt ifrån Volvo Penta som heter PTA 80.

Arrangör: Marincenter Syd AB
Värd/plats: Marint centrum Simrishamn

2011-06-16

Om Simris Alg och Algae Parc (och Marint centrum) i Kemivärlden Biotech.

Möte med fastighetsägaren och arkitekten om renoveringen etapp 2.

Möte med företag/intressent för inflyttning på MCS.

Möte med Marint centrums café Lasse på kajen.

2011-06-15

Konferens om ESS- och MAX IV-etableringarna i Skåne inom ramarna för TITA-projektet (Region Skåne, LU, alla skånska kommuner med flera är projektägare). Mer information i på hemsidan.

2011-06-14 - 2011-06-16

Kick-off i Östersjöprojektet Spinning Twinning, som samlar 14 vänorter från Sverige, Lettland, Litauen och Polen.

Syftet är att med de gamla vänortspartnerskapen som bas utveckla nya tankar, idéer och processer som ska leda fram till att de deltagande kommunerna skapar och söker medel till utvecklingsprojekt baserade på ömsesidiga behov eller önskningar. Avsikten är att projektet ska råda bot på problemet att många små kommuner upplever att de inte riktigt på egen hand mäktar med att driva fram idéer hållbara för ansökningar till EU-program eller andra relevanta finansieringskällor.

2011-06-14

Ny finansiering till ett nytt projekt på Marint centrum! Naturvårdsverket beviljar 1,2 miljoner kronor till ett pilotprojekt för att omvandla fiskrens till biogas. Projektpartners är Sydkustens Fiskeområde och IVL Svenska Miljöinstiutet. Rapportering om nyheten i Sydnytt (2 min in i sändningen) och Ystads Allehanda.

Möte med Blue Innovation.

2011-06-13

Sedan i höstas har det kommit flera rapporter om att fisken flyr delar av Hanöbukten, om en ökad frekvens av sårskador på fisk, att det uppträder skum på havsytan, mer ostliga vindar med mera. Under några års tid har fåglar dött i området. Hänger det samman med fiskdöden? Har strömmarna och vindar avvikit från det normala? I de yttre delarna av Hanöbukten är det ingen brist på fisk. Frågorna är många och vi känner idag inte till svaren. Bilden av vad som är orsaken till störningen är inte entydig. Är det storskaliga förändringar som påverkar eller är det ett lokalt problem?

Länsstyrelsen arrangerade den 13 juni en hearing om situationen i Hanöbukten på Marint centrum, för att diskutera problemet och hur vi tillsammans kan gå vidare för att få en kvalitetssäkrad beskrivning av vad som händer i Hanöbukten.

Dokumentation från mötet och mer information om det fortsatta arbetet finns på Länsstyrelsens hemsida.

Rapportering i Sydnytt samt Ystads allehanda.

2011-06-09

Möte med Simris Alg.

Husfrukost!

2011-06-08

Möte med inredningsarkitekten.

2011-06-07

Möte med fastighetsägaren.

2011-05-27 - 2011-06-06

Utställning i Marint centrums foajé av akvarier som byggts med strandfynd av kommunens 6-åringar under Marint centrums och Sea-U:s marinpedagogiska program i april och maj. Läs mer här.

2011-06-01

Cafét Lasse på kajen slår upp portarna på Marint centrum. Välkommen att avnjuta smörgåsar, soppor, sallader, bakpotatis, tårtor och bakverk precis intill kajkanten.
Simrishamns bästa eftermiddags- och kvällssol garanteras! Öppettiderna följer turistbyråns, se här.

Simris Alg (och Marint centrum) med i Sydnytt, "Solen möjliggör unik odling". Se inslaget.

Husfrukost. Veckans snackis: nya cafét på Marint centrum!

2011-05-31

Information och visning av MCS för Kustbevakningen Region Syd.

2011-05-30

Studiebesök på MCS från Österlengymnasiet.

Framtidsverkstad med arbete för en ny vision för Simrishamns kommun.

På Korsavadsskolan och elevernas utställning och presentationer av temaarbetet "Simrishamn om 15 år".

2011-05-28

MCS deltar på Hamnens dag i Ystad, se program.

2011-05-27

Final och avslutning för det marinpedagogiska programmet för kommunens alla 6-åringar. Teater och utställning på Marint centrum.

2011-05-26

Husfrukost med information från Nyföretagarcentrum Simrishamn.

Arbetsmöte om Blue Innovaiton, MCS:s företagsinkubator.

2011-05-25

Studiebesök på MCS från Byavångsskolan i Tomelilla.

2011-05-24

Information och visning av MCS för Kustbevakningens regionledning (Karlskrona).

2011-05-23 - 2011-05-24

Deltog i konferensen Nano Update 2011 - life, energy, materials. Mer information på hemsidan och i programmet.

2011-05-23

Information och visning av MCS för Rotarystipendiater från Brasilien.

2011-05-20

Möte med BG Svensson, Lund University Development AB.

Information och visning av MCS för kommunrevisorerna och Ernst & Young.

Studiebesök på MCS från Österlengymnasiet.

2011-05-19

Husfrukost!

Styrgruppsmöte i IVL:s projekt om syresättning av Österskön (WEBAP).

2011-05-17

Information och visning av MCS för Fastighetsägarna Syd.

Information och visning av MCS för Lions Simrishamn.

2011-05-13

Information och visning av MCS för en delegation från Jordbruksverket, som övertar ansvaret för främjandet av fiskerinäringen 1 juli 2011.

2011-05-12

Gustav Fridolin talar om Simris Alg som ett exempel på ett framtidsföretag för Sverige (ungefär två minuter in i intervjun): di.se/DiTV.

Studiebesök på Skillinge Fisk-Impex tillsammans med bl.a Länsstyrelsen och Jordbruksverket.

2011-05-11

Husfrukost med information från Simris Alg + den glada nyheten att KIMO Baltic Sea beviljats 1,7 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att sätta igång med projektet Fishing for litter. Grattis KIMO!

Möte med samhällsbyggnadsförvaltningen om Simrishamns kommuns visions- och översiktsplansarbete.

2011-05-09

En avsiktsförklaring har tecknats om samarbete mellan Lunds universitet och Marint centrum Simrishamn. Universitetet blir därmed en strategisk nyckelpartner för MCS. Både näringsliv och den akademiska världen kommer att tjäna på att knytas närmare på det här sättet. Mer information här.

Information om MCS för Kommunstyrelsen.

2011-05-06

Diskussionsmöte lett av Omställning Österlen om Östersjövänligt lantbruk.

2011-05-05

Husfrukost på MCS, med information om Sydkustens fiskeområde.

Möte med inredningsarkitekten om inredning av gemensamma ytor.

Möte för lokalplanering - snart dags att starta renoveringen av flygeln!

Möte mellan Ekobalans Fenix AB, Simris Alg AB, IVL, Biogas Ystad-Österlenregionen samt personer från MCS och Simrishamns kommun.

Företagarkväll med syfte att presentera MCS och olika affärs- och utvecklingsmöjligheter för regionens näringsliv med koppling till MCS och våra partners och nätverk. 51 personer deltog.

Program:
18.30 Välkomna Håkan Erlandsson, Kommunstyrelsens v. ordf.
18.35 Marint centrum och regionens näringsliv Madeleine Lundin, Marint centrum och Lars Persson, Simrishamns kommun
18.50 En lyckad affär Christian Baresel, IVL, Sven Johansson, Marincenter Syd AB
19.05 IVL och nya möjligheter för Österlens näringslivÖsten Ekengren, IVL
19.20 Blue Innovation - en marin företagsinkubator Mats Dunmar, Ideon Innovation och Mats Brodén, Marint centrum
19.35 Kaffe, bulle och mingel
20.00 Simris Alg - nytt företag och ny grön näring på Österlen Fredrika Gullfot, Simris Alg AB
20.15 Nya idéer och möjligheter för fiskerinäringen Vesa Tschernij, Sydkustens Fiskeområde
20.30 Frågor och diskussion moderator Lars Persson, Simrishamns kommun

På plats fanns också Nyföretagarcentrum, CONNECT Skåne, ALMI och Sparbanken Syd.

2011-05-04

Möte med FoU-företag om inflyttning på MCS.

2011-05-02

Artikel om Simris Alg i Ystads Allehanda.

Seniorrrådet på Marint centrum för information och runtvisning.

2011-04-29

Möte med Region Skåne, Sea-U och Trelleborgs kommun.

2011-04-26 - 2011-04-28

Sea-U och Marint centrum arrangerar under våren pedagogiska aktiviteter för kommunens alla förskoleklasser.

Varje klass får två tillfällen ute i ”fält”. Vid den första lektionen, som hålls vid Fiskestugan i Simrishamn 26–27–28 april, kommer barnen få lyssna på en saga om Räkan Rut och höra om några av de vanligaste djuren i Östersjön. Därefter går barnen och förskolelärarna ut i havet och håvar tillsammans med Sea-U:s pedagoger iförda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare. De djur som barnen hittar i havet utforskas närmre. Träffen avslutas med att man återkommer till sagan, hittades några djur i havet som var med i sagan? Frågor, funderingar och reflektioner bearbetas i klassen hemma på förskolan inför det andra besöket, som äger rum i Skillinge under vecka 19. Då blir det dramaövningar som anknyter till havet på olika sätt, avlöst av en gemensam strandpromenad då man letar efter strandfynd som barnen kan fylla de akvarier med, som man ska bygga av medhavda skokartonger i slutet av passet.

Fredagen 27 maj är det gemensam avslutning på Marint centrum för alla klasserna, med föreställningen "Kalle Krabba och havsbandet". Till finaldagen skapas också en utställning av alla barnens akvarier. Utställningen finns till allmänt beskådande i Marint centrums foajé till och med söndagen 5 juni. Välkomna att ta en titt!

Atrikel i Ystads allehanda.

2011-04-27

Husfrukost på Marint centrum, med information om Turistbyrån och besöksnäringen på Österlen.

Möte med Sea-U och Trelleborgs kommun.

2011-04-26

Möte med KIMO Baltic Sea och Sydkustens Fiskeområde.

Möte med Simrishamns turistbyrå.

Möte med Simrishamns industrifastigheter.

Marint centrum önskar GLAD PÅSK!

2011-04-21

Möte med Ideon Innovation.

2011-04-20

Vetenskapsradion/Klotet denna vecka handlar om havet, där det även ingår en intervju med Marint centrums Fredrika Gullfot på Simris Alg AB om mikroalger. Sändningstid: 20 april kl 13.20 med repris 21 april kl 19.03 samt natten mot 22 april kl 01.03. Går även att lyssna på som poddradio och via deras webbsida.

Möte i delprojektet TI5 - ESS och MAX IV som innovationskraft för näringslivet. Läs mer om projektet på hemsidan.

2011-04-14

Regionala tillväxtnämnden i Region Skåne sammanträder på Marint centrum. Mer information och dagordning finns här.

2011-04-13

Planeringsmöte inför Bluetech-seminarium på Marint centrum den 21 september om havet som resurs för innovations- och näringslivsutveckling.

Möte med Seaceron.

2011-04-12

Marint centrum-baserade företaget Simris Alg är en av vinnarna i vårens omgång
av VINN NU, ett finansieringsprogram från VINNOVA och Energimyndigheten riktat
till nystartade FoU-­baserade företag. Företagen finansieras med 300 000 kronor vardera.

Just nu förbereder Simris Alg för de investeringar som krävs för att etablera en
fullskalig odlingsanläggning. "Vi är mycket glada över att ha fått det här stödet",
säger företagets VD och grundare Fredrika Gullfot. "Förutom pengarna är det jätteroligt att fler inser potentialen med odlade mikroalger, som är en helt ny industri i Sverige."

Simris Alg pristagare VINN NU 2011

Odlingsexpert Gustav Knutsson, VD och grundare Fredrika Gullfot och marknadsassistent Daphne Tsobanoglou mottar diplom i VINNOVA:s lokaler i Stockholm.

2011-04-11

Invigning av turistbyrån - ny granne till Marint centrum!

2011-04-08

Möte med projektledare Niclas Fjellström i Leader Ystad-Österlenregionens projekt om fisketurism.

Studiebesök på Christinehofs Ekopark.

Möte med Sifab om fortsatt renovering på Marint centrum och tillskapandet av mer kontorsytor.

2011-04-07

Deltar i IVL Svenska Miljöinstitutets konferens Östersjöns växande infrastruktur
- framtida satsningar, miljökonsekvenser och möjligheter, se program.

2011-04-04 - 2011-04-06

Juridiska fakulteten vid Lunds universitet håller en tredagars workshop på Marint centrum med studenter på det internationella masterprogrammet Maritime Law.

2011-04-05

Deltar i Tillväxtverkets konferens Stora tillväxtdagen 2011 - svensk innovationskraft i en global verklighet. Mer information och program på http://www.tillvaxtdagen.nu/.

Martin centrum pryder förstasidan och presenteras genom en artikel (s. 14-15) i Tillväxtverkets nya informationsbroschyr om EU:s regionala strukturfondsprogram i Skåne-Blekinge. Ladda ner broschyren här.

2011-04-04

Möte i delprojektet Baltic Sea R&D.

Möte med Samhällsbyggnadsförvaltningen om gemensamma havs- och kustrelaterade frågor.

2011-04-03

Studiebesök och möte på Marint centrum med EcologicStudio från London. Övriga deltagare Eva Fristedtfrån Kivik Art Centre och Fredrika Gullfot från Simris Alg AB.

2011-04-01

Deltog i heldagskonferens om ESS- och MAX IV-etableringarna i Skåne inom ramarna för TITA-projektet (Region Skåne, LU, med flera är projektägare). Mer information i programmet och på hemsidan.

Möte med Joel Magnussion Alnarp Innovation.

2011-03-31

Malmö högskolas utbildning K3 på Marint centrum.

2011-03-29

Möte med företag som är intresserat av etablering på Marint centrum.

Möte med Omställning Österlen om jordbrukets påverkan på Östersjön.

Möte med Nyföretagarcentrum Simrishamn.

2011-03-28

Möte med Region Skåne och Sea-U för planering av Bluetech-seminarium på Marint centrum 21 september om havet som resurs för innovations- och näringslivsutveckling.

2011-03-24

Studiebesök på inkubatorn Rampen i Hässleholm.

Deltog vid invigningen av Ideons nya lokaler i Lund.

2011-03-23

Studiebesök på inkubatorn Minc i Malmö.

Möte med Linda Wolski, Trelleborgs kommun.

2011-03-22

Information om Marint centrum för LRF.

2011-03-21

Avstämningsmöte med Sydkustens Fiskeområde och KIMO Baltic Sea.

Information och runtvisning på Marint centrum för Omställning Österlen.

2011-03-18

Möte med Region Skåne och Sea-U för planering av Bluetech-seminarium på Marint centrum 21 september.

Studiebesök och möte med Zoologiska muséet vid Lunds universitet.

Möte Magnus Jörgel, Region Skåne och Joel Magnusson, Alnarp Innovation för planering TITA-workshop på Marint centrum den 29 juni. Mer information om TITA-projektet på www.essmax4tita.se.

Möte med Bo Fransman, Region Skåne med flera, diskussion om en gemensam ansökan rörande blåmassa och biogas till EU:s Life+ http://ec.europa.eu/environment/life/.

2011-03-17

Möte med representanter från Norinnova och Tromsö Forskningspark.

Möte med Ideon Innovation.

Möte med pedagogruppen med planering av Sea-U-projektet.

2011-03-16

Lundavision AB redovisade sitt uppdrag för Marint centrum.

Möte med professor Lars-Göran Malmberg om förläggning av en del av utbildningen "Master’s Programme in Maritime Law" vid Lunds universitet till Marint centrum.

Möte i Baltic Sea R&D-projektet.

Möte med företrädare för Centerpartiet.

2011-03-15

Möte med Havs- och vattenmyndighetens kommande generaldirektör Björn Risinger.

2011-03-08

Forskarseminarie Stiftelsen för strategisk forskning.

2011-03-07

Möte med Magnus Jörgel, Region Skåne.

2011-03-04

Möte med Maria Lindblom på Region Skånes näringslivsavdelning.

2011-03-03

Möte på Barn- och ungdomsförvaltningen om Marint centrums pedagogiska verksamhet.

TITA-möte TI 3 i Lund. Mer information om TITA-projektet på www.essmax4tita.se.

Möte med IT-avdelningen på Simrishamns kommun.

2011-03-02

Frukostträff på Marint centrum.

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet.

Möte med Sifab och Turistbyrån.

2011-03-01

Innovationsbrons utbildning Fokus affärsutveckling.

2011-02-28

Möte med CONNECT Skåne och Sparbanken Syd.

Möte med Anna Teglund på KTH Arkitektur.

2011-02-24

Möte i Baltic Sea R&D-projektet.

Möte med Ideon Innovation.

Möte med Sifab.

2011-02-22

Deltog vid HELCOM Meeting of Experts on Maritime Safety. Mötets agenda.

Möte med Ideon Innovation.

2011-02-21

Avstämningsmöte med Sydkustens fiskeområde och KIMO Baltic Sea.

Möte med Svenska Båtunionen.

2011-02-18

Möte med SLU Alnarp.

2011-02-17

Möte med Region Skåne och Sea-U.

Möte med Ideon Innovation.

2011-02-16

Möte med Nyföretagarcentrum.

2011-02-15

Möte med Sparbanken Syds Stiftelse för tillväxt.

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet.

2011-02-14

Lunchmöte med verksamhetsledaren för Sydkustens Fiskeområde.

2010-02-11

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet.

2010-02-10

Möte med SLU Alnarp.

Möte med Simris Alg.

Information och visning av Marint centrum för Österlens naturskyddsförening.

2010-02-09 - 2010-02-10

Baltic Sea Regional Advisory Council arrangerar "Technical workshop on bycatch management and the reduction of discards" i Simrishamn. Se programmet här. Dokumentation från mötet, med slutsatser och rekommendationer, finns här.

2011-02-08

Möte med landshövding Göran Tunhammar.

Möte med kommunens samhällsbyggnadschef Anna Thott.

2011-02-07

Möte med kommunens energistrateg Benny Andersson.

Telefonmöte med Ideon Innovation.

Möte med politiker från Feministiskt initiativ.

2011-02-03

Studiebesök på Marint centrum av termin 4 på utbildningen Grafisk design på Malmö högskola/K3 och planering av gemensamt projektarbete.

2011-02-01

Möte med Christinehofs Ekopark.

Möte med Sifab.

Möte med pedagogruppen med planering av Sea-U-projektet.

2011-01-31

Möte med turistchefen i Simrishamn.

Möte med Sifab och inredningsarkitekt till Marint centrums café.

Ansökan om stöd till Marint centrums och Ideon Innovations inkubatorverksamhet Blue Innovation inskickad.

2011-01-28

Möte med nyföretagare inom fisketurism.

Möte med samhällsbyggnadsförvaltningen och hamnkontoret.

2011-01-27

Studiebesök på Naturum Vattenriket i Kristianstad och möte med Naturskolan.

2011-01-26

Workshop om strategisk hållbar kustzonsförvaltning, Region Skåne. Mer information här.

2011-01-25

Projektmöte i Baltic Sea R&D.

Möte i SÖSK:s näringslivsgrupp på Marint centrum.

Möte med Simris Alg.

2011-01-24

Möte med CONNECT Skåne.

Projektmöte i IVL:s syrepumpsprojekt WEBAP.

Möte med kontorsmöbelleverantören.

2011-01-21

Deltog vid Helcoms Baltic Sea Action Plan Stakeholder Workshop. Mer information här.

2011-01-20

Möte med IUC Skåne.

Möte med Simris Alg.

Möte med hamnkontoret.

Möte med Sifab.

2011-01-19

Möte med ALMI.

Bokslut 2010!

2011-01-18

Möte med Sea-U.

Deltod vid Ideonfondens medlemsmöte i Lund.

2011-01-17

Deltar vid seminarium om socialt entreprenörskap och sociala innovationer i Europa på Malmö högskola. Mer information på www.mah.se/socap.

Deltar vid konferens kring OECD Territorial Review Skåne, kartläggning av regionens konkurrenskraft och potential under de kommande åren. Mer information på www.skane.se/oecd.

2011-01-14

Möte med Ideon Innovation.

2011-01-13

Intern strategiworkshop med Lundavision AB.

2011-01-12

Möte med ALMI Innovation.

2011-01-11

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet.

2011-01-10

Möte om videokonferensutrustning och informationssystem till Marint centrum.

MARINT CENTRUM ÖNSKAR GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

2010-12-22

Möte med K3 vid Malmö högskola.

Möte med Hans Henecke, VD Business Region Skåne.

2010-12-15

Information om projektet Baltic Sea R&D för kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning.

Gemensam jullunch på Marint centrum.

2010-12-13 - 2010-12-14

Studiebesök vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper på Tjärnö och möten med Mare Novum och Göteborgs universitet.

2010-12-09

Lunch med Gustav Fridolin och Siv Bildtsén, Miljöpartiet.

Information om Marint centrum för lokala MP-politiker.

2010-12-08

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning på besök på Marint centrum för samtal om hamnens och fiskets utvecklingsmöjligheter med bl.a. Sydkustens Fiskeområde.

2010-12-07

Möte med Ideon Innovation.

2010-12-04

Fredrika Gullfot på Simris Alg intervjuas av Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling. Se klippet på Axtalk.se.

2010-12-02

Möte om marin pedagogisk verksamhet i Marint centrum.

2010-12-01

Deltog i partnerskapsmöte i projektet "ESS och MAX IV i regionen - TITA". Läs mer om projektet på hemsidan.

2010-11-30

Deltog vid Forskarkonferens BIOSFÄR 2010 - Aktuella inblickar och utblickar från Kristianstads Vattenrike, på Naturum Vattenriket i Kristianstad. Mer information här.

Information om Marint centrum för Kiviks Rotaryklubb.

2010-11-29

Projektmöte i projektet Baltic Sea R&D.

2010-11-25

Deltar vid arrangemanget "Workshop on Algal biotechnology and cultivation - A Nordic perspective" på Chalmers. Läs mer i programmet samt på hemsidan.

2010-11-22

Möte med Baltic Sea Regional Advisory Council.

Deltar vid Systematikdagarna, arrangerat av Göteborgs Universitet, Göteborgs Botaniska Trädgård, ArtDatabanken, Svenska Systematikföreningen och Göteborgs Naturhistoriska Museum. Läs mer på hemsidan och i programmet.

2010-11-17

Möte med Sea-U.

2010-11-15

Möte i Marint centrums ledningsgrupp.

2010-11-12

Marint centrum deltar på konferensen Innovation in Mind i Lund, för mer information se här.

2010-11-11

Marint centrum deltar på konferensen Innovation in Mind i Lund, för mer information se här.

2010-11-10

Marint centrum följer webbsändningen från Uminova Science Park av
Innovationsbrons informationsmöte om den nya satsningen på inkubatorer och inkubationsutveckling.

Marint centrum deltar på konferensen Q-Day i Lund, för mer information se här.

2010-11-09

Planeringsmöte med Ideon Innovation om inkubatorverksamheten på Marint centrum.

Möte i delprojektet ESS och MAX IV som innovationskraft för näringslivet.

2010-11-08

Föreningen Sydkustens fiskeområde flyttar in på Marint centrum.

Projektmöte i projektet Baltic Sea R&D.

2010-11-01

Företaget Simris Alg flyttar in på Marint centrum. Klicka här för ett reportage om företaget i Sveriges radio.

2010-10-25

Möte med Ideon Innovation.

Information om Marint centrum vid kommunens informationskväll för nyinflyttade.

2010-10-21

Information och runtvisning på Marint centrum för Rotary Simrishamn.

2010-10-20

Möte med projektledaren för Region Skånes projekt ESS och MAX IV som tillväxtmotor för det regionala och lokala näringslivet.

2010-10-19

Möte med Jordbruksdepartementet och Sydkustens fiskeområde.

2010-10-18

Skånska miljöprisdagen arrangerades på Marint centrum av Region Skåne. Läs mer om pristagarna här och här.

2010-10-16

Hamnjubileum och öppet hus på Marint centrum - uppemot 1500 personer deltog i firandet och tog sig en titt på nya Marint centrum.

Dagens program.

2010-10-15

Marint centrums nya lokaler invigdes av Skånes landshövding Göran Tunhammar och Sveriges havsmiljöambassadör Gabriella Lindholm!

Dagens program.

Läs om och hör inslaget om Marint centrum och de nya lokalerna i Sveriges radio.

Pilotanläggningen i IVL:s syresättningsprojekt sjösattes. Klicka här för att se SVT:s reportage om projektet och sjösättningen. Här finns en länk till ett inslag i Sveriges radio.

Tack till alla som gjorde invigningshelgen i Simrishamn till en succé. Först och främst ett stort tack till alla intresserade kommuninvånare som besökte arrangemangen, deltog i firandet och bidrog till folkfesten. Tack också till alla samarbetspartners utan vars engagemang och intresse det inte hade blivit den folkfest det blev:

Algae PARC, Wageningen UR Food & Biobased Research – Allé (grattis till priset som Årets företagare!) – Jesper Aspegren – Baltic Master II – Le Bataillon Des Fous – Briggen Tre Kronor – Cofactor Consulting – Dahls elektriska – Donsö fiskeredskap – Fiskeriverket – Föreningen Gamla Cimbrishamn – Eva Gernandt – Gärsnäs – Handelshuset Österlen – Hoppet – Hotel Svea – Hyrscenen – Peter Hägg – Ideon Innovation – Ingelsta kalkon – ISS – IVL Svenska Miljöinstitutet – JP Ljud – KIMO Baltic Sea – Kingfisher – Kiviks musteri – Klara Marie – Kustbevakningen – Lantfågel – Gabriella Lindholm – Lions – Ljuskontoret – Lundavision – Marin miljöanalys – Marincenter Syd AB – Michael Neumann – Nya rökeriet/Skillinge Fisk-Impex – NP Arkitekter – Nyföretagarcentrum Ystad-Österlenregionen – Ohlssons tältuthyrning – Region Skåne – Sarpen – Sea-U – Senab – Simris Alg – Simrishamns musikkår – Skanska – Sparbanken Syd – Sven Jinert – Sydkustens fiskeområde – Göran Tunhammar – Ungdomar från Kulturskolan i Simrishamn i Bredbandet, Salta Pinnar och Jazzbandet – Urban Living – Olle Viberg – Wetlands, Algae, Biogas – Jana Winderen – Ystads allehanda – Zin-Lit – Åkerbergs Ord och Form – Äppelriket/Förenade frukt

Tack också alla ni som bidrog med totalt 5 350:- till insamlingen Världens barn!

2010-10-14

Workshop Algae to Business.

2010-10-11

Möbelleverans till Marint centrum, nu är kontoren på plats!

Utställningsbyggandet pågår för fullt!

2010-10-07

Ideon Innovation och Simrishamns kommun har undertecknat en avsiktsförklaring om ett samarbete som innebär att Ideon Innovation startar inkubatorverksamhet i Marint centrum.

- En inkubator bistår entreprenörer och innovatörer med aktiv och anpassad affärsutveckling, finansiella, tekniska och kommersiella nätverk samt en kreativ tillväxtmiljö, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig för Marint centrum. Tillgänglighet till en inkubatorprocess är en mycket betydelsefull faktor för att attrahera etableringar av kunskapsintensiva företag och verksamheter inom forskning, utveckling och innovation till Marint centrum.

Ideon Innovation är en av Sveriges främsta inkubatorprocesser med lång tradition och ett starkt varumärke.

- Ideon Innovation bedriver i dag sin verksamhet i en riktigt vass innovationsmiljö, Ideon Science Park i Lund, men vår värdeskapande inkubatorprocess kan erbjudas även till andra miljöer, i det här fallet Marint centrum i Simrishamn. Det nya samarbetet ligger helt i linje med vår tillväxtstrategi och sänder en bra signal att Ideon Innovation levererar en bra produkt till kunder och samhälle, säger Patrik Andersson, verksamhetschef på Ideon Innovation.

2010-10-04

Tur till IKEA för inhandling av diverse husgeråd.

2010-10-03

Möbelleverans till Marint centrums kantin och konferensrum.

2010-10-01

Slutbesiktning av ombyggnaden.

2010-09-30

Möte med IVL om dikesfilterprojekt i Simrishamn.

Deltog på Sustainable Business Hubs Cleantechevent i Malmö.

2010-09-29

Intervju för Österlenmagasinet inför invigningen.

2010-09-23

Inspelning av inslag om Marint centrums invigning på FM Österlen.

Möte om marin utomhuspedagogik i Marint centrum.

2010-09-21

Möte om marin utomhuspedagogik i Marint centrum.

2010-09-07

Möte med Havsmiljöinstitutet i Göteborg.

2010-09-06

Elever från årskurs 7-9 på Nils Holgerssonskolan gjorde studiebesök på Marint centrum för att lära om Östersjön.

2010-09-03

Lägesrapport om Marint centrum för Region Skånes Beredning för tillväxt och hälsa i sydöstra Skåne.

2010-09-02

Deltog på IVL:s konferens Baltic Sea Meeting: Ongoing Actions for a Better Marine Environment på KTH i Stockholm. Se program och sammanfattning.

2010-08-26

Besök av den norska, internationellt kända ljudartisten Jana Winderen som är i Simrishamn för att samla ljudmaterial i hamnen för en planerad ljudinstallation till Marint centrum och dess invigning 15 oktober.

Information om Marint centrum för en delegation från Miljöpartiet Skåne.

2010-08-25

Information om projetket Baltic Sea R&D samt invigningsplaneringen till Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning.

2010-08-24

Information om Marint centrum vid Erosionsskadecentrums medlemsmöte.

2010-08-23

Studiebesök hos Sea-U och planering av etableringen av marin pedagogisk verksamhet i Simrishamn fr o m 2011.

2010-08-19

Möte med Sifab om ombyggnaden av Marint centrum.

2010-08-16

Planeringsmöte inför invigningen.

2010-08-11

Kommunstyrelsens Utskott för utveckling och beredning hälsade på ombord på Briggen Tre Kronor och tackade för besöket i Simrishamn. En tradition är igång!

Möte med Mare Novum vid Göteborgs universitet.

Nya bilder från renoveringen.

Renoveringen
Nytt trapphus muras.

Renoveringen
Blivande fikarummet.

Renoveringen
Mötesrum i entresolplan på tredje våningen.

Renoveringen
Karaktärsfullt kontorsrum.

Renoveringen
Gamla detaljer bevaras.

2010-08-07 - 2010-08-11

Briggen Tre Kronor i Simrishamn!

2010-08-08 - 2010-08-09

Sea-U Vattenverkstad i Simrishamn!

2010-08-09

Planeringsmöte inför invigningen.

2010-08-04

Camilla Witt, marinbiolog vid Marint centrum, intervjuas i P4. Läs och lyssna här.

2010-07-01

Information om Marint centrum vid kommunens frukostträff för deltidsboende.

2010-06-30

Workshop inom projektet Baltic Sea R&D. Se programmet här.

2010-06-29

Information om Marint centrum vid kommunens frukostträff för deltidsboende.

2010-06-28

Sommar på Marint centrum slår upp portarna till årets utställningar i Skeppet. Öppet måndag-fredag kl 10-18. Fri entré.

Ladda ner programmet här (öppnas i nytt fönster).

2010-06-27

Premiär för barnteatern Katten och måsen som spelas i Skeppet fram till 25 juli.

Artikel i Ystads Allehanda och recension i Skånska Dagbladet om Katten & måsen.

2010-06-24

Möte med Fiskeriverket och Kustbevakningen.

Möte med Sifab om ombyggnaden av Marint centrum.

2010-06-23

Planeringsmöte inför invigningen.

2010-06-22

Kick-off och partnermöte i projektet ESS & MAX IV - TITA på Dunkers i Helsingborg. Projektet syftar till att stärka tillväxten, innovationsstrukturen,
tillgängligheten och attraktiviteten i regionen som ett led i etableringen av forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.

Se program här.

2010-06-17

Möte med Sea-U för planering av marin pedagogisk verksamhet i Simrishamn.

2010-06-16

Möte i Sydkustens Fiskeområde för planering av ett projekt med musselodling i Hanöbukten.

Det primära syftet med musselodlingarna är att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön, men projektet gynnar både miljön och fiskenäringen eftersom musselodlingarna drar till sig fisk och skapar goda förutsättningar för burfiske. Burarna är konstruerade med ett särskilt selektionsnät som släpper ut de små fiskarna medan de stora går upp i buren och ställer sig. Fördelen jämfört med garn är att fisken är vid liv och oskadad när den tas upp. Kvaliteten på fångsten blir alltså bättre.

Läs mer i Ystads Allehandas artikel.

2010-06-15

Ombyggnaden av tegelmagasinet till Marint centrum pågår för fullt!

Renovering

Gröna magasinet rivs och bereder plats för framtida verksamheter.

gröna magasinet

2010-06-14

Projektgruppsmöte i Baltic Sea R&D.

2010-06-10

Projektgruppsmötet i syresättningsprojektet.

2010-06-09

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning på studiebesök på byggplatsen.

2010-06-03

Planeringsmöte inför invigningen.

2010-06-01

Möte i Marint centrums ledningsgrupp.

2010-05-27

Deltagande i Baltic Sea 2020:s konferens i Köpenhamn om utkast. Läs mer här.

Möte med Sifab om ombyggnaden av Marint centrum.

2010-05-26

Sydnytt och Rapport rapporterar om syresättningsprojektet. Läs och se mer här.

2010-05-25

Möte med Anna Thott, samhällsbyggnadschef Simrishamns kommun.

2010-05-20

Deltagande vid Havsresan 2010:s seminariedag i Helsingborg Kommunerna och havsmiljön. Program.

2010-05-18

Möte med Region Skåne.

2010-05-17

Möte med IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektmöte i projektet "Baltic Sea Research & Development".

Planeringsmöte inför Marint centrums invigning.

2010-05-12

Artikel i Ystads Allehanda m ombyggnaden av tegelmagasinet.

Artikel i Ystads Allehanda om sommarens barnteaterföreställning Katten & måsen på Skeppet. Spelas onsdagar till söndagar under perioden 27 juni -25 juli (vissa undantag kan förekomma). Recension i Skånska Dagbladet från 2010-05-05.

2010-05-11

Deltog vid Havsresans seminarium Fisket i Öresund. Se program.

2010-05-06 - 2010-05-07

Möte med Baltic Sea Fishermen's Network i Ustka, Polen.

2010-05-06

Möte med Sifab om ombyggnaden av Marint centrum.

2010-05-04

Möte med KIMO Baltic Sea om projektsamverkan.

2010-05-03

Möte med Sea-U om etablering av marin pedagogisk verksamhet i Marint centrum.

2010-05-01

Från 1 maj arbetar Mats Brodén deltid som delprojektledare i projektet "Baltic Sea R&D - ett kompetenscenter och klusterinitiativ i Marint centrum". Fokusområden inom Mats område är biomimetik, materialutveckling, innovativa miljöer och kunskapsöverföring.

Mats Brodén

Kontaktuppgifter: 0414-81 91 29, mats.broden@simrishamn.se.

2010-04-29

Möte med Briggen Tre kronor.

2010-04-28

Möte i referensgruppen för Region Skånes utvecklande av en handlingsplan för friskt och livskraftigt hav och vatten i Skåne.

2010-04-27

Studiebesök vid Karlstads universitet, Hus Vänern med Ljungbergsalen. Hemsida.

2010-04-26

Studiebesök på Jönköping Science Park. Hemsida.

2010-04-20 - 2010-04-21

Deltagande vid Ålakademins seminarium ÅL2010 om ålens fortlevnad. Se inbjudan och program. Mer information på Ålakademins hemsida.

2010-04-20

Simrishamns kommun har beviljats ca tre miljoner kronor ur Regionala strukturfondsprogrammet Skåne-Blekinge till ett treårigt projekt med huvudsyftet att i Marint centrum utveckla ett klusterinitiativ för samverkan mellan forskning, näringsliv och offentlig sektor med fokus på innovationsutveckling och Östersjöns miljö.

Projektet, som startar redan denna månad, ska engagera och attrahera etableringar och samarbetsparters till Marint centrum och knyta nyckelaktörer och relevanta kompetenser till verksamheten. I projektet ingår också ett arbete för att gynna det regionala företagsklimatet, bl.a. genom att skapa strukturer för kompetensöverföring, spridningseffekter och andra kopplingar mellan Marint centrum och det befintliga regionala näringslivet.

2010-04-19

Deltagande vid miljödepartementets remisshearing beträffande betänkandet av Utredningen om en myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor (SOU 2010:8).

2010-04-15

Möte om pedagogiskt verksamhet i Marint centrum.

2010-04-13

Möte om ombyggnaden av tegelmagasinet till Marint centrum.

2010-04-08

Möte i Marint centrums ledningsgrupp.

Information och diskussion om Marint centrum med kommunens näringslivsråd.

2010-04-01

Marint centrum önskar GLAD PÅSK!

2010-03-30

Styrgruppsmöte i WEBAP-projektet (syresättning) med IVL och KTH. Mer information på projektets hemsida www.webap.ivl.se.

2010-03-29

Möte om Marint centrum med Simrishamns turistbyrå.

2010-03-26

Partnermöte i Lund i projektet ESS MAX IV - TITA. Mer information om projektet på Region Skånes hemsida.

2010-03-25

Telefonkonferens med IVL Svenska Miljöinstitutet.

2010-03-24

Möte om ombyggnaden av tegelmagasinet till Marint centrum.

2010-03-18

Information om Marint centrum vid Företagarfrukost på Hotel Svea.

2010-03-17

Hållbart fiske – hur når vi dit?
Seminarium arrangerat av HUT Skåne, Naturskyddsföreningen, Sea-U och Marint centrum.

Programmet kan laddas ner här.

Dagens presentationer:
Marint centrum– Madeleine Lundin, Marint centrum
Sydkustens fiskeområde– Vesa Tschernij, Sydkustens Fiskeområde
En ny myndighet för havs- och vattenmiljö?– Peter Askman, Miljödepartementet
Hållbart sportfiske– Anders Karlsson, Sportfiskarna
Den framtida fiskeflottan– Johan Wagnström, Länsstyrelsen i Skåne
Framtidens yrkesfiske i Sverige– Henrik Svenberg, Sveriges fiskares riksförbund
De dolda problemen under ytan– Elin Svensson, Stiftelsen Håll Sverige Rent

2010-03-12

Möte om biogas i sydöstra Skåne.

2010-03-11

Möte med Stiftelsen TEM vid Lunds universitet.

Möte om pedagogiskt verksamhet i Marint centrum.

2010-03-08 - 2010-03-12

Saga Jenninger från klass 9 på Nils Holgerssonskolan praktiserade på Marint centrum under vecka 10.

Praktiken innebar bland annat deltagande vid möten med Stiftelsen TEM vid Lunds universitet, ett planeringsmöte på Barn- och utbildningsförvaltningen rörande utvecklandet av marin pedagogisk verksamhet i Marint centrum samt ett planeringsmöte för en samlad biogassatsning från kommunerna inom Sydöstra Skånes Samarbetskommité (SÖSK), dvs Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad.

Under praktikveckan skrev Saga två rapporter om aktuella marina miljöfrågor, mer specifikt problematiken kring främmande arter respektive försurning av haven till följd av klimatförändringar. Dessa rapporter finns att ladda ner på sidan Material och arkiv (finns i menyn till vänster).

En av dagarna tillbringade Saga på hamnkontoret, där hon fick en inblick i hamnens verksamhet, arbetet inom det internationella kommunala nätverket KIMO Baltic Sea samt verksamheten inom organisationen Sydkustens fiskeområde.

Under veckan genomfördes också ett studiebesök vid Institutionen för biologisk grundutbildning vid Lunds universitet, med deltagande vid två föreläsningar i ämnena cellbiologi respektive toxikologi.

2010-03-05

Studiebesök på MAX-lab i Lund.

2010-03-02

Idag togs första spadtaget till ombyggnaden av tegelmagasinet på Södra kajen i Simrishamn och därmed har det fysiska skapandet av Marint centrum inletts.

Byggstart sker den 3 mars och beräknas vara klart den 24 september. Invigning och inflyttning sker i mitten av oktober, då det också kommer att arrangeras öppet hus för allmänheten.

Flera företag och organisationer med marin koppling finns redan bland de kommande hyresgästerna, däribland Fiskeriverket, Kustbevakningen, IVL Svenska Miljöinstitutet, Hamnkontoret, KIMO Baltic Sea och Sydkustens Fiskeområde.

2010-03-01

Information om Marint centrum i SÖSK (Sydöstra Skånes Samarbetskommitté).

2010-02-23

Fördrag om Simrishamns kommuns Östersjöarbete och Marint centrum för deltagarna i utbildningsprogrammet Transboundary Water Management for the Lake Victoria Region. Arr: Sida, SIWI och Ramboll Natura AB. Informationsbroschyr om programmet (broschyren är för 2010-2011 men innehållet är detsamma som nuvarande år).

2010-02-22

Marinbiolog Camilla Witt börjar jobbar med Östersjörelaterade frågor inom Simrishamns kommun, främst inom ramarna för Marint centrum och KIMO Baltic Sea.

Camilla MC 003

Camilla har en filosofie magisterexamen i biologi med marinbiologisk inriktning efter studier i Lund och Göteborg. Intresset för marinbiologi väcktes i samband med att det rapporterades om algblomningar och säldöd i slutet av 1980-talet. Fascinationen för havet och alla dess invånare har alltid funnits där liksom behovet av att vistas nära havet för att må riktigt bra.

Kontaktuppgifter: 0414-81 91 63, camilla.witt@simrishamn.se.

2010-02-19

Deltagande vid ESS Industry Day. Program och talarlista.

Mer information om ESS på http://ess-scandinavia.se/.

2010-02-17

Möte i referensgruppen för Region Skånes utvecklande av en handlingsplan för friskt och livskraftigt hav och vatten i Skåne.

2010-02-16

Möte om ombyggnaden av tegelmagasinet till Marint centrum.

2010-02-15

Möte med Invest in Skåne

2010-02-03

Möte med Österlens Vattenvårdsförbund, Hushållningssällskapet och IVL.

2010-02-02

Träff med Event in Skåne

2010-01-29

Regionala tillväxtnämnden i Region Skåne beslutade vid sitt sammanträde den 29 januari 2010 att bevilja en miljon kronor till etableringen av Marint centrum i Simrishamn under 2010. Regionen avser att fortsätta stötta Marint centrum med en miljon kronor årligen under åren 2011–2012.

Mats Persson (FP), vice ordförande i Regionala tillväxtnämnden, har i en kommentar på http://femkloverniskane.wordpress.com/ sagt: "Vi ser satsningen på ett Marint centrum i Simrishamn som väsentlig för utvecklingen i Skåne i allmänhet, och i sydost i synnerhet. Tema hav och miljö ligger verkligen i tiden, och genom att upprätta samarbete med andra aktörer bidrar Marint centrum till att knyta ihop Skåne ytterligare. För Simrishamn betyder också detta mycket för framtiden. Jag är därför mycket glad att vi nu kan fatta beslut om att avsätta pengar till etablerandet av denna spännande verksamhet."

Christer Akej, kommunalråd (M) i Simrishamns kommun, kommenterar uppgiften så här: "Vi är oerhört glada över detta utökade stöd från Region Skåne. Utöver det rent ekonomiska bidraget, innebär Region Skånes ökade engagemang ett viktigt erkännande av Marint centrum som en regional angelägenhet med stor utvecklingspotential."

Madeleine Lundin, projektkoordinator för Marint centrum säger: "Vi välkomnar Region Skånes tydliga satsning och ser fram emot att ta ett ökat ansvar för Östersjöns miljö i ett skånskt perspektiv. Arbetet inom Marint centrum kommer de närmaste åren att fokuseras på att utveckla ett marint klusterinitiativ och kompetenscenter som knyter ihop företagande, tillämpad forskning, innovationsutveckling samt konkreta projekt och åtgärder för Östersjöns miljö och ett hållbart fiske. I detta arbete är goda samarbetspartners A och O.

2010-01-26

Chans till tre miljoner kr till Marint centrum från Region Skåne. I beslutsförslaget inför Regionala tillväxtnämndens möte på fredag 2010-01-29 föreslås att Region Skåne avsätter 1 miljon kronor år 2010 samt anger intentionen att avsätta ytterligare 1 miljon per år 2011-2012.

Deltog vid ett diskussionsmöte kring utvecklandet av Ystad Österlen som besöksdestination, på Autoseum i Simrishamn. Mötet, som initierats av näringslivet, attraherade ca 150 deltagare från näringslivet och offentlig sektor.

2010-01-22

Möte med Øresundsuniversitetet om projektet Øresund Materials Innovation Community rörande material- och innovationsutveckling med koppling till ESS och MAX-lab (mer information 2009-12-03).

Möte med ledningsgruppen på Barn- och utbildningsförvaltningen om samarbetsprojekt med Sea-U.

2010-01-21

Möte om renoveringen av Marint centrum.

Möte med Mats Brodén, Bioinspired Forum.

2010-01-12

Projektgruppsmöte i WEBAP-projektet (vågdriven syresättningen, projektet drivs av IVL).

2010-01-11

Inlämnande av ansökan till Regionala strukturfondsprogrammet Skåne-Blekinge om fortsatt utveckling av Marint centrum. Beslut väntas (prel.) 7 april.

2009-12-17

Möte om renoveringen av Marint centrum.

2009-12-07

Styrelsen för Sparbanken Syds Stiftelse för tillväxt har beslutat bevilja 500 000 kr under 2010 till Simrishamns kommun för etableringen av Marint centrum. - Vi är oerhört glada över detta fortsatta stöd från stiftelsen, säger Staffan Tellman, nöjd kommundirektör i Simrishamns kommun. Det bekräftar den tillväxtpotential som finns i projektet.

Region Skåne och andra aktörer har redan pekat ut Marint centrum som en tillväxtmotor i sydöstra Skåne. - Att stiftelsen nu tar steget och trappar upp stödet till Marint centrum är mycket betydelsefullt. Att regionala aktörer nu väljer att öka sitt engagemang bekräftar att Marint centrum är en regional angelägenhet.

Stiftelsens ordförande överlämnar pengarna

Artikel i Ystads Allehanda.

2009-12-04

Uppstartsmöte för syrepumpsprojektet med IVL och Handelshuset Österlen. Planering av projektet. Diskussioner om utvecklingsmöjligheter för IVL och Marint centrum. Mer information om projektet finns här. Artikel i Ystads Allehanda.

Deltagande vid seminariet ESS - konsekvenser för Sydsveriges näringsliv, i Lund. Samtal med Allan Larsson, Sveriges chefsförhandlare i ESS-förhandlingarna. Se program här.

2009-12-03

Möte med Øresundsuniversitetet om projektsamverkan kring materialforskning och innovationsutveckling med koppling till ESS och MAX-lab. Mer information om projektet här.

Möte om renoveringen av Marint centrum.

2009-12-02

Möte med Region Skåne.

2009-11-30

Möte med Kustbevakningen. Information om Marint centrum samt diskussion om renoveringen av tegelmagasinet.

2009-11-29

Briggen Tre Kronor övernattade i Simrishamn på väg till klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn. Kommundirektör Staffan Tellman och Hamnchef Jan Lundmark passade på att överräcka två budkavlar med Marint centrums och KIMO Baltic Seas budskap till konferensen.

Här kan du se filmen om Budkavle Simrishamn.

2009-11-26

Studiebesök på Krinova Science Park och Regionmuséet i Kristianstad.

2009-11-24

Möte med Ann Ekvall, SÖSK om projektet Four Corners Cultural Heritage.

2009-11-23

Möte med Marcus Öhman, Departementssekreterare Jordbruksdepartementet och Maria Hellsten, Stabschef Fiskeriverket.

2009-11-17

Deltagande i NCC-dagen, Malmö Arena.

2009-11-09 - 2009-11-10

Konferensen Turismutveckling för Östersjöregionen. Turistnäringen är utpekad som ett viktigt utvecklingsområde i den nyantagna Östersjöstrategin. Under konferensen diskuteras framtida läns‐ och nationsöverskridande utvecklingsprojekt för turistnäringen i Sverige.

Program.

2009-11-06

Möte med Adventura AB om marin turismutveckling.

2009-11-02

Marint centrums andra forskningsprojekt är i hamn! EU-kommissionen levererade idag det positiva beskedet att IVL, KTH och Simrishamns kommun får sex miljoner kronor från LIFE+ (EU:s program natur- och miljöprojekt) till ett projekt för att syresätta havsbottnar i Östersjön.

Projektet startar i januari 2010 och löper i tre år. Ett projektkansli kommer att inrättas i Marint centrum från och med hösten 2010, dvs så fort renoveringen är klar. Total projektbudget är ca 13 miljoner kronor.

I projektet ska en vågdriven syrepump som utnyttjar lokal energi i form av ytvattenvågor för att tillföra syre till djupvattnet testas. Genom att få ner syre till havets botten minskas fosforn, som är boven bakom sommarmånadernas algblomning. Projektet ska också ge svar på vad som händer när en död botten blir syresatt samt vilka andra konsekvenser syrepumparna kan ge.

Två testanläggningar är planerade, en i Hanöbukten utanför Simrishamn och en i Stockholms ytterskärgård. Planen är att konstruktionen ska skapas av företag i Simrishamn.

Problem med syrefria bottnar finns över hela världen, men värst drabbat är Östersjön. Om pilotprojektet slår väl ut kan en exportvara ha skapats.

Länkar till artiklar i Sydsvenskan, Ystads Allehanda och SR P4 Kristianstad.

För mer information klicka på fliken IVL Svenska Miljöinstitutet i vänstermarginalen.

2009-10-28

Möte om renoveringen av tegelmagasinet.

2009-10-27

Möjligheter för miljö- och energiföretag - seminarium i Marint centrum kl 8.30-12.

På seminariet får du som är företagare inom miljö och energi information om vilken hjälp Skånes affärsnätverk för miljöteknikföretag kan ge dig. Du kommer att få lyssna till ett exempel på hur Sustainable Business Hub konkret kan jobba med företag.

Du som jobbar inom kommunen får tips om hur man som kommun kan driva på miljöutvecklingen och samtidigt skapa fler jobb och bättre förutsättningar för innovativa företag.

Vi avslutar dagen med att diskutera hur vi kan gå vidare och skapa ett nätverk av företag i våra kommuner och hur vi kan jobba tillsammans för att få större genomslagskraft.

Arrangörer: Sustainable Business Hub, Simrishamns kommun, Sjöbo kommun, Tomelilla kommun och Ystads kommun.

2009-10-21

Deltog i Region Skånes miljökonferens i Lund.

2009-10-19

Möte med Sea-U om framtida samarbete och uppbyggnad av marin pedagogisk verksamhet i Marint centrum.

Marint Centrum, BUN, Kulturskolan och Österlens museum m fl inleder nu arbetet för att undersöka förutsättningarna för detta. Tillsammans med Sea-U kommer sedan en projektidé att utvecklas.

2009-10-15 - 2009-10-16

Baltic Sea Forum 2009. Östersjökonferens i Simrishamn på rubriken Hållbart fiske - från teori till praktik.

Inbjudan
Program
Bakgrund
Video
Konferensdeklaration (undertecknad version kommer att scannas in inom kort).
Artikel i Ystads Allehanda.

2009-10-15

Representant från Marint centrum deltog i Bioinspired Forum på Albanova/KTH i Stockholm, en konferens om innovationer inspirerade av naturen. Se program, presentationer mm på hemsidan.

Presentation av Simrishamns kommuns havsmiljöarbete genom Marint centrum och KIMO vid en konferens arrangerad av Stockholm International Water Institute (SIWI).

2009-10-14

Info om Marint centrum-förstudien för KsUb.

Informtion om bl a Marint centrum för nyinflyttade till kommunen.

2009-10-13

Tillväxtverkets konferens Attraktiva miljöer för näringslivets utveckling.

2009-10-12

Deltagande i Sparbanken Syds Tillväxtdag.

2009-10-09

Möte med Fiskerivkerket om renoveringen av tegelmagasinet.

2009-10-08

Möte om renoveringen av tegelmagasinet.

2009-10-06

Möte med Österlens museum.

2009-10-05

Deltog i LTH:s Teknikdag på Teknik- och sjöfartsmuseet i Malmö.

Program.

2009-10-01 - 2009-10-02

Konferensen Baltic Sea Fisheries: Lessons Learned and Future Perspectives på Grand Hotel Saltsjöbaden, Stockholm, arrangerad av Baltic Sea Regional Advisory Council och Jordbruksdepartementet.

Representanter från Simrishamns kommun deltog och fick möjlighet att informera om MArint centrum, liksom om konferensen Baltic Sea Forum 2009 den 15-16 oktober.

Inbjudan
Konferensprogram
Bakgrund

2009-09-30

Möte i projektets styrgrupp.

2009-09-29

Möte med kulturföreningen Kulturhamn.

2009-09-24 - 2009-09-25

Avslutande strategidagar i förstudien med projektgruppen.

2009-09-24

Renoveringsmöte med Sifab.

Skeppet uthyrt till evenemang.

2009-09-22

Möte med Sea-U om samverkan och gemensamma projekt mellan Marint centrum och Sea-U och dess framtida pedagogiska kunskapscentrum på Ribbersborg.

2009-09-21

Information om Marint centrum vid Simrishamns Socialdemokratiska förenings medlemsmöte.

2009-09-17

Seminarium om EU:s Östersjöstrategi och hur Sverige tar sitt ansvar, Rosenbad, Stockholm.

Se programmet här.

Samtal med Marcus Öhman, Jordbruksdepartementet och Gabriella Lindholm, Havsmiljöambassadör Miljödepartementet.

2009-09-14

Inslag om Marint centrum på Radio Active 103,9 MHZ.

2009-09-10

Seminarum Östersjöns tillfrisknande i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet och KIMO Baltic Sea.

Dokumentation från seminariet finns här på Marint centrums sida under rubriken IVL Svenska miljöinstitutet i menyn till vänster.

Inslag som sändes kl 15.30-16.00 i SR P4 Kristianstad kan höras i 30 dagar från sändning genom Lyssnararkivet.

Vetenskapsteater kl 19.00 i Skeppet, pjäsen Torsk i soppan av och med Helge Skoog och Johan Paulsen.

Om pjäsen:

I ”Torsk i Soppan” avslöjar Johan Paulsen och Helge Skoog hur fiskarna har det i Östersjön. Torsken har huvudrollen, skarpsillen är egotrippad och smörbulten tränger sig på. Sorg och längtan personifieras av globetrottern ålen, som är hotad och förföljd. En och annan glad lax och en vilsekommen stör dyker också upp i detta fiskarnas hemmahosreportage.

1989 skapades projektet Vetenskapsteater. Grundtanken är att bygga broar mellan vetenskap och kultur i syfte att sprida information, väcka allmänhetens nyfikenhet och stimulera aktivt kunskapssökande. En viktig del är att pjäserna inte bara skrivs, utan också framförs tillsammans med forskare. I Torsk i soppan medverkar bl a Sture Hansson, Tina Elwing och Håkan Wickström, som tillsammans ger oss de senaste rönen inom forskningen.

Östersjöns miljö och framtid står i fokus i miljödebatten och under det svenska EU-ordförandeskapet. Pjäsen erbjuder en vardaglig närkontakt med de ämnen som EU kommer att diskutera och ger publiken faktakunskaper och humor i en skön blandning. Det är infotainment på hög nivå!

Pjäsen hade premiär i Visby under Almedalsveckan och turnerar under hösten 2009 runt i Sverige. Den 10 september spelade den alltså i Simrishamn.

2009-09-06 - 2009-09-08

Studiebesök med politiker från kommunstyrelsen i Tyskland och Danmark.

Ozeaneum, Tyskland
Multimar Wattforum, Tyskland
Fjord & Baelt, Danmark

2009-09-03

Möte med Sparbanken Syds Stiftelse för Tillväxt.

2009-09-01

Möte med Briggen Tre Kronor.

2009-08-31

Information om Marint centrum för SÖSK:s kommunchefsgrupp.

2009-08-29

Sillens dag. Teaterföreställningen Fröken Sill och Herr Makrill kl 12.30 i Skeppet, arr Simrishamns Riksteaterförening och Turistbyrån.

2009-08-27

Konstituerande möte för den ideella förningen Fiskeområde Sydkusten.
Kl 17.00, Rådhuset Simrishamn.

2009-08-25 - 2009-08-26

Workshop i Klaipeda om hållbart fiske.

2009-08-24

Möte med Marin Miljöanalys AB.

2009-08-17

Möte i projektets styrgrupp.

2009-08-15 - 2009-08-23

Bioinspired Forum 15 augusti - seminarium om hur naturen kan inspirera till design och innovation, med bl. a. den amerikanska forskaren Denise DeLuca från Biomimicry Institute.

Se inbjudan här.

Studenter från AA School of Architecture i London och KTH Arkitektur i Stockholm som har haft i uppdrag att gestalta hur ett framtida Marint centrum i Simrishamn kan se ut och fungera i hamnen. Deras skisser och modeller ställs ut under perioden 15-23 augusti. Under samma period visar Malmö Högskola/K3 och företaget 1scale1 prototyper på interaktiva gränssnitt som utforskar nya sätt att uppleva naturen och dra nytta av arternas förmågor.

2009-08-14

Workshop om biomimetik i Marint centrum.

2009-08-07 - 2009-08-10

Briggen Tre Kronor besöker Simrishamn 7-10 augusti. Öppet skepp och seglingar under tre dagar. Jazzkväll ombord lördagen 8 augusti. För detaljerat program, se nedan.

Klara Marie hälsar också på i Simrishamns hamn 8-9 augusti. Hon anlöper lördag den 8:e kl 8.30 och det blir öppet skepp kl 9-12 och segling kl 14-17. På söndagen är det segling kl 9-12 och öppet skepp kl 14-16. Fri entré till öppet skepp, seglatserna kostar 200:-/vuxen och 100:-/barn och tur. När Klara Marie går tillbaka till Skillinge kl 16 på söndagen finns också möjlighet att följa med.

Tre Kronor bjuder in till två föredrag:

Lördag 8 aug kl 15
Skeppet, Marint centrum
Båtsemestern - ett bra miljöval
Utsläppen från fritidsbåtar sker ofta samtidigt och på samma plats som föryngringen av fisk och andra vattenlevande organismer. Olof Cerne, miljöchef Briggen Tre Kronor, berättar om hur båtägare, kommuner och båtbranschen gör båtsemestern till ett bra miljöval.

Söndag 9 aug kl 15
Vem ska rädda ålen?
Hamnplan
Ålen är starkt hotad. Marie Åkesson, marinbiolog, berättar om den märkliga fiskens biologi, om de hot som ligger bakom ålbeståndets nedgång och om förhoppningar för framtiden.

Läs mer om Tre Kronors besök i programmet (öppnas i nytt fönster).

Att segla med Tre Kronor visade sig vara så populärt att en extra segling sattes in i programmet under söndagen, kl 16-20.

Läs mer i Ystads Allehanda här och här.
Artikel i Skånska Dagbladet här.

2009-08-05

Kommunens utskott för utveckling och beredning sammanträder och diskuterar bland annat en motion om att skapa en miljöadventskalender i Tegelmagasinet. Läs mer i Ystads Allehanda.

2009-07-27

Stadsvandring med information i Skeppet om Marint centrum.

2009-07-26

Sjöräddningssällskapet genomförde en sjöräddningsuppvisning i Simrishamns hamn.

2009-07-21

Dykutflykt med skonerten Klara-Marie till Djupeskogen utanför Havängs kust.

På denna guidade tur med forskare och experter från Lunds universitet, Malmö museer och Sea-U fick deltagarna med hjälp av videokamerautrustade dykare följa med "i direktsändning" ner på havets djup och lära mer om vad som döljer sig under ytan.

Arr: Adventura.
Mer information: Johan Delfalk, Adventura, 0705-18 33 29.

Artikel i Ystads Allehanda.

2009-07-20 - 2009-08-09

Utställning och föredragsaftnar i Skeppet under perioden 20 juli - 9 augusti. Öppet vardagar kl 10 –18, lördag/söndag kl 11– 15.

Se programmet här (öppnas i nytt fönster).

Den 4–17 maj genomfördes undersökningar och kartläggningar av havet och bottenmiljön utanför Simrishamns kust. 14 maj arrangerades också en seminariedag för bl.a. kustkommuner runt Östersjön.

Involverade parter i projektet är bl.a. Lunds universitet/Lunds tekniska högskola, Malmö museer, Kustbevakningen, SEA-U Vattenverkstad, Sjöfartsverket, Vattenfall, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och en lång rad företag inom marin miljöteknik.

Läs mer via länken Havsresan 2009 i vänsterkolumnen samt på www.havsresan.se.

Artikel i Ystads Allehanda.

2009-07-13

Invigning av det nyrenoverade Skeppet. Första aktiviteten i de nya lokalerna blir utställningen Havsresan mellan 20 juli och 9 augusti.

2009-07-02

Möte med Jordbruksdepartementet.

2009-06-25

Möte i projektets styrgrupp.

2009-06-23

Information om Marint centrum i Regionfullmäktige.

2009-06-18

Genom Marint centrum deltar Simrishamn under sommaren 2009 i Naturvårdsverkets och Skärgårdsstiftelsens forskningsprojekt kring havstulpaner.

Tanken med projektet är att sprida information om när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar. Då har båtägare möjlighet att rengöra båten manuellt med hjälp av t.ex. högtryckstvätt, borsttvätt eller för hand. Metoden är ett miljövänligt alternativ till användningen av båtbottenfärger. Håll Sverige rent har en gratis SMS-tjänst som man anmäler sig till via deras hemsida eller kontakta info@hsr.se. Då skickas ett meddelande till mobilen när det är dags att tvätta båten.

2009-06-14 - 2009-06-15

Studiebesök och möte vid Havets hus i Lysekil samt Universeum i Göteborg.

Havets hus
Universeum

2009-06-12

Namntävlingen avgjord - vinnaren är Djupeskog!

Över 200 namnförslag kom in till tävlingen om urtidsskogen vid Haväng. En jury och Ystads Allehandas läsare har röstat fram det vinnande förslaget, som kom från Mikael Krondahl, Simrishamn.

Tvåa i tävlingen kom Göran Andersson, Malmö, med Rackaputtskogen och på trejde plats Monica Cragéus med Bärnstesskogen.

Läs mer här.

2009-06-08 - 2009-06-09

Studiebesök i Danmark och Tyskland.

Fjord & Baelt, Danmark
Müritzeum, Tyskland
Multimar Wattforum, Tyskland

2009-06-01 - 2009-06-03

Studiebesök och möten i Finland och på Gotland.

Maretareum, Kotka (Finland)
Maritimcentret Vellamo, Kotka (Finland)
Forum Östersjön, Gotland
Sidas Östersjöenhet, Gotland

2009-05-25

Information om Marint centrum för Region Skånes Regionala Tillväxtnämnd.

2009-05-20

Marint centrum publicerar sitt första nyhetsbrev.

2009-05-14

Allmänheten är välkommen på ”öppen båt” torsdag 14 maj kl. 9–12 i Simrishamn. Besök de stora karterings- och mätfartygen Jacob Hägg (Sjöfartsverket) och Ocean Surveyor (Statens Geologiska Undersökningar, SGU). I hamnen ligger även mindre undersökningsfartyg: Kustbevakningens Dykenhets båt, Marin Miljöanalys (Ranja), Malmö Sportdykarklubb (MSDK) och Lunds universitet (Carolina). Nya och etablerade karterings-, mät- och filmtekniker, t ex LYYN-tekniken, kommer också att demonstreras i hamnen.

Vid stranden norr om småbåtshamnen kan ni studera livet i tångbältet. Marinbiologer från SEA-U (Malmö) finns på plats mellan kl. 9 och 12.

I Skeppet arrangeras en seminariedag för personer som i arbetar med havsplanering i kommuner och myndigheter, liksom de som arbetar med dessa frågor inom den privata sektorn eller i ideella organisationer. Programmet kan laddas ner här.

2009-05-11

Havsresan är i full gång och vid dykningarna i undervattensskogen vid Haväng har man funnit spår efter människor! Läs mer på bloggen som du når via www.havsresan.se.

2009-05-04

Projektet Havsresan 2009 inleds i Simrishamn.

Havsbotten utanför Simrishamns kust är i dagsläget ett relativt outforskat område. Ett syfte med detta delprojekt är att genomföra en inventering och kartläggning av bottenmiljön utanför Österlens kust. Ett liknande arbete har aldrig tidigare genomförts i området och projektet bör ses som en pusselbit i ett bredare arbete för att vårda Östersjöns havsmiljö och det kulturarv som finns gömt under ytan.

Under perioden 4-17 maj genomförs fältstudier under havsytan och andra spännande arrangemang i och kring hamnen i Simrishamn.

Den 14 maj arrangeras en seminariedag för bland annat kustkommuner runt Östersjön. Konferensprogrammet hittar du här.

Efter bearbetning av fältveckornas undersökningar, planeras en publik utställning i Simrishamns hamn den 20 juli- 2 augusti.

Fältveckornas deltagare: Simrishamns kommun, Teknisk geologi vid Lunds tekniska högskola, Kvartärgeologi och Arkeologi vid Lunds Universitet, Malmö kulturmiljö, Malmö museer, SEA-U Malmö, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Sveriges Geologiska Undersökningar, Malmö sportdykarklubb, Sea Labs Stockholm, Marin Miljöanalys AB Göteborg, LYYN AB Lund, Aanderaa AB, DHI AB Lund, BioMaringruppen Lund, IK Foundation, Österlens museum, Riksantikvarieämbetet Glimmingehus m.fl.

Havsresan 2009 stöds av Simrishamns kommun, Region Skåne, Sparbanken Syds stiftelse för tillväxt och Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Mer om aktiviteterna under fältveckorna står att läsa under rubriken Havsresan i vänsterspalten på denna sida.

Ytterligare mer finns att läsa på www.havsresan.se, där du även kan följa en blogg som uppdateras dagligen.

Kika också på Ystad Allehandas hemsida, där du hittar många spännande artiklar om aktiviteterna under fältveckorna.

2009-04-29

Artiklar i Ystads Allehanda med koppling till Marint centrum.

Artikel 1
Artikel 2

2009-04-28

Möte med Grevendahl Development AB.

2009-04-27

Möte med IVL Svenska miljöinstitutet, Stockholm. Planering av seminariedag i Simrishamn 10 september 2009.

2009-04-22

Arbetsmöte i mellan Simrishamns, Kristianstads, Sölvesborgs och Ystads kommuner rörande bildandet av ett Fiskeområde i Skåne-Blekinge.

2009-04-16

Deltagande vid Fiskeriverkets möte för Fiskeområden, i Göteborg.

2009-04-15

Seminariet Relationer runt Östersjön i Österlengymnasiets aula, Simrishamn.

För att se programmet klicka här. Artikel i Ystads Allehanda finns länkad till här.

2009-04-14

Möte med Sustainable Business Hub.

2009-04-08

Möte med representanter för T/S Sarpen, Klara-Marie, Jakten Brantevik (Hoppet) och T/S Helene.

Arbetsmöte i delprojektet Havsresan 2009. Medverkade gjorde Kjell Andersson och Peter Jonsson från LTH.

Möte med Sifab.

2009-04-07

Inslag om Marint centrum i Sydnytt kl 19.15. Sändningen går att se på svt.se till och med 11 augusti. Sydnytt.

2009-04-06

Information om Marint centrum för SÖSK:s kommunchefsgrupp.

2009-04-03

Deltagande vid konferensen Achieving Sustainable Fisheries - learning from best practices in fisheries managment, Bryssel. Arr: Baltic Sea 2020, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet och Baltic Nest Institute.

På följande länk finner du konferensprogrammet samt filmupptagning av hela konferensen Baltic Sea 2020.

2009-03-31

Möte med Copenhagen Malmö Maritime Academy.

2009-03-30

Deltgande vid det tredje och avslutande seminariet i Sparbanken Syds seminarieserie på temat "Ystad-Österlenregionen - en framtidsdestination året runt".

2009-03-27

Projektets styrgrupp sammanträder.

2009-03-26

Medverkan vid Skånska Utvecklingsdagen 2009. Arr: Region Skåne

2009-03-25

Arbetsmöte i Simrishamn med Kristianstads, Sölvesborgs och Ystads kommuner rörande bildandet av ett Fiskeområde i Skåne-Blekinge.

2009-03-19

Medverkan vid seminariet Skånsk samverkan på den internationella marknaden, kick-off för kommunsamverkan inom Cleantech. Arr: Sustainable Business Hub och Invest in Skåne.

2009-03-17

Arbetsmöte i delprojektet Havsresan 2009. Mötet ägnades åt planering av pedagogiska aktiviteter i och kring havet i samband med projektets fältstudieveckor den 4-17 maj. Medverkade gjorde representanter från Simrishamns kommun, Malmö museer, Österlens museum, Glimmingehus, Trelleborgs museum, Korsavadsskolan samt Simrislundsskolan.

2009-03-10

Informationsmöte i Simrishamn för politiker och näringslivsrepresentanter lokalt och regionalt om arbetet med Marint centrum.

Program
Folder om Marint centrum

Kvällens presentationer:
Marint centrum i Simrishamn, Staffan Tellman
Östersjön och övergödningen - pilotprojekt utanför Simrishamn, Christian Baresel
Havsresan 2009 – vårt marina arv Simrishamn, Peter Jonsson
Arkitektur och design inspirerad av naturen, Mats Brodén
Arkitektur och design inspirerad av naturen, Einar Rodhe
Arkitektur och design inspirerad av naturen, Ellen Orraryd och Carl-Johan Elger
Kan partnering vara framtiden när det gäller att uppföra offentliga byggnader? Linda Andersson
KIMO Baltic Sea, Monica Gripp
Fiskeområde Skåne-Blekinge, Jan Lundmark

En presentation saknas, kommer inom kort.

2009-03-05

Deltagande vid seminariet "Vår Östersjö - på rätt väg för en långsiktig resurs!" i Karlskrona. Arr: Biosfärkandidatområdet Blekinge Arkipelag i samarbete med WWF och Länsstyrelsen i Blekinge och med stöd av Naturvårdsverket.

2009-02-26

Möte i projektets styrgrupp.

2009-02-24

Möte med Sustainable Business Hub, Region Skåne.

2009-02-23

Information om Marint centrum för Hammenhögs Rotary.

2009-02-19

Arbetsmöte i Simrishamn med Bromölla, Kristianstads, Sölvesborgs och Ystads kommuner samt Länsstyrelserna i Skåne respektive Blekinge rörande bildandet av ett Fiskeområde i Skåne-Blekinge.

Möte med Johan Wagnström, Fiskeridirektör vid Länsstyrelsen i Skåne. Planering av internationell fiskekonferens i Simrishamn hösten 2009.

2009-02-18

Deltagande vid Fiskeriverkets informationsträff för Fiskeområden, i Göteborg.

2009-02-13

Information om Marint centrum och delprojektet Havsresan 2009 för rektorer och skolledare i Simrishamns kommun.

2009-02-12

Arbetsmöte i delprojektet Havsresan 2009. Medverkade gjorde Kjell Andersson och Peter Jonsson Lunds universitet, Jan Öijeberg Malmö museer samt Ann-Louise Svensson från Region Skånes projekt Besökarna.

2009-02-11

Föredragning och diskussioner om utvecklingsarbetet med Marint centrum på miljödepartementet i Stockholm.

2009-02-05

Information om Marint centrum vid Simrishamns Rotary.

2009-02-03

Simrishamns kommun träffar representanter från Bromölla, Kristianstads, Skurups, Sölvesborgs och Ystads kommuner samt Länsstyrelserna i Skåne respektive Blekinge vid ett möte rörande bildandet av ett Fiskeområde i Skåne-Blekinge.

2009-01-27

Möte med Handelshuset Österlen.

2009-01-26

Deltgande vid seminarium två i Sparbanken Syds seminarieserie på temat "Ystad-Österlenregionen - en framtidsdestination året runt".

2009-01-22

Arbetsmöte i delprojektet Havsresan 2009. Medverkade gjorde Kjell Andersson och Peter Jonsson, Lunds tekniska högskola.

2009-01-16

Möte med Thomas Johansson, chef vid Sidas Östersjöenhet, samt Kent Härstedt, riksdagsledamot, för diskussioner om utvecklingsarbetet med Marint centrum.

2009-01-15

Föredragning och diskussioner om utvecklingsarbetet med Marint centrum på miljödepartementet i Stockholm, med Gabriella Lindholm, regeringens havsmiljöambassadör, Anders Alm, departementssekreterare på miljödepartementet och ledare för den svenska delegationen i Helcom samt ytterligare tjänstemän vid miljödepartementet, Fiskeriverket och Naturvårdsverket.

2009-01-14 och 15

Arbetsmöten med Mats Brodén för diskussioner om Marint centrum och entreprenörskap, innovationer, biomimetik och biologisk mångfald etc.

2009-01-13

Möte med diskussion om samarbete mellan MC och K3-utbildningen vid Malmö Högskola.

Möte i projektets styrgrupp.

2008-12-18

Möte med lärare från Österlengymnasiet rörande samverkan mellan gymnasieskolan och Marint centrum.

Möte i projektets styrgrupp.

2008-12-17

Möte med Handelshuset Österlen.

2008-12-10

Information om Marint centrum vid Simrishamns kommuns näringslivsråd.

2008-11-26

Invigning av Havsportalen, Lunds universitet/Lunds tekniska högskola.
Program

Möte med Institutionen för arkitektur och byggd miljö vid Lunds tekniska högskola.

2008-10-20

Möte med Briggen Tre Kronor.

Möte med Handelshuset Österlen samt med Svenska Miljöinstitutet IVL om samarbete under 2009 och framåt.

2008-11-19

Möte med LTH om delprojekt med kartläggning av havsbotten utanför Simrishamn sommaren 2009.

2008-11-18

Möte med Region Skånes Centrum för livsstilsfrågor.

2008-11-17

Seminariet Vill du vara med och utforma framtiden för Ystad-Österlenregionen? Arr SÖSK.
Konferensprogram
Ystad-Österlenregionens webbsida

2008-11-14

Möte med Österlens museum.

2008-11-10

Möte med bl a LTH, Kustbevakningen och Malmö museer om delprojekt med kartläggning av havsbotten utanför Simrishamn sommaren 2009.

Möte med lärare från Österlengymnasiet rörande samverkan mellan gymnasieskolan och Marint centrum.

2008-11-07

Möte med projektledningen för Region Skånes projekt Besökarna.

2008-10-30

Studiebesök vid Ozeaneum, Stralsund, DE. Foton finns i arkivet.
Ozeaneums webbsida

2008-10-27

Konferensen Upplevelser för alla - eller? Arr SEA-U Vattenverkstad, Ribbersborg, Malmö. Foton finns i arkivet.

2008-10-21

Konferensen Forskande och innovativa kommuner och regioner. Arr KFSK, SKL och RS.
Konferensprogram

2008-10-17

Konferensen Unfolding Value. Deltog gjorde även elever ur klasserna NV07 och Te07 vid Österlengymnasiet.
Konferensens webbsida

2008-10-16

Möte med Svenska Miljöinstitutet IVL om samarbete under 2009 och framåt.

2008-10-14

Möte med Handelshuset Österlen om bakgrunden till idén om Marint centrum.

Möte med Kulturföreningen Skeppet om Skeppet, kultur i Simrishamn och Marint centrum.

2008-10-07

Information om Marint centrum för klass NV07 på Österlengymnasiet. Elever ur klasserna NV07 och Te07 ska den 17 oktober delta i en internationell konferens i Stockholm på temat biologisk mångfald och biomimetik.

2008-10-06

Möte med Kent Härstedt, riksdagsledamot och f.d. emissarie för Östersjöfrågor åt regeringen.

2008-10-03

Möte med representanter från bl a LTH, Kustbevakningen och Malmö museer rörande en idé att genomföra ett delprojekt för att kartlägga havsbotten utanför Simrishamn sommaren 2009.

2008-10-01

Startdatum för en förstudie om etablerandet av ett Marint centrum. Projektkoordinator Madeleine Lundin anställs.

Information till föreningar

$
0
0

Här hittar du information för föreningar.

Inbjudan - framtidens idrottsföreningar i sydöstra Skåne - vill ni bli framtidens idrottsförening?

Välkommen till informationsmöte i Ystad 8 september!

Det vill säga att lyfta blicken mot framtiden och analysera samhällstrender och hur er föreningen uppfyller era medlemmars och potentiella medlemmars behov och önskemål. Få möjligheter att växa och utvecklas, öka er rekrytering av aktiva och ledare och kanske främja er ekonomi och marknadsföring.

Skåneidrotten och kommunerna i sydöstra Skåne erbjuder er nu en möjlighet att bli en av fem föreningar som deltar i en särskild satsning kring framtiden och verksamhetsutveckling. Vi avsätter resurserna som behövs, ni avsätter tid och engagemang. För mer information kom till vår första inspirationskväll i Ystad den 8 september kl 18.30. Vi kommer att vara på Forum Ystad, Björnstjernegatan 10.

OBS: Ni förbinder er inte att delta i projektet, utan ni kan välja att endast komma och lyssna på föredraget under denna kväll.

För mer information och anmälan kontakta Jenny Hellberg, 040-60 05 966 eller jenny.hellberg@skaneidrotten.se. Anmälan görs via e-post senast den 1 september.


Föreningsträff för idrottsföreningar i Simrishamns kommun 30 september (anmälan senast 25 september) på Djupadals Golfklubb i Vik

Välkomna till en kväll med idrotten i fokus!

Tisdagen den 30 september är er förening hjärtligt välkommen att delta i en föreningsträff med Skåneidrotten och Simrishamns kommun. Vi har som ambition att årligen möta och samtala med idrottsföreningarna i kommunen.

Skåneidrottens lokala konsulenter som är era kontaktpersoner kommer att närvara, likaså representanter från kommunen. Det kommer ges mycket utrymme för samtal och nätverkande mellan deltagande föreningar. Syftet är att vi inom idrotten i Simrishamn skall mötas och lära av varandra. Temat för årets träff är mångfald och jämställdhet i idrottsföreningen.

Innehåll
Mångfald handlar om att ta tillvara möjligheter och undanröja hinder – att vi på alla plan och nivåer – tar tillvara på olika kompetenser, erfarenheter och talanger. Idrottens värdegrund vilar på fyra fundament: glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med samt rent spel. Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar.

Hur ser det ut i er förening? Hur gör man för att skapa en miljö där alla känner sig välkomna och vill/får vara med? Vilka hinder och svårigheter finns? Vad vinner vi på att arbeta med mångfald och jämställdhet?

Vi inleder kvällen med en inspirationsföreläsning på en timme kring hur idrotten kan arbeta med allas rätt att vara med och varför dessa frågor är så viktiga. Därefter kommer Österlens Golfklubb att presentera hur de under året aktivt har arbetat med mångfald.

Resten av kvällen ägnas åt diskussion och reflektion. Hur har ni det i er förening? Vad kan vi göra och vilket stöd kan vi få? Hur kan vi samverka?

Tid och plats
Österlens Golfklubbs lokaler uppe på Djupadal. Vi startar kl. 18.00 och kommer att avsluta senast kl 21.00.

Anmälan
Anmälan görs till: Jenny Hellberg, Skåneidrotten: jenny.hellberg@skaneidrotten.se, tel: 010-4765766. Anmälan skall vara oss tillhanda senast den 25 september. Med förhoppning om att få träffa er!

Ladda hem inbjudan som en PDF-fil här.


Idrottens Föreningslära – grundutbildning 21 oktober (anmälan senast 8 oktober) i Tomelilla

SISU Idrottsutbildarna består av tre delar: studieförbundet SISU Idrottsutbildarna, förlaget SISU Idrottsböcker och Bosön Idrottsfolkhögskola. Tillsammans och var för sig driver vi på och stöder utveckling inom idrotten. www.sisuidrottsutbildarna.se

Vi bearbetar områden som den demokratiska uppbyggnaden inklusive årsmöte och valberedningsarbete, vikten av ett levande medlemsavtal (stadgar) och det mest elementära vad gäller skatter och avgifter. Vi betonar också vikten av att varje förening behöver vara grundad i sin verksamhetsidé och värdegrund. För lyckas omsätta allt detta i praktisk handling ger vi tips på saker varje offensiv förening behöver tänka på och göra för att ständigt vara i rörelse. Efter avslutad Idrottens föreningslära Grund hoppas vi att deltagaren känner sig inspirerad att fortsätta arbetet på hemmaplan, i föreningen.

Mål och syfte
Deltagaren ska informeras och introduceras i vad det innebär att bedriva verksamhet i en ideell förening.

Innehåll
- Den demokratiska uppbyggnaden
- Stadgar i en förening
- Årsmötet
- Valberedning
- Verksamhetsplanering

Målgrupp
Medlemmar, förtroendevalda och anställda i förening och förbund som organiserar och skapar förutsättningarna för själva idrottsaktiviteten.

Omfattning 
Tre utbildningstimmar.

Utbildare
Gitte Nählinder

Utbildningsansvarig
Jenny Hellberg , kontakt: jenny.hellberg@skaneidrotten.se, tel: 010 – 4765766.

Tid
Tisdagen den 21 oktober, kl. 18:30-21:30

Plats
Kommunhuset, Gustafs Torg 16, Tomelilla.

Kostnad
Gratis för föreningar med säte i kommunerna Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Ystad, övriga deltar i mån av plats till en kostnad på 425 kronor.

Kallelse
Skickas via e-post, glöm inte att ange e-postadress vid anmälan. Kallelse skickas efter anmälningstidens slut.

Anmälan
Anmälan görs senast den 8 oktober via hemsidan: www.sisuidrottsutbildarna.se/skane.
Vid problem med anmälan, vänligen kontakta kundtjänst: 010 - 476 57 00.

Ladda hem inbjudan som en PDF-fil här.


Kommunens informationsfolder till registrerade föreningar

Här kan du ta del av det senaste informationsbladet, som utkom i maj 2014. Här kan du ta del av föreningsinformationen.

Aktuell föreningsinformation sommaren 2014. 


Sök lokal- och anläggningsstöd genom Arvsfonden

Lokalstöd kan sökas för nyskapande och utvecklande verksamhet som för att bli möjlig kräver en ny eller förändrad lokal eller anläggning. Lokalstödet täcker byggnationskostnader. Fram till och med 2014 delar Arvsfonden ut minst 200 miljoner kronor i stöd till föreningar som vill bygga nytt eller göra om sina lokaler för att ge Arvsfondens målgrupper nya möjligheter. Läs mer här.


Spara pengar genom att energieffektivisera din fotbollsklubb

Nu är utomhusfotbollen igång och många flickor och pojkar längtar efter att få spela på grönt gräs. Många föreningar dras med stora kostnader för varmvatten och belysning samtidigt som man kämpar med att få ekonomin att gå ihop. För en mindre fotbollsklubb går ungefär en tredjedel av driftskostnaderna till energi. Här får du tips om hur du kan spara.


Klimatsmart idrott

Visste du att Skåneidrotten och Energikontoret Skåne gemensamt driver ett projekt inom ramen för klimatsmart idrott? Denna information vänder sig till idrottsföreningar som antingen äger sin anläggning eller på annat sätt kan påverka energiförbrukningen. Idrottsföreningarna i Skåne erbjuds just nu mycket goda förutsättningar att klimatanpassa sina anläggningar. Läs mer här:

¤ Enerigkontoret Skåne.

¤ Allmän information kring Idrottslyftet.

 

 

 

 

Detaljplan för Mellby 3:86

$
0
0

Diarenummer: 2011/300. Detaljplan för Mellby 3:86, Simrishamns kommun, Skåne län, är föremål för samråd under tiden 15 september - 13 oktober 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på programhandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Plankarta (pdf 1 MB)

Planbeskrivning (pdf 0,5 Mb)   

Genomförandebeskrivning (pdf 0,01 Mb)

Skuggstudie (pdf 1 Mb)

Planområde

Planområdet är beläget nordöst om Hommebodsvägen i Kivik.

Syfte

Detaljplanen syftar till att pröva två nya bostadstomter.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-08-20, § 276 att godkänna planen för samråd.

Detaljplanen handläggs i enlighet med plan- och bygglagen 1987. Planprövning sker genom normalt planförfarande.

Utställningslokaler

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00 - 13.00

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Eva Ferlinger, 0414-81 92 75, eva.ferlinger (at) simrishamn.se

Detaljplan för Sandby 45:14 och del av Sandby 60:22

$
0
0

Diarenummer 2012/7
Detaljplan för Sandby 45:14 och del av Sandby 60:22, Simrishamns kommun, Skåne län, är föremål för samråd under tiden 22 september och 20 oktober 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på programhandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Plankarta (pdf 0,3 MB)

Planbeskrivning (pdf 0,5 Mb)

Planområde

Planområdet berör Sandby gamla vattenverk och är beläget mellan Sandby Byaväg och Sandby Strandväg i Sandby i Kyhl Mälarhusen.

Syfte

Detaljplanen syftar till att pröva ändring från tekniskt ändamål till bostadsändamål och naturmark.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-08-06, § 251 att godkänna planen för samråd.

Detaljplanen handläggs  enligt äldre plan- och bygglagen 1987. Planprövning sker genom normalt planförfarande.

Utställningslokaler

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00 - 13.00

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Evelina Simonsson, 0414-81 92 76, evelina.simonsson (at) simrishamn.se

Detaljplan för del av Brantevik 24:9

$
0
0

Detaljplan för del av Brantevik 24:9, Simrishamns kommun, Skåne län, är föremål för samråd under tiden 29 september - 20 oktober 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på programhandlingarna genom att klicka på länkarna nedan.

Plankarta (pdf 0,3 MB)

Planbeskrivning (pdf 0,4 Mb)

Planområde

Planområdet berör del av Brantevik 24:9.

Syfte

Detaljplanen syftar till att pröva ändring och reglering av byggrättsområde för bostadsändamål, för att möjliggöra uppförande av ett parhus.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-08-06, § 250 att godkänna planen för samråd.

Detaljplanen handläggs enligt plan- och bygglagen 2011. Planprövning sker genom enkelt planförfarande.

Utställningslokaler

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget i Simrishamn
Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00 - 13.00

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Evelina Simonsson, 0414-81 92 76, evelina.simonsson (at) simrishamn.se


Ändring av detaljplan för Viks Fiskeläge 4:7 och 4:39

$
0
0

Ändring till detaljplan för Viks Fiskeläge 4:7 och 4:39 i Vik, Simrishamns kommun, Skåne län, är föremål för samråd under tiden 29 september - 20 oktober 2014.

Planhandlingar

Här kan du välja att titta på samrådshandlingarna till ändring av detaljplan för Viks Fiskeläge 4:7 och 4:39, genom att klicka på länkarna nedan.

Tillägg till planbeskrivningen (pdf 0,7 Mb)

Tillägg till plankarta (pdf 1 Mb)

Planändringen som berör Viks Fiskeläge 4:7 och 4:39 i Vik utgör ett tillägg till detaljplan för del av Viks Fiskeläge 4:1 m fl, laga kraft vunnen 2005-12-27. Genom att klicka på länkarna nedan kommer ni till denna detaljplanen som kommer att gälla jämsides med aktuell ändring.

Plan- och genomförandebeskrivning, gällande detaljplan för del av Viks Fiskeläge 4:1 m fl (pdf 0,8 Mb)

Plankarta, gällande detaljplan för del av Viks Fiskeläge 4:1 m fl ( 0,6 Mb )

Planområde

Ändringen av detaljplanen berör fastigheterna Viks Fiskeläge 4:7 och 4:39 i Vik.

Syfte

Syftet med ändringen är att pröva lämpligheten i att ändra planbestämmelse om minsta fastighetsstorlek för fastigheten Viks Fiskeläge 4:39 i Vik för att möjliggöra delning av fastigheten, samt att pröva lämpligheten att utöka tillåten markanvändning så att gällande ändamål utökas med tillhörande bostad för Viks Fiskeläge 4:7.

Kommunala beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2014-08-06, § 252 att godkänna planen för samråd.

Ändringen av detaljplanen handläggs enligt med plan- och bygglagen 2011. Planprövning sker genom enkelt planförfarande.

Utställningslokaler

Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2
Måndag-torsdag 10.30-19.00, fredag 10.30-17.00, lördag 11.00-14.00

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Storgatan 22, Simrishamn
Måndag-fredag 09.00-15.00

Stadshuset, foajén, Stortorget, Simrishamn
Måndag-torsdag 8.00 - 16.30, fredag 8.00 - 16.00, lunch-stängt 12.00 - 13.00

Upplysning

Frågor beträffande detaljplanen kan ställas till:
Expeditionen på Samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00. Planarkitekt Evelina Simonsson, 0414-81 92 76.

Barn & utbildning

$
0
0

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde utgörs av förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, skola 6-16 år, gymnasieskola, kulturpedagogiska enheten, elevhälsa och skolmåltider.

Foto: David GustavssonKlicka in på Facebook eller vår blogg. Här kommer du fortlöpande att kunna få information om t.ex. det nya gymnasiet Nova Academy och den blivande naturskolan samt andra intressanta projekt som Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar med.


Aktuellt från Barn & utbildning


Utbildningsdag - Förvaltningskontoret har stängt

Måndagen den 29 september har förvaltningskontoret stängt på grund av utbildningsdag. Brådskande ärende hänvisas till respektive skolområde eller Simrishamns kommuns växel 0414-81 90 00.


JoJo-skolkort för dig som går i gymnasieskola i annan kommun

Elever som ska börja i gymnasieskola i annan kommun eller som ska fortsätta i åk 2-3 måste ansöka om JoJo-skolkort inför varje läsår. Du kan hämta en blankett här eller på Barn- och utbildningsförvaltningen mellan 9-12, 13-15.


Skolskjutsar lå 2014-2015

Tidtabeller för läsåret 2014-2015 finns nu inlagda på sidan skolskjutsar. Alla tidtabeller uppdateras fortlöpande vid behov. Varje tidtabell är försedd med ett datum så det är lätt att se vilken som är den senaste.

Du hittar alla tidtabeller här.


Senaste nytt - Skillinge skola

Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid möte 2014-06-18 att avveckla skolverksamheten vid Skillinge skola från och med höstterminen 2014. Beslutet innebär att eleverna kommer att överföras till Borrby skola. Fritidshemmet flyttar med till Borrby. Den kommunala förskolan i Skillinge berörs inte av beslutet. Mer information om konsekvenser av beslutet har skickats till vårdnadshavare med elever i Skillinge skola och till skolområdets personal. 


Charlotta Wastesson, som är gymnasielärare i gymnasiesärskolan på Österlengymnasiet, har av förvaltningschefen blivit nominerad till Guldäpplet.

I sitt arbete på gymnasiesärskolans nationella program för estetiska verksamheter arbetar Charlotta för att öka elevernas delaktighet och för att anpassa undervisningen till varje elevs förutsättningar och behov genom att använda IT, Informationsteknik.

Stipendiet "Guldäpplet" är instiftat av tidningen Diu, datorn i undervisningen och samarbetspartner till tidningen är bland andra de båda lärarförbunden och SKL, Sveriges kommuner och landsting. Guldäpplet utgörs dels av ett specialdesignat äpple i glas och guld från Hovmantorps glasbruk samt 25 000 kronor.

Kort om Guldäpplet

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfällt. Läs gärna mer om Guldäpplet här.


Simrishamns barn får naturskola i Kivik

Nu är det klart att Simrishamn får en naturskola nästa år. Det har varit en lång resa fram till mötet som ägde rum vid Kiviks musteri. Då träffades representanter från kommunen, musteriet och det kommunala bolaget Simrishamns industrifastigheter AB för att skriva på kontrakten som ska göra det möjligt att öppna en naturskola på samma plats nästa vår. Du kan läsa mer om detta i Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet.


Förvaltningskontoret har flyttat

Från och med onsdagen den 19 februari finns vi på Österlengymnasiet.


Höstlov v 42 i Simrishamns kommunala skolor 2014

Foto: David GustavssonLäsåret 2014-2015 kommer höstlovet att flyttas till vecka 42, 13-17 oktober. Det är sydöstra Skånes kommuner som gemensamt beslutat att ändra tiden för lovveckan.

För information om fristående skolors läsårsdata, kontakta respektive skola.


Nu kan du se skolmaten i din mobiltelefon

MatappNu finns Simrishamns skolor i appen "Skolmaten" och kan laddas hem helt gratis från respektive appbutik och installeras enkelt i din smartphone. Du väljer där Skåne och Simrishamn och kan då se matsedeln för Simrishamns kommunala skolor.

Här kan elever se matsedeln för några veckor framåt. Även vårdnadshavare och andra intresserade kan se vad barnen äter och kan planera sin matsedel i veckan därefter.

Matsedeln kommer även att finnas på vår hemsida och som du hittar här.


Elevfrånvaro SMS-tjänst

Barn- och utbildningsförvaltningen har införskaffat en tjänst som skickar meddelande till vårdnadshavares mobiltelefon (SMS) eller via vårdnadshavares e-post så fort elev har uteblivit från den obligatoriska verksamheten. Läs mer här.

Arkitekturpris 2014

$
0
0


Kommunens Arkitekturpris 2014 delas ut idag, fredagen den 10 oktober kl 14.00. Prisutdelningen sker på plats och är offentlig.

Arkitekturpriset tilldelas Nordic Sea Winery Showroom - visningsrum, vinbar och restaurang, kvarteret Kniven 1, Vingatan 2 i Simrishamn
- för en spännande byggnad med exteriör och interiör karaktär där ett intressant geometriskt formspråk med kontrasterande material samt olika volymer och linjespel ger ett estetiskt tilltalande helhetsintryck. 

Byggherre är Takis Soldatos, ägare till Oenoforos/Nordic Sea Winery. Arkitekter är Hans Trägårdh Arkitekter och Per Söderberg Arkitektkontor. 

Tidigare år, från 1999 till 2013, har följande byggnader/anläggningar premierats med kommunens arkitekturpris: Vitemölla Badhotell. Ragnarpers, Gärsnäs och trädgårdsanläggningen vid Äpplets Hus, Kiviks musteri. Skogshyddan i Kivik. Naturum i Stenshuvuds Nationalpark. Äppellunden, Brantevik. Ravlunda Bränneri. Buhres Fisk, Kivik. Gyllebo Slott. Verkstad och lager, kv Otto Lars, Simrishamn. Baskemölla Ekoby. Flerbostadshus, kv Snödroppen, Simrishamn. Bostadshus, kv Laxen, Simrishamn. Smedja Volund, Älmhult. Vilhelmsbergs gård, Järrestad. Kiviks Hotell.

 

Lediga jobb

$
0
0

Simrishamns kommun är den största arbetsgivaren i kommunen med närmare 1 600 medarbetare. De flesta arbetar inom barnomsorg, skola samt äldre- och handikappomsorg.

Vi anstränger oss för att skapa goda arbetsplatser där medarbetarna trivs och har en bra arbetsmiljö, där det finns stimulerande arbetsuppgifter där alla känner sig delaktiga och kan påverka sin arbetssituation. Service, vänlighet och respekt ska prägla kontakten med kommuninvånarna. Pensionsavgångarna ökar markant framöver hos oss liksom i övrigt i samhället, därför kommer personalförsörjningen att bli en viktig fråga under de närmaste tio åren. Vi är en attraktiv arbetsgivare som hela tiden vill bli ännu bättre. Vill du vara med?

 

Jobba med vård och omsorg i Simrishamn

Du som utbildar dig inom vård och omsorg och vill arbeta utifrån ett rehabiliterande synsätt, kommer att trivas med att jobba hos oss. Du får möjlighet att bidra till att en annan människa kan få leva ett värdigt liv, oavsett ålder eller funktionshinder, oavsett om du väljer att jobba inom vård och omsorg, LSS eller inom psykiatrin.

Hos oss blir du viktig: Hos oss i Simrishamns kommun får du ett stort inflytande och det finns stor handlingsfrihet i hela organisationen, för att förbättra och utveckla verksamheterna. Vi bedriver många olika former av projekt, allt för att hitta nya lösningar och få medarbetarna att vara delaktiga och växa. Det gör att vi ligger långt framme inom innovation och utveckling – och att vi får väldigt goda betyg när det vi gör bedöms, vare sig det är av vårdtagarna, anhöriga eller kollegor. Läs mer här.

Just nu söker vi:

Förskollärare 50.100 %, 4 tjänster, ref nr 14-12130 december 2014
Handledare 6, tjänster 100 %, ref nr 14-12011 januari 2015
Samordnare 100 %, ref nr 14-11911 januari 2015
Kanslichef, ref nr 14-1166 januari 2015
Chefsadministratör 100%, ref nr 14-1176 januari 2015
Skolassistent 100%, ref nr 14-1157 januari 2015
Lärare i ma/no 7-9, ref nr 14-1147 januari 2015
Lärare 1-7 eller 4-9, ref nr 14-11829 december
Barn o fritidslärare, lärlingssamordnare, ref nr 14-11212 december
Restaurang och livsmedelslärare 75 %, ref nr 14-11112 december
Projektledare 100%, ref nr 14-11014 december
Enhetschef gata/park, ref nr 14-10714 december
Enhetschef Hamn - tillika Hamnchef, ref nr 14-10814 december
Upphandlare Samhällsbyggnadsförvaltningen, ref nr 14-10914 december
Socionom/Socialsekreterare vuxenenheten, ref nr 14-092Löpande sista ansökningsdag 19 december
Klientansvarig IT-tekniker, ref nr 14-10619 december
Socionom/Socialsekreterare 100 %, ref nr 14-100löpande rekrytering

 Bibliotikarie till vikariepool i Sydöstra Skåne. Läs här!

 

Deltidsbrandman till stationsområdena Simrishamn och Borrby. Läs mer här!

 

Information till föreningar

$
0
0

Här hittar du information för föreningar.

 Lär dig mer om skatteregler och kontrolluppgifter (anmälan senast 12 januari)

Skatter… vad är det egentligen för regler som gäller för en idrottsförening? Vi bjuder in representanter från samtliga idrottsföreningar till en informationskväll (2-3 timmar) där du kan få svar på dina frågor och problem inom skatteområdet.

Vi kommer i huvudsak att behandla följande områden:
- Inkomstbeskattning
- Löner och ersättningar
- Deklaration, ansvar, bokföring
- Kontrolluppgifter till SKV

Tider och platser för träffarna
Måndag 19 januari - Ystad, Skåneidrottens kontor, Casa Blanca, Fridhemsgatan 32.
Tisdag 20 januari - Helsingborg - Idrottens Hus.
Onsdag 21 januari - Lund, Sparbanken Skåne Arena, Glasbollen.
Torsdag 22 januari - Höör, Kommunhuset.
Måndag 26 januari - Kristianstad, Yllan.

Samtliga träffar börjar klockan 18.30 och slutar senast 21.00.

Träffarna som genomförs i samarbete med Skatteverket och respektive kommun är kostnadsfri och vi bjuder på fika. Föreläsare är Christina Sandström, idrottsskatteinformatör vid Skatteverket.

I samband med skatteinformationen berättar vi om Svensk Idrotts strategiarbete – Den svenska idrottsrörelsen 2.0.

Frågor kring utbildningen
Eventuella frågor besvaras av Jeanette Skog på Skåneidrotten, telefon: 010-476 57 27,e-post: jeanette.skog@skaneidrotten.se

Frågor kring skatter
Ni kan alltid ställa frågor direkt till Skatteverkets idrottsinformatör, Christina Sandström. christina.sandstrom@skatteverket.se, 010-577 46 94

Anmälan
Anmälan före den 12 januari till: https://response.questback.com/idrott/34izdt14s1/

Ladda hem inbjudan som en PDF
Här kan du ladda hem inbjudan som en PDF-fil.


Sök lokal- och anläggningsstöd genom Arvsfonden

Lokalstöd kan sökas för nyskapande och utvecklande verksamhet som för att bli möjlig kräver en ny eller förändrad lokal eller anläggning. Lokalstödet täcker byggnationskostnader. Fram till och med 2014 delar Arvsfonden ut minst 200 miljoner kronor i stöd till föreningar som vill bygga nytt eller göra om sina lokaler för att ge Arvsfondens målgrupper nya möjligheter. Läs mer här.


Spara pengar genom att energieffektivisera din fotbollsklubb

Nu är utomhusfotbollen igång och många flickor och pojkar längtar efter att få spela på grönt gräs. Många föreningar dras med stora kostnader för varmvatten och belysning samtidigt som man kämpar med att få ekonomin att gå ihop. För en mindre fotbollsklubb går ungefär en tredjedel av driftskostnaderna till energi. Här får du tips om hur du kan spara.


Klimatsmart idrott

Visste du att Skåneidrotten och Energikontoret Skåne gemensamt driver ett projekt inom ramen för klimatsmart idrott? Denna information vänder sig till idrottsföreningar som antingen äger sin anläggning eller på annat sätt kan påverka energiförbrukningen. Idrottsföreningarna i Skåne erbjuds just nu mycket goda förutsättningar att klimatanpassa sina anläggningar. Läs mer här:

¤ Enerigkontoret Skåne.

¤ Allmän information kring Idrottslyftet.

 

 

 

 

Viewing all 189 articles
Browse latest View live